*Nettavisen* Nyheter.

- En myte at alle kvinner er opptatt av klær

KLESKODER: – Jeg synes klær er gøy, og liker å bruke mye farger og kombinere ulike stiler. I motsetning til en del kvinner som synes klær er et ork, sier forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, Ingun Grimstad Klepp. (FOTO: Magnus Knutsen Bjørke)

Hvorfor har kvinner aldri noe å ha på seg, selv med klesskapet fullt av klær?

Festen begynner om en halvtime, og du er nydusjet, nysminket og ferdig påkledd. Men noe føles likevel feil der du står foran speilet.

Er den ikke kanskje litt kort, den kjolen? Eller litt vel fargerik? Og de skoene, de virket da ikke så spisse sist du hadde dem på deg?

– I alle situasjoner er det mange normer for hvordan kvinner ikke bør kle seg. Man skal ikke kle seg for pent, for utfordrende, for maskulint og så videre. Men reglene for hva man faktisk kan ha på seg, er uklare. Det gjør kvinner usikre, sier Ingun Grimstad Klepp, som forsker på klær ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

– Uansett hva de tar på seg, føles det feil, fordi plagget alltid kan tolkes som for mye eller for lite i en eller annen retning,

Nylig utga hun en artikkel i den svenske boken «Modets metamorfoser» om klær, kropp og velvære, og hva det vil si å føle seg velkledd.

Diskré antrukket

At alle kvinner elsker klær og det å pynte seg, er ifølge Grimstad Klepp en myte.

– Mange synes det er vanskelig å kle seg, og slitsomt å følge med på moter. Hovedfokuset er å ikke vekke negativ oppmerksomhet, de er mest opptatt av at klærne skal passe inn i den aktuelle sosiale situasjonen. Både å pynte seg for mye eller pynte seg for lite er noe mange er engstelige for, sier hun.

For menn er valget enklere.

– Reglene for hva menn skal ha på seg, er klarere og færre. Det er gjerne dress eller ikke dress. For kvinner varierer hva som er riktig antrekk mer mellom ulike anledninger, og de må også i større grad ta hensyn til kroppsfasong og alder, sier hun.

Enklere blir det ikke av at kvinner skal kle seg på linje med de andre, men ikke identisk.

– En mann i dress blir ikke mindre velkledd om de andre også har dress. Som kvinne derimot, bør du helst ikke ha samme kjole som noen av de andre gjestene.

Mykt og behagelig

Ifølge Grimstad er vi i vår verden veldig opptatt av komfort og søker det komfortable. Men hva som er komfortable klær, er heller ikke gitt.

– Hjemme i sofaen føles joggebuksa veldig behagelig, mens den kanskje ville føles ukomfortabel på fest eller på shoppingtur i byen.

– På samme måte føler en brud seg vel i en brudekjole som holder inn og pusher opp, et plagg som ville vært veldig ukomfortabelt en kveld foran TV-en, sier hun. Man «føler» rett og slett hva som er feil eller riktig antrekk.

– Bare tenk på hvor ubehagelig det kan være å gå med en genser med en stor flekk på brystet. Det er jo ikke flekken i seg selv som er ubehagelig, men vissheten om at man ikke skal gå med skittent tøy, fortsetter hun.

Hva som er komfortabelt, handler også om kultur og vaner.

– En gang føltes korsettet behagelig og riktig, man mente det ga støtte til kroppen. I dag regnes for eksempel jeans som et behagelig hverdagsantrekk for mange, et plagg jeg vil jeg si er ganske ubehagelig, siden jeans gjerne både er forholdsvis stive og trange.

Moteklær

Når klesskapet byr på «ingenting å ha på meg», blir nyinnkjøp eneste alternativ.

– Siden folks kunnskap om klær og klesnormer er liten, er det reklamens og ukepressens budskap som blir gjeldende, og deres løsning er som kjent at ved å kjøpe nytt vil du føle deg vel og velkledd.

– Moten endrer seg selvfølgelig, men klær er et produkt som faktisk endrer seg ganske lite, sier Grimstad Klepp, og viser fram en kjole fra 60-tallet som eksempel.

– Denne kunne like gjerne vært kjøpt ny i en klesbutikk i dag, påpeker hun.

Selv liker hun både fargerike klær og å kombinere ulike stiler.

– Jeg kan klesnormene godt, og har dermed stor frihet til å leke med grensene. Og så hjelper det selvfølgelig på å ha en jobb der jeg kan kle meg som jeg vil, sier hun.

Er du fortsatt usikker på hva du skal ha på deg, er den viktigste klesregelen ganske enkel.

– Du kan ikke gå naken. Det er til og med forbudt ved lov, påpeker Grimstad Klepp.

Alt er med andre ord bedre enn ingenting.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag