RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et sterkt symbol på norsk sosialhistorie


Miljøvernminister Erik Solheim
Miljøvernminister Erik Solheim
Det sa miljøvernminister Erik Solheim om «kjærlighetskarusellen», eller pissoaret i Stensparken, som ble fredet i dag.

STENSPARKEN: - Jeg må innrømme at jeg har brukt pissoaret flere ganger selv, sa miljøvernministeren til Lokalavisen under fredningsmarkeringen av det lille bygget.

Foruten å være et funkisbygg i særklasse, mente Solheim at symbolverdien for at mye går fremover i det norske samfunnet er det aller viktigste med fredningen.

- Det var jo særlig kjent at det var «stygge menner» her, og at «noe foregikk i pissoaret da jeg vokste opp borte i Stensgata, sa Solheim.

Homosymbol

På pissoaret står en plankett med datoen 21.april 1972 inngravert, datoen hvor straffeloven for homoseksualitet ble opphevet.

- Heldigvis for at alt beveger seg fremover i samfunnet, sa Solheim videre.

De fremmøtte ved fredningen var hovedsaklig presse, med celebert besøk av ordfører Fabian Stang, (byrådsleder og St. Hanshaugen beboer Erling Lae hadde desverre fått influensa- men ikke av den farlige typen, som Stang påpekte) riksantikvar Nils Marstein og byantikvar Marte Boro.

I tillegg ble publikum underholdt av 3 elever fra Fagerborg videregående skole, som dramatiserte urinalvakters håndtering av tissetrengte russere.

Kjærlighetskarusell

Mange kallenavn ble gitt til pissoaret, eller urinalen, i Stensparken grunnet at det var kjent som et treffsted for homofile i svært mange år. «Lykkehjulet», «Den runde tønne», «Soppen», og «Paraplyen « er blitt brukt. Pissoaret sto ferdig i 1937, og ble bygget av byarkitekt Harald Aars.

- Pissoaret er en del av vår kulturhistorie, minnet byantikvar Boro om.

- Dette pissoaret er symbolverdi for homofile, sa ordfører Fabian Stang, som også håpet at det kan stå fritt for tagging i tiden fremover.

Riksantikvar Marstein presiserte at fredningen av pissoaret i Stensparken er et ledd i kulturminneåret 2009, hvor men hver måned freder et dagligdags og viktig arkitektonisk objekt, med stor tilgjengelighet for folk flest.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere