RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En bit av Reiss

Velfylte bord og ekstra stoler vitnet om bred interesse da Helge Reiss inntok Røa eldresenter onsdag.

Røa: - Jeg kommer ikke med noe nytt. Dette er noe alle har hørt en eller annen gang, men som de kanskje ikke husker, sier Helge Reiss, mens han fukter stemmebåndet med noen slurker vann.

Humor og komikk

"Gullklumper" i norsk litteratur, som Wessel, Wergeland, Bjørnson, Ibsen og Kielland, har betydd mye for Reiss og onsdag var det de fremmøtte ved senteret som fikk nyte hans evne til å formidle klassiske tekster.
- Alle har jo et forhold til Helge Reiss, han er en utrolig flott og dyktig mann. For noen år siden hadde jeg gleden av å oppleve både ham og sønnen på scenen, og det var også helt fantastisk, smiler Bjørg Naustdal mens hun titter bort på venninnen.
- Det er naturlig å begynne med Wessel. Han var både humoren og komikkens mann. En elegant versemaker var han da også, sier Reiss og gir publikum en smakebit på "Herremannen".
- Det er noe med måten han formidler det på og tonen på stemmen hans. Jeg blir helt revet med, smiler en eldre dame mens hun humrer bak brilleglassene.

Refusert

Deretter var det Wergelands tur. Denne mannen som, i følge Reiss, nesten har fått en slags glorie av det norske folk etter sin død. Selv om han da "både åt og drakk".
- Wergeland studerte teologi og ventet vel i grunnen mest på et prestekall. Men med hans vaner skulle det vise seg å bli vanskelig. Morgenbladet refuserte ham forresten et par ganger hvorpå han skrev til redaktøren. Der skrev han nok visste ting om redaktøren som ikke burde komme andre for øret. Men brevet hjalp ikke. Han kom ikke på trykk i Morgenbladet men måtte i stedet sende det til Kristiansandsposten som raskt tok det inn, forteller Reiss.
Teksten som kom på trykk kalte Wergeland "Meg selv". En tekst Reiss lenge hadde vanskelig for å forstå.
- Det er noe med slutten som ikke er så enkel å begripe. Likevel har det gjennom årenes løp blitt klarere og klarere for meg, sier Reiss og fremfører teksten med stor entusisame og innlevelse.
Deretter var det klart for både Bjørnson, Ibsen og Kielland. Og publikum de strålte gjennom hele timen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere