Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En fallitterklæring

Knut Even Lindsjørn (SV), leder av bystyrets Kultur- og utdanningskomité møtte bydelens foreldre. Her sammen med og gruppeleder i Nordre Aker SV, Lill Pleym. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Knut Even Lindsjørn (SV), leder av bystyrets Kultur- og utdanningskomité møtte bydelens foreldre. Her sammen med og gruppeleder i Nordre Aker SV, Lill Pleym. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Kapasiteten er sprengt på nesten samtlige barne- og ungdomsskoler i Nordre Aker. Nå kan det gå mot en felles foreldreaksjonsgruppe i bydelen.

NORDRE AKER: For det var tydelig at kraften de alle kjemper mot er Utdanningsetaten (UDE). Det kom frem under det åpne møtet i bydelsadministrasjonen på mandag der foreldreutvalgsrepresentanter (FAU) fra syv skoler i bydelen, lærere, rektorer, lokalpolitikere, og til og med noen på byplan, blant dem Knut Even Lindsjørn (SV), leder av kultur- og utdanningskomiteen i bystyret, stilte.

Urimelig!

Det var Nordre Aker SV som tok initiativ til mandagens møte, med den klare agenda å få en samlet oversikt over hvor skoen trykker i bydelens skolesituasjon, fortalt av foreldrene selv.

Vi har et felles motto i bydelen, på tvers av alle partiene i bydelsutvalget: Bydelens barn skal gå på bydelens skoler, sa SVs gruppeleder i Nordre Aker, Lill Pleym, før hun sparket ballen videre til FAU-lederne.

Det er en fallitterklæring for den offentlige skolen når barn ikke får plass på nærskolen sin, mente Per Torgersen fra Ullevål FAU. Å skyve førsteklassinger ut av bydelen og nærmiljøet er helt urimelig!

Blant annet har Engebråten i dag 210, og Nordberg 90 flere elever enn de er bygget for. Ullevål skole, med normalkapasitet til 460 elever, vil få 537 elever til høsten. Kapasiteten på Grefsen, som skal bygges ut til en storskole, vil med dagens prognoser være fulle i 2016. For mange elever betyr det at de må ut av bydelen, for eksempel til Årvoll, Sinsen eller Marienlyst skole.

UDE tar feil

Og dette skyldes ifølge foreldrene at UDE opererer med gale tall og prognoser.


Nordre Aker har nettoinnflytting og det fødes flere barn her enn i resten av byen, det tar ikke UDE høyde for i sine statistikker, mente FAU-lederne.

Foreldrene mener det om få år vil være behov for nye ungdomsskoler på Grefsen vgs., i Nydalen og på Tåsen, selv om Engebråten bygges ut til åtte paralleller. I tillegg mener de det vil bli behov for opptil flere barneskoler.

Uenighet om brakker

Foreldre og politikere var enige om at det må jobbes for midlertidige og langsiktige løsninger.

Jeg har ikke tro på brakker som midlertidig løsning, for de har en tendens til å bli stående, sa Lill Pleym, med henvisning til brakkene på Grefsen vgs., som ble satt opp midlertidig da hun selv var elev ved skolen.

Andre foreldre mente at brakker en god en god løsning på midlertidige plassproblemer mens man legger til rette for mer langsiktige løsninger, som påbygg eller bygging av nye skoler.

Må stå sammen

For noen har tildelingen av skoleplass blitt en kamp mellom foreldrene om plassen på skolen de helst vil inn på. Men mandagens møte kom langt på vei mot intensjonen om å samle FAU-ene til tross for lokale forskjeller, for slik å være mer slagkraftige i sine krav.

Det ble også påpekt at FAU ved flere av bydelens skoler så sent som i april gikk sammen og forfattet et brev til UDE og byrådet der de krever en løsning på den pressede ungdomsskolesituasjonen, og at dette kunne være noe å bygge videre på i arbeidet mot en felles aksjonsgruppe.

Rektorer og lærere presses enormt. Foreldrene må jobbe mot politikerne, for nå lærer ikke elevene det de har krav på, sa Ida Bekkevold, lærer på Tåsen skole, som mente foreldre og lærere bør jobbe sammen.
Dere må samarbeide på tvers av bydelen for å oppnå resultater, sa Knut Even Lindsjørn. Han sa at han vil ta signalene fra foreldrene til byråden, og vil samarbeide tverrpolitisk med alle som vil være med og løse situasjonen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!