*Nettavisen* Nyheter.

- Et forbud skaper bare mer konflikt

VERN: Områdene Skjennungen og Godbekken i Nordmarka og Hauktjern og Spinneren i Østmarka foreslås vernet. I verneforslaget ligger også et forbud mot sykling på blåmerkede stier i de aktuelle områdene. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) mener syklistene har blitt oversett i forarbeidet til forslaget. KART: Fylkesmannen

Syklistene mener Fylkesmannens forsøk på megling i marka kun skaper nye konflikter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skremt: Leder i NOTS, Øyvind Rørslett sier verneforslaget har skremt opp hele sykkelmiljøet. FOTO: Harald Wisløff/NOTS

OSLO: Foreningen Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) mener syklistene har blitt oversett i forarbeidet med et verneforslag for fire områder i Nord- og Østmarka.

- Det har vært et forarbeid der andre interesseorganisasjoner har fått vært med å påvirke prosessen. Vi synes det er veldig uheldig at Fylkesmannen legger opp til et forarbeid uten involvering av en gruppe de senere foreslår forbud for, sier lokallagsleder i NOTS Oslo og omegn, Øyvind Rørslett.

Les også: - For spinkelt sykkelforbud, mener jussekspert

Skaper konflikt

Fylkesmiljøvernsjef Anne-Marie Vikla har tidligere uttalt at sykkelforbudet ikke handler om miljøvern, men snarere er «et forsøk på å avdempe en pågående brukerkonflikt.»

- Vi mener at den konflikten er sterkt overdrevet og at istedenfor å løse noen konflikt så skaper et forbud bare nye konflikter, sier Rørslett, og legger til;

- Denne saken har skremt opp hele sykkelmiljøet slik at vår lille medlemsorgansiasjon har doblet medlemsmassen på kort tid.

Les også: Tråkker til mot sykkelforbud

«Glemt» fra høring

Flere i sykkelmiljøet reagerte med vantro på at ingen sykkelorganisasjoner var oppført på listen over aktører som ble tilsendt høringsforslaget om vern fra Fylkesmannen, selv om verneforslaget innebærer et sykkelforbud på blåmerkede stier i fire marka-områder.

- Vi var klare over problematikken og sendte derfor høringsnotatet dagen etter til Norsk organisasjon for terrengsykling (NOTS) og Syklistenes Landsforening, sier rådgiver ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Olav Haaverstad.

Rørslett i NOTS bekrefter at de mottok høringsforslaget.

- Vi fikk det tilsendt etterpå. Vårt ankepunkt er at vi ikke har fått være med i forarbeidet mens andre har det. Da tenker jeg konkret på Østmarkas Venner. Det er dem forslaget om sykkelforbud har kommet fra, sier han.

Les også: På tide med slike skilt i Oslomarka også?

- Syklistene misforstår

Leder for skog- og verneutvalget i Østmarkas Venner (ØV), Sigmund Hågvar, vil ikke gå inn på hvorvidt ØV oppfatter en brukerkonflikt i marka. Ifølge ham er det Fylkesmannens bord. Hågvar sier det imidlertid er to ting syklistene har misforstått angående ØVs standpunkt i saken.

- Østmarkas venner har aldri foreslått sykkelforbud i marka. Det er en feil oppfatning. Det andre er at allemannsretten, som syklistene påberoper seg, har en begrensning. Friluftslovens paragraf 11 sier at alle brukergrupper må ta hensyn til hverandre. Syklistene har altså ikke uten videre fullstendig frihet til å sykle hvor de vil, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag