*Nettavisen* Nyheter.

- For spinkelt sykkelforbud, mener jussekspert

Fylkesmannen vil forby terrengsykling i deler av Oslomarka. Det kan vise seg å bli vanskelig. Foto: Foto: Clipart

Fylkesmannen har ikke hjemmel i markaloven til å forby sykling på bakgrunn av en interessekonflikt, ifølge jussekspert.

OSLO: - Markaloven fra 2009 har foreløpig ikke noen bestemmelser eller tilhørende forskrifter som er egnet til å regulere interessekonflikter mellom forskjellige aktivitetsformer i Oslomarka, sier jurist og ekspert på allemannsretten, Marianne Reusch, til dittOslo.

Fylkesmiljøvernsjef Anne Marie-Vikla har uttalt til dittOslo at et foreslått forbud mot sykling på blåmerkede stier i fire områder i Nord- og Østmarka ikke handler om miljøvern og terrengslitasje. Ifølge Vikla er forslaget om forbud et forsøk på å avdempe en pågående brukerkonflikt.

Les også: - Et sykkelforbud skaper bare mer konflikt

Har hjemmel i friluftslov

Selv om ikke markaloven gir grunnlag for forbud på bakgrunn av en bruker- eller interessekonflikt har Fylkesmannen ifølge Reusch myndighet til å løse slike konflikter med hjemmel i friluftsloven.

Det er imidlertid kun paragraf 11 i markaloven som nevnes i forslaget som nå er ute på høring.

- Jeg synes Fylkesmannen har valgt en rar løsning. I det forslaget som nå er ute er det vanskelig å se om det er et større behov for et sykkelforbud på blåmerkede stier enn utenfor. Problemet er at forbudet er for spinkelt begrunnet, mener hun.

Les også: Tråkker til mot sykkelforbud i marka

- Må forstå hvorfor

Reusch mener det er naturlig at det kommer noen begrensninger i marka ettersom presset øker, men at det blir problematisk om folk ikke forstår hvorfor begrensninger foreslås.

- Det fantes ikke trafikkregler da de første bilene kom heller, men det presset seg frem. Jeg tror imidlertid de fleste begrensninger er lettere å akseptere om det er en plan bak, og om man skjønner det rasjonelle bak begrensningene, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag