RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Forurenser må betale

Oslo kommune må garantere for finansieringen av tiltak som kan få Akerselva tilbake «på fote».

OSLO: – Undersøkelsene etter klorutslippet i Akerselva har vist få eller ingen tegn til liv i elva. Dette er en tragedie for alle som er glad i byen, friluftslivet og sportsfisket i hovedstaden, sier daglig leder i Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA), Bjørn Torp i en pressemelding.

LES OGSÅ: Tenkte på drikkevannet – «glemte» utslippsfare

Skader sjøørettfisket i fjorden

Situasjonen som nå har oppstått vil også føre til store negative konsekvenser for det populære fisket etter sjøørret i Oslofjorden, mener OFA.

OFAs frivillige har gjennom flere tiår lagt ned tusenvis av dugnadstimer i Akerselva som har bidratt til et rikt liv i denne vannåren som strekker seg fra Oset ved Maridalsvannet til utløpet ved Operaen i Oslofjorden.

De siste årene har OFA lagt ned store ressurser på å utvikle stammen av laks og sjøørret, og etablerte for få år siden et eget klekkeri ved Oset i Maridalsvannet. Fra klekkeriet er det satt ut minst 110.000 yngel av laks og sjøørret og ca. 60.000 yngel av ørret i elva, som i løpet av noen timer 1. og 2. mars måtte bøte med livet.

Kommunen må betale

Bjørn Torp påpeker at det nå er viktig å se fremover. OFA er med i arbeidsgruppen som består av Vann- og avløpsetaten, Friluftsetaten, Norsk institutt for vannforskning og Fylkesmannen.

For OFA er det viktig at Oslo kommune som forurenser vedkjenner seg sitt økonomiske ansvar, og bidrar til å gjennomføre de tiltak som må til for å gjenopprette fiskebestanden i elva.

OFA peker på at etablering av to laksetrapper for gyteklar fisk opp i elva til områder med gode levevilkår sikres. OFA har allerede skaffet 2,2 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen og forventer at Oslo kommune raskt stiller resterende midler tilgjengelig.

Miljøbyråd Jøran Kallmyr garanterte overfor dittOslo under sitt besøk på Oset tirsdag, at kommunen vil finansiere disse prosjektene.

OFA vil videre at gyteforholdene i elva bedres og at det organiseres dugnadsarbeid. Videre pekes det på at klekkeriet ved Oset er en viktig faktor for å sikre og utvikle stammen av fisk i Akerselva.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere