- Disse menneskene er Oslos sjel

Drosjesjåføren Hans Kampenhøy har kjørt døve barn til Voldsløkka barnehage siden 1972, aldri hatt en sykedag og aldri kræsja bilen. Han er en av Mitt Oslos stjerner. Her sammen med Sebastian, Matheo, Max, Mia og Heja Lykke.

Drosjesjåføren Hans Kampenhøy har kjørt døve barn til Voldsløkka barnehage siden 1972, aldri hatt en sykedag og aldri kræsja bilen. Han er en av Mitt Oslos stjerner. Her sammen med Sebastian, Matheo, Max, Mia og Heja Lykke. Foto: Håvard Schei

Fotograf Håvard Schei har oppsøkt folk som elsker jobben sin. Slikt blir det fine bilder og interessante historier av.

OSLO: - Jeg savna en sånn bok, som fortalte historiene om småbutikkene, sjappene, kafeene, ildsjelene, kort sagt alt det som drives av unike mennesker med et usedvanlig forhold til jobben sin, sier Håvard Schei.

Vårt Oslo

Han har oppsøkt drøyt 60 av disse små foretakene i Oslos bydeler, portrettert menneskene og samlet historiene deres til det som skal bli boka Mitt Oslo – 2014.

- Folk har bokstavelig talt invitert meg inn på bakrommene og fortalt historien om sitt Oslo, hvorfor nettopp denne byen og egen arbeidsplass er så unik og viktig for dem, forteller Schei.

- Hver gang jeg kjører fra et av disse møtene, er jeg så glad! Menneskene jeg har møtt er stjernene i boka, og jeg vil gjerne feire dem og bidra til at flere skal vite om dem.

Jan Erik Gustavsen (t.v) var leder for Dag Otto Lauritzen i proff VM i Barcelona og sluttet med proffsykling i 1991. Nå driver han Christiania Sykkelverksted «på fortauet» i Fredensborgveien for å spe på litt, og fordi det er så mye hyggelige folk i området. Slikt gleder fotograf Håvard Schei (t.h.). Foto: Ellen Rønning


Ildsjeler og stayere

Det var gjennom jobben som rekvisitør at Schei for alvor fikk øynene opp for hvilket mangfold av små foretak store, lille Oslo hadde å by på.

– Disse er jo byens sjel! Vi snakker om sjarmen i Brick Lane i London og Brooklyn i New York, men vi har jo det samme her.

Schei har latt seg imponere av menneskene han har møtt bak diskene, på verkstedene og hvor ellers de måtte utøve sine yrker. I boka forteller disse om egen hverdag og drivkraften til å gjøre det de elsker.

– Du har boksetreneren Max som jobber uten lønn syv timer hver dag, og drosjesjåføren Hans, som har kjørt døve barn til Voldsløkka barnehage siden 1972, aldri hatt en sykedag og aldri kræsja bilen. De elsker jobbene sine. Flotte folk, flotte historier. Denne boka er for alle disse usynlige og uunnværlige menneskene. Byen trenger dem.

En av mange små butikker som stadig lever i beste velgående i Oslo; Ingvild Rønneberg Kopperud og Rafael Moreno Ardite hos Ostebutikken ved Birkelunden. Foto: Håvard Schei


Presses ut av de store

Schei er bekymret for livsvilkårene for småbedriftene.

– Det skal nok mye til før disse ildsjelene gir opp, men de presses fra mange kanter.

Han mener mangelen på byplanlegging er et stort problem.

– De store presser ut de små, og det kan det faktisk gjøres noe med politisk. Områder kan reguleres. Hvis alle disse småbedriftene forsvinner, mister vi ikke bare byens sjel, men også unik kompetanse. Skal vi bare sitte her og handle fra Kina, kanskje?

Håvard Schei rister på hodet. Han er på oppløpssiden nå, jobber nærmest døgnet rundt for å få boka, som er laget på dugnad, ferdig.

– Vi jobber mot trykkstart 1. november, og har startet en kampanje for å få økonomisk hjelp til å få boken trykket, forklarer han.

Planen er at boka skal finansieres gjennom så kalt crowdfunding, det vil si at folk som liker et prosjekt støtter med ønsket beløp for å bidra til at det blir realisert.

– Det ser bra ut foreløpig, og jeg er helt sikker på at vi har boka ute før jul, sier Håvard Schei.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.