*Nettavisen* Nyheter.

- Enorm påkjenning for naturen

- Er det rimelig at Oslo skal ha en skiarena som forutsetter en vinter som vi ikke lenger har? spør Eystein Fredrik Husebye fra Naturvern- forbundet Oslo Vest. I en høringsuttalelse går forbundet hardt ut mot utbyggingen av det nye Holmenkollanlegget.

Holmenkollen: Naturvernforbundet Oslo Vest mener det er på høy tid å få inn et naturfaglig perspektiv i forbindelse med utbyggingen av nye Holmenkollen og går inn for et absolutt krav om en miljøkonsekvensutredning av prosjektet.
- Folk kommer til å bli forskrekket over den faktiske størrelsen på dette anlegget når det står ferdig, sier Husebye.
Han undrer seg over manglende fokus på de miljø- og klimaendringer som nå synes uunngåelig.
- Det er fint å leve i troen om fortsatt hvite vintre, men er det realistisk? Etter min mening burde man ha sett gjennom disse konsekvensene mye tidligere, sier han.

Viktig med utredning

I en høringsuttalelse går Naturvernforbundet Oslo Vest nå hardt ut mot utbyggingsplanene, både når det gjelder Holmenkollanlegget og planene for Midtstubakken.
I uttalelsen konkluderer de med at utbyggingen medfører et stort uønsket naturinngrep i Holmenkollåsen og at bruken av store mengder elektrisk energi for å produsere den snø og kulde som trengs, ikke er en fremtidsrettet prioritering fra Oslo kommunes side.
- Slik forskere ser på klimaet i osloområdet vil det ikke komme tilstrekkelig med snø fremover. Det medfører at det vil gå enorme mengder energi for å produsere den snø og kulde som trengs til bakker og frysespor. Dette kan kanskje godtas til et arrangement som VM, men jeg forutsetter at dette er et langsiktig prosjekt og at man ønsker arrangementer der i lang tid fremover.
Husebye skulle helst sett at anlegget ble lagt til en annen del av landet hvor det fortsatt er naturlig kalde vintre.
- Norge har utvilsomt rike muligheter til å drive med skikonkurranse, men det er ikke sikkert at Oslo er stedet for dette lenger. Men det løpet er jo kjørt nå. Derfor er det så viktig med denne konsekvensutredningen, sier han.

Store naturinngrep

Når det gjelder forholdene i Midtstuen-området er dette, i følge Naturvernforbundet Oslo Vest, så store inngrep i naturen at det er helt nødvendig med en utredning.
- Det skal sprenges og forskyves veldige masser. Det planlegges å omgjøre det eksisterende dalføret ned til Midtstuen til en langstrakt rygg. Det vil gi et helt annet område. Det må foretas en utredning med tanke på muligheten for endring i lokalklimaet.
Han mener prosjektet er for massivt til å passe inn i den nåværende naturen og tror påkjenningen fra de store masseforskyvningene og utsprengningene er altfor stor.
- Vi snakker her om å bryte ned naturen slik den er i dag og så bygge opp noe helt nytt.
I uttalelsen tar forbundet også for seg trafikksituasjonen og konsekvenser for naboer i området.
- Vi tror dette er dårlig nytt for beboerne på Midtstuen. De får jo dette anlegget som nærmeste nabo. Jeg håper inderlig de har blitt grundig informert, men lurer på om de vet hvilke faktiske konsekvenser dette prosjektet har for dem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.