RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selv prøvedukkene er vintage.
Selv prøvedukkene er vintage.

- En konspirasjon mot det standariserte

En bukse til poden fra 50-tallet? Eller kanskje en kjole til mini fra 1930? Skrulla & Gamle-Erik er stedet!

LØKKA: - Dette er skikkelig old-style. Vi har masse originale klær fra 60- og 70-tallet. Denne er jo erke-syttitalls, sier innehaver av den nyåpna butikken Skrulla & Gamle-Erik, Zeckra Knapstad og holder fram en plettfri slengbukse.

Og det er skikkelig vintage det er snakk om. Klærne hos Skrulla er nemlig ekte vare, og mye er så kalt deadstock, det vil si at det er ubrukt og har ligget på lager, noe helt fra 1920-tallet. I det knøttlille lokalet i bakgården til Thorvald Meyers gate 51 har Knapstad, sammen med kona, presset inn haugevis av håndbroderte kjoler, slengbukser, bittesmå rockabillykjoler, fargerike t-skjorter, tunikaer og annet utstyr. Alt i størrelse barn.

Uhyre skjeldent

- Hvor har dere fått tak i alt sammen?

- Akkurat det er det veldig mange som spør om, men det er en businesshemmelighet, smiler Knapstad.

Ekteparet har nemlig brukt over ett år på å få tak i godbitene.

- Vi har slitt for å få tak i dette. Det er uhyre vanskelig å få tak i norsk deadstock, men vi har en del her. Blant annet denne forteller Zeckra og holder fram en bukse med merkelappen i behold. 5. november 1955 er datoen som er trykket på.

- Dette er unike ting, man får ikke tak i det på Hennes & Mauritz for å si det sånn, forteller Zeckra.

Ekteparet har selv en datter på to år, som er flittig modell for klærne. Men hvorfor denne interessen for gamle barneklær?

- Vi elsker det! Vi har samlet barneklær veldig lenge, og når vi fant dette lokalet så tenkte vi at nå bare må vi åpne en butikk, ler Zeckra.

Bruk og kast

Men litt alvor ligger det også bak ideen om å starte butikken. Hvert år kastet tonnevis av barneklær og ekteparet Knapstad mener de gamle klærne kan bidra til å stoppe det enorme forbruket.

- Det er mange som nesten ikke tør å bruke klærne, for de er redd for at de skal gå i stykker, men det stemmer ikke. De gamle klærne er mye mer solide, for de ble laget for å gå i arv i generasjoner, så dette er helt brukanes, forteller de.

Og reagerer du på det litt pussige navnevalget kommer forklaringen her:

- Skrulla & Gamle-Erik er egentlig en konspirasjon. Gamle-Erik er et gammelt navn på fanden. Det representerer motstanden mot det standariserte og så har vi Skrulla, som representerer søta eller ungen, forteller Zeckra, som mener klærne representerer noe helt unikt.

- Dette er erkeforklorisk. Klærne har sjel, og jeg håper virkelig folk tar vare på det, sier han.

- Helt sykt

Butikken har vært åpent siden rett før påske, og allerede har Løkka-folket tatt godt i mot den.

- Vi tror folk på Grünerløkka liker dette. Men husleiene her er veldig høye, det er synd, for det er en skam at så mange fine butikker går under, sier ekteparet.

- Men det kom en kunde inn her og han sa ikke hei en gang. Han sa bare "dette er helt sykt". To ganger sa han det før han hilste, ler Zeckra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere