- Føler meg Bondefanget

På en travel lørdag, med masse folk og kamp om parkeringsplassene på Tveita Senter, ble det parkeringsbot på Kjell Viktor Gaska. Den i utgangspunktet gratis parkeringen ble en heller kostbar affære. Med svært så lik skilting og med mange biler rundt seg, var han et øyeblikk uoppmerksom og satte bilen på reservert plass.

På en travel lørdag, med masse folk og kamp om parkeringsplassene på Tveita Senter, ble det parkeringsbot på Kjell Viktor Gaska. Den i utgangspunktet gratis parkeringen ble en heller kostbar affære. Med svært så lik skilting og med mange biler rundt seg, var han et øyeblikk uoppmerksom og satte bilen på reservert plass.

Kjell Viktor Gaska er lettere fortørnet etter at den heller fredelige påskehandlingen fikk en dyr slutt.

TVEITA: På en av de travleste handledagene i året er det rene valfarten til Tveita Senter. Gratis parkering og et bredt spekter av butikker lokker.

- På lørdag 4. april var det meste av parkeringsplasser opptatt. Jeg kjørte da opp på øvre del og fant en plass på øverste rad. Ble en del heftet da jeg skulle hente lapp, lappen som gir 3 timers gratis parkering, i automaten som ikke virket, forteller Kjell Viktor Gaska.

Bondefangeri

Da han kommer tilbake til bilen er det gul lapp under vindusviskeren. 600 kroner i kontrollavgift for parkering på reservert plass.

- Skiltingen er til forveksling lik for alle typer plasser og ikke lett å skille når du sitter i bilen og andre jager på, sier den uheldige bilist og legger til:

- Boten står ikke i forhold til i utgangspunktet en gratis service. Jeg føler meg bondefanget, sier en lettere fortørnet Kjell Viktor Gaska.

Ifølge Store Norske Leksikon er bondefanger en "betegnelse for person som misbruker uerfarne og godtroende menneskers fortrolighet til å narre penger av dem, ofte ved falske foregivender og under påskudd av å ville hjelpe dem".(Red.anm.)

Reddet flere

Den uheldige overtreder av gratisparkeringen har mer på hjertet.

- Her var det lagt en felle som det var flere som gikk i. Jeg fikk i alle fall reddet noen andre som holdt på å gå i samme fellen.

Han mener det må skiltes på en langt tydeligere måte for å skille de forskjellige plassene fra hverandre.

- Jeg skjønner heller ikke ideen om å måtte hente parkeringsbevis for det som skal være gratis. Det må da være svært så fordyrende med automater og kontroller. Og ikke minst er det tidkrevende for begge parter, sier Kjell Viktor Gaska, og undrer videre før han tar påskeferie:

- Kanskje dette er måte å få inn langt mer penger enn om en måtte betale vanlig rimelig parkeringsavgift?

Normal gebyr

OBOS Forettningsbygg mener gebyrets størrelse er som normalt i bransjen. Gebyret regnes ikke i forhold til parkeringsavgiftens størrelse, men som et virkemiddel for at parkeringsreglementet skal overholdes til felles beste for alle kunder.

- Eier av eiendommen har ingen inntekter fra disse gebyrene, sier Roger Kongerud, driftssjef hos OBOS forretningsbygg.

Preventiv effekt

Kontrollavgifter og skilting i tråd det som er vanlig i bransjen, hevder
Q-Park AS.

Kjetil Bratseth, markedsdirektør i Q-Pak AS, har samme oppfatningen av kontrollavgiftens størrelse og mener den gir ønsket preventiv effekt:


Denne type informasjon gir vi ikke ut til media, svarer Kjetil Bratseth på spørsmål om hvor mange bøter / kontrollavgifter som skrives ut ukentlig / månedlig ved Tveita Senter.

Vi benytter vår skiltprofil på de fleste av våre anlegg. Denne profilen bygger blant annet på at teksten på skiltene opplyser om reguleringen på området. Teksten vil av den grunn variere. Det er dessverre ikke uvanlig at bilførere glemmer å forsikre seg om at de parkere i henhold til skiltet regulering. Både offentlige og private trafikk- og parkeringsreguleringer har som forutsetning at bilførere leser teksten på skiltene. Gjøres dette unngår man kontrollavgifter, forklarer Kjetil Bratseth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.