RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et skrekkens eksempel

Div.A. Arkitekter fikk for litt siden en internasjonal pris for Kastellet skole. Dette provoserer Norges Handikapforbund som mener skolen bryter flere lover og forskrifter.

Kastellet: Dette er et skrekkens eksempel på hvordan man ikke skal bygge en skole, sier tilgjengelighetskonsulent Birger Nymo i Norges Handikapforbund.

Provosert

Div.A. Arkitekter, som har tegnet Kastellet skole, ble slutten av juni tildelt en internasjonal pris fra Royal Institute of British Architects for arbeidet med skolen.

Vi er meget provosert over at div. A. Arkitekter har fått denne prisen. Etter en gjennomgang av skolen har vi funnet brudd på nesten hele kapittelet i bygningsforskriftene som angår orienterings- og bevegelseshemmede. I tillegg er det ikke tatt hensyn til byggeforskriftene, undervisningsloven og kommunehelseloven, sier Birger Nymo.

Tirsdag var Nordstrands Blad med tilgjengelighetskonsulent Birger Nymo på en rundt på utearealene på Kastellet skole. Nymo påpekte en rekke feil og mangler. Blant annet er parkeringsplassene som er reservert for handikappede for trange.

Etter forskriftene skal en handikapplass være 3,8 meter bred, disse to plassene er rundt 2,5 meter og er derfor for smale. Det gjør det vanskelig for handikappede som er avhengig av rullestol å komme seg ut av bilen, forteller Nymo.

Ingen lederlinjer

Videre påpeker Nymo en rekke mangler som vanskeliggjør hverdagen for orienterings- og bevegelseshemmede.

Det mangler lederlinjer, dører og andre hindringer burde vært kontrastfarget. Blant annet er trekassene som fungerer som nederste trinn på en del av trappene umulig å se for svaksynte fordi de er laget i samme materiale som underlaget. Dette er en snublefelle for svaksynte og et stort hinder for bevegelseshemmede. Blinde og svaksynte kan gå seg vill her, mener Nymo.

Skolen er plassert i et svakt skrånende terreng, og nivåene på skolen er skilt med bratte trapper. På vestsiden av skolen er det bare trapp og ingen rullestolrampe. Bevegelseshemmede kan komme seg mellom nivåene ved å benytte ramper og en vei på østsiden av skolen. For å komme til rullestolrampen som går mellom først og andre nivå må funksjonshemmede sno seg mellom trappetrinn, bildekk og trær.

Dette er helt uakseptabelt, rullestolbrukere må passere masse hindringer. Det er som en slalåmløype. Svaksynte har ingen sjanse til å komme seg fram her, sier Nymo.

Flere mangler

I byggeforskriftene er det en forutsetning at funksjonshemmede skal kunne følge ordinære kommunikasjonsveier. C-bygget er en toetasjes bygning som rommer spesialavdeling for funksjonshemmede. For å komme til andre etasje må rullestolbrukere ut av C-bygget, over en liten plass og inn i A-bygget. Deretter må de ta heisen opp til andre etasje for så å krysse en gangbro for å komme tilbake til C-bygget. Norges Handikapforbund skriver i en klage til Plan og bygningsetaten at det er umulig for rullestolbrukere å bevege seg ved egen hjelp mellom A og C-bygget.

Jeg hadde skjønt det hvis det var en gammel skole, men dette er et skrekkens eksempel. Det kommer aldri til å bli bygget en skole som denne i Oslo igjen, sier Nymo.

Tilgjengelighetskonsulenten mener også at avstanden mellom rullestolrampene er for stor, og at en del av kantene inn til paviljongene er for bratte.

I noen tilfeller er det omtrent 45 graders helling. Etter forskriftene skal hellingen ideelt sett være 5 grader. Bakkenivået kunne med fordel vært hevet slik at man fikk terskelfri adgang til alle bygg. En del dører mangler også rullestolramper og elektriske døråpnere, påpeker Nymo.

Hensyn

I kommuneplanen 2004 "Oslo mot 2020" heter det at "tilgjengelighet og tilpassing for funksjonshemmede bygges inn i alle kommunale planer og vedtak".

Dette betyr at alt skal tilrettelegges slik at handikappede kan bruke alle rom og arealer som alle andre. På Kastellet skole har de til de grader neglisjert disse kravene, mener Nymo.

Norges Handikapforbund klagde på den ferdige reguleringsplanen, men klagen ble avvist av Plan- og bygningsetaten med begrunnelse at den kom inn for sent. Vi krever nå at det må føres tilsyn med Kastellet skole. Vi stiller gjerne opp for å vise de grove feil og mangler hvis myndighetene er interessert i det, sier Nymo.

Norges Handikapforbund er nå blitt høringsinstans i de fleste byggesaker. De kan dermed være med som konsulenter i forkant, i stede for å påpeke feil i etterkant.

Vi ble kontaktet av arkitektene som tegner Lindeberg skole. De ville rådføre seg med oss før de tegnet første strek. Vi har en konstruktiv dialog hvor det blir tatt hensyn til handikappede, dette er eksemplarisk, sier Nymo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere