- Døra er et smykke!

Gunvor og Michael Foslie i Kongleveien er strålende fornøyd med sin originale utgangsdør. – Den har vi ikke tenkt til å bytte – her det originalt fra 1935, sier det blide paret.

Gunvor og Michael Foslie i Kongleveien er strålende fornøyd med sin originale utgangsdør. – Den har vi ikke tenkt til å bytte – her det originalt fra 1935, sier det blide paret. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga

Masterstudent Meliha Hrnjicevic (34) har sett på 450 ytterdører i Sogn Haveby, og synes den originale døra til Gunvor og Michael er «et smykke.»

Veileder og førsteamanuensis Leif Houck og masteterstudent Meliha Hrnjicevic fant også flere dørsmykker i Sogn Haveby, som denne i Hamborgveien 11, fra 1936. Foto: Foto: Kristin Tufte Haga

Masteren til Meliha Hrnjicevic tar utgangspunkt i funkis-trehus fra 1930-årene, som dette flotte huset til familien Foslie i Kongleveien. Foto: Foto: Kristin Tufte Haga

NORDBERG: Meliha Hrnjicevic har fått mye gratis trim i det siste. Masterbygningsstudenten har nemlig trålet Sogn Haveby på kryss og tvers, og undersøkt flere hundre ytterdører i området. Masteren Hrnjicevic tar er i «Bygningsteknikk og arkitektur», og oppgavens mål er blant annet å si noe om antallet originale dører som fortsatt er i behold.

Husene det er tatt utgangspunkt i er trehus i funkisstil, fra 1930-årene. Sogn Haveby-området ble for øvrig vernet gjennom egen reguleringsplan i 1996 (se faktaboks). I tillegg står flere av husene på Byantikvarens gule liste, noen til og med som «spesialområde for bevaring».

Lite originalt

Men selv om det er regler for bevaring av både hus og hager i området, er det generelt ikke mange originale utgangsdører igjen.

– Nei, dessverre. Av de rundt 450 dørene som jeg undersøkte, er kanskje bare rundt 20 prosent originale. Resten er byttet ut med nyere og mer moderne dører. Det er synd, og mange av de tidligere gamle, flotte og verdifulle dørene har mest sannsynlig havnet rett i søpla. Dørene blir jo slitt, men det finnes jo fagfolk som kan vedlikeholde slikt, og eventuelt også lage en kopi av den gamle. Og kanskje blir det ikke så mye dyrere heller, sier Hrnjicevic.

Sivilarkitekt og førsteamanuensis Leif Houck ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, har vært en av veilederne til Hrnjicevic underveis i masterarbeidet. Han bor selv i Sogn Haveby, og kan fortelle at generelt skal all fasadeendring registreres hos Plan- og bygningsetaten.

– Vet de det selv?

– I tillegg til at noen boliger i området her er regnet som «spesialområde for bevaring», blant annet arkitekttegnede boliger av Arne Korsmo og Ove Bang, står også rundt 100 på Byantikvarens «gule liste». Men vet alle om at de står på en slik liste? Det tror ikke jeg! sier Houck.

Invitert og «bortfaget»

Meliha Hrnjicevic, som er bygningsingeniør fra før av, er nå i innspurten av sin masteroppgave.

– Det har vært veldig spennende og lærerikt. Jeg har også blitt mottatt på høyst forskjellige måter på mine «befaringer». Noen har blitt veldig begeistret for arbeidet mitt, og har til og med invitert meg inn for å snakke bevaring og arkitektur. Andre har nærmest smelt igjen døren, og vært lite interessert i å snakke om ytterdører, ler hun.

Varslingsrutiner endret

Det var ingen direkte varsling til eier, om at eiendommen ble satt på gul liste, før rundt år 2000. Men ifølge Byantikvaren er rutinene nå endret Før år 2000 var rutinen at Plan- og bygningsetaten kunngjorde for å opplyse om reguleringsplanarbeid, og eventuelt samtidig forslag om vern av eiendommer, som eksempelvis boligene på gul liste i Sogn Haveby.

– Nå sender Byantikvaren også infoskriv til eierne av boligene, når det er bestemt at huset bør stå på denne listen, forteller Hilde Barmen hos antikvaren.

Dersom Byantikvaren bestemt seg er det ingen «ankemulighet» etter forvaltningsloven.

– Det skjer jo at vi får henvendelser fra folk som ikke er enig i at boligen bør på gul liste, og da ser vi selvsagt på saken på nytt, sier Barmen.

Ifølge Byantikvaren er det kun sakene som berører bygninger som står på gul liste som automatisk skal oversendes dit for nærmere uttalelse. For de andre eiendommene kan Plan- og bygningsetaten ta avgjørelsen, forutsatt at tiltakshaver ikke har bedt om at Byantikvaren uttaler seg – og forutsatt at antikvaren ber om å få gi uttalelse. Etaten kan også beslutte at de ønsker å innhente antikvarens uttalelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.