RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Karl Johan fritidsklubb ble stengt etter at politiet fant store mengder smuglersprit.
Karl Johan fritidsklubb ble stengt etter at politiet fant store mengder smuglersprit. Foto: Hege Braaten

- Etterspørselen etter smuglervarer er stor

Politiet er lei av at smuglervarer flyter rundt i hovedstaden. Nå ber Kåre Stølen om en strengere linje overfor smuglerne og selgerne.

SENTRUM:Som dittOslo fortalte mandag, gikk politiet nylig til aksjon mot en såkalt fritidsklubb etter tips om at smuglervarer og at alkohol ble solgt til mindreårige.

Denne klubben er ikke av den tradisjonelle sorten fritidsklubb for barn og unge. Tvert i mot er karl Johan fritidsklubb for voksne menn.

Politiet tok flere menn med irakisk bakgrunn på fersken i det de bar inn kasse på kasse med spritflasker. Tilsammen 137 flasker med smuglersprit ble beslaglagt.

Karl Johan Fritidsklubb søkte etter serveringsbevilling i fjor, men Næringsetaten avslo, på grunn av manglende dokumentasjon.

- Må vise at de ikke er ønsket her

dittOslo har de siste ukene fortalt om omfattende omsetning av smuglervarer i Oslo gater. Politiet har i lang tid slitt med salg av blant annet hasj og illegale sigaretter i området rundt Grønland, Sentrum øst og Grünerløkka.

Pågripelser av selgerne er ikke nok. Den omfattende omsetning av smulgervarer er vanskelig å bli kvitt og nå ber politiet om en strengere linje.

- Vi hanker inn selgerne, men de selger så fort de kommer ut igjen, sier stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen.

Stølen mener at myndigheter og lover må bli strengere.

- Om noen kommer hjem til deg og er ufin eller truer deg, så kan du kaste dem ut og si at de ikke får lov å være der. Det må man kunne gjøre med dem som kommer hit for å drive med ulovligheter, sier han og fortsetter:

- Vi må vise at de som gjør noe galt ikke er ønsket her.

«Visste ikke hva de bar inn»

Seks personer er siktet etter tolloven etter aksjonen forrige uke.

- De sier at de er helt uskyldige. At de ikke visste hva de bar inn. Bilen som ble brukt til å frakte varene er det heller ingen av dem som vil innrømme kjennskap til, sier Stølen.

Stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen.

Det setter politiet ingen lit til, og Karl Johan Fritidsklubb ble stengt på stedet. Målet er nå å få stengt klubben permanent.

I fjor ble Grønland Fritidsklubb stengt, dette var en liknende klubb som den politiet aksjonerte mot i forrige uke. Her ble det funnet over 5.000 smuglersigaretter. Fritidsklubbens naboer fortalte til dittOslo i fjor at det foregikk salg av narkotika i området. Brukerne av klubben skal ha brukt oppgangen til en boligblokk som depot.

- Nå har vi fått stengt de to «fritidsklubbene» i vår krets. Dette er på ingen måte det vi vanligvis forbinder med fritidsklubb for barn og unge. Disse drev med ulovligheter, og er derfor viktig å få stengt, sier Stølen.

Les også: - Vi utviser, utviser og utviser. Men de kommer alltid tilbake

- Må noen dø?

Stølen advarer også om at smuglervarene gjerne kan ha helt andre ingredienser i seg, enn det som står på pakningen.

- Det trikses og lures, etikketer byttes. Kjøperne tar sjanser når de kjøper smuglervarer. Man vet aldri hva det inneholder. Må det dødsfall til før kjøperne tenker seg om?

Stølen forteller at hvermansen kjøper sigaretter og dop, men at smuglerspriten er spesielt attraktiv blant ungdom.

- De er ikke gamle nok til å få kjøpt alkohol på butikken, og på gata er det ingen som spør dem om alder.

Stølen påpeker at det er kjøperne - altså vanlige folk - som gjør Oslo til et attraktivt marked, og som sørger for at selgerne vil tilbake.

- Dersom etterspørselen ikke er tilstede, så vil det ikke være et attraktivt marked, sier han.

Han får støtte fra konstituert stasjonssjef på Sentrum politistasjon.

- Det er effektivt å ta bakmenn og selgere, men vi ser at det stadig dukker opp nye. Det er fordi etterspørselen er stor.

Thorsen etterlyser en holdningsendring blant kjøpere.

- Det krever en felles innsats for å få bukt med smuglervarer. Politi, tollvese, kommunen og politikere må jobbe sammen. I tillegg må «mannen i gata» bidra til at smuglervarer ikke er attraktivt.

Ingen politiske tiltak

Det utbredte salget får opposisjonen på Stortinget til å reagere. De ber regjeringen ta grep for å få til både lovendringer og mer penger til grensekontroll og politi.

- Når det avdekkes smugling i så stor skala, er det åpenbart at regjeringen bør ta grep. De må sikre at tollvesenet har nok kapasitet til å gjennomføre hyppige grensekontroller, og at politiet har ressurser til å motarbeide denne typen kriminalitet, sier Audun Lysbakken (SV) til dittOslo

Han får støtte fra tidligere regjeringskollega Arbeiderpartiet.

- Det er viktig å slå ned på ulovlig salg. Like viktig er det imidlertid å etterforske sakene godt. I saker som gjelder organisert kriminalitet må vi sørge for at politiet har nok ressurser til å også etterforske bakmenn - ikke bare selgerne, sier Jorodd Asphjel (Ap), som sitter i justiskomiteen.

Statssekretær i Justisdepartementet, Hans Røsjorde (Frp) sier at han ikke vil love mer resursser til politi eller tollvesen. Han ville heller ikke kommentere på konkrete politiske tiltak for å få bukt med illegal omsetning av smuglervarer.

Han sparker i steden ballen tilbake til politiet.

- Økt samarbeid mellom tollvesen og politi har gitt gode resultater allerede, og løsningen må være å gjøre dette enda bedre, uttalte han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere