- En helt utrolig dugnadsinnsats

Helga Wærriø (19) fra Nordstrand bruker permdagene sine på sletta. FOTO: Norsk Folkehjelp

Helga Wærriø (19) fra Nordstrand bruker permdagene sine på sletta. FOTO: Norsk Folkehjelp

Fylkeslegen sier at Norway Cup kan bli stoppet av svineinfluensa. Men Norsk Folkehjelp er godt forberedt.

Saniteten fra Norsk Folkehjelp er godt forberedt skulle symptomer på svineinfluensa dukke opp. FOTO: Norsk Folkehjelp

EKEBERG: Norsk Folkehjelp har ansvaret for all sanitet under verdens største fotballturnering, med 30.000 spillere fra 51 nasjoner, og som på Ekeberg og fire andre anlegg i Oslo skal kjempe på 61 baner uken gjennom - og alltid i uke 31.

- I 37 år på rad har frivillige førstehjelpere og ungdommer benyttet ferie og fritid for dekke opp vakter på alle baner, og et sykehus med 24 timers drift, med leger og fysioterapeuter fra NIMI/Hjelp 24, dag og kveld, forteller Frode Hansen, Tjenesteleder i Norsk Folkehjelp.

Biler og ambulanser

Tre ambulanser med profesjonelt mannskap tar seg av kompliserte skadetransporter, mens en bilpark på ni andre kjøretøy tar seg lettere syketransporter og all transport av mat, utstyr og mannskaper til poster og arenaer.

I forkant av dette har stab og ledelse arbeidet i månedsvis med logistikk og etterutdannelse av sanitetspersonellet, slik at alle er godt forberedt og skolert for en dugnadsinnsats som er helt utrolig, med et skadeantall på cirka 1200 personer. I dette er 160 personer involvert hos oss, sier Hansen.

Godt forberedt

Fylkeslege Petter Schou sier til Dagsavisen at Norway Cup kan bli stoppet dersom de får et utbrudd av svineinfluensa.

- Er svineinfluensaen noe foreldre og andre må være engstelig for?

Monica Nervik, som er leder av Feltsykehuset, sier at alle tiltak som myndighetene har anbefalt er oppdatert.

- Vi har intern informasjon til alle våre førstehjelpere om symptomer og eventuelle tiltak, men ifølge helsemyndighetene skal dette behandles som en vanlig influensa, men med sterkt fokus på hygiene, og spesielt på hender, sier hun.

- Andre risikosteder er der hvor folk står svært tett i ansamlinger og hvor smitte overføres gjennom munn/nese på veldig nært hold, men det gjelder jo også alle forkjølelser også - så forskjellen er ikke stor mot vanlige forsiktighetsregler! Men som alltid skal vi være forberedt - og det er vi!

- Anbefales!

En av de mange som bruker fritiden, men i dette tilfellet permdager, er 19 år gamle Helga Wærriø fra Nordstrand.

- Jeg har vært med på Norway Cup tre år på rad, og synes det er kjempekult! Dette miljøet og alle de situasjonene som kommer er kjempeutfordrende, samtidig som det er skikkelig moro å oppleve og dele den gleden alle spillerne viser, sier Helga.

- Dette kan jeg anbefale til alle venner - veldig! For meg er det både morsomt og nyttig siden jeg er Medic i forsvaret, sier hun.

Nå er det bare gnagsår som må behandles denne gangen - før tilkjørt middag skal slukes og vakten avsluttes klokken 22.

PS. I skrivende stund, mandag klokken 12.40, er det ikke rapportert om noen tilfeller av eller symptomer på svineinfluensa på Norway Cup.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.