RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Freden er ingen selvfølge

Kong Harald la ned krans ved Nasjonalmonumentet og deltok på en markering av frigjøringsdagen på Akershus festning fredag.
Kong Harald la ned krans ved Nasjonalmonumentet og deltok på en markering av frigjøringsdagen på Akershus festning fredag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fred og demokrati kommer ikke av seg selv, men må hele tiden forsvares og bygges, slo kong Harald fast i sin tale på frigjøringsdagen 8. mai.

Fredag ble 70-årsdagen for de alliertes seier over Nazi-Tyskland under andre verdenskrig markert med en rekke arrangementer over hele landet.

Kong Harald og statsminister Erna Solberg (H) deltok under hovedarrangementet på Akershus festning i Oslo sentrum. Der sørget en mild maibris for at norske flagg vaiet passe friskt.

– Freden er ingen selvfølge. Det er den ikke i dag, og det var den heller ikke for 70 år siden, sa kongen i sin tale.

– Bak jubelbruset i maidagene 1945 lå alvoret i det vi hadde opplevd og lært: At fred, frihet og demokrati ikke er noe vi kan ta for gitt. Disse verdiene må bygges, vernes – og om nødvendig forsvares med livet som innsats.

8. mai er en gledens dag, sa Solberg, men la til:

– Det er også en dag for ettertanke. Vi skal minnes hva krigen kostet av lidelser og død. Deler av landet lå i ruiner 8. mai 1945.

Les også:Se bilder fra frigjøringsdagen flere steder i landet her

Les også: 75-årsdag for tyskernes invasjon markert over hele landet

Hyllet veteraner

Markeringene fikk bokstavelig talt et startskudd med salutten på Akershus festning. Senere på dagen holdt kongens garde drilloppvisning.

Mange skuelystne hadde møtt fram i vårsola og sang med på «Ja, vi elsker» før Solberg og kongen holdt sine taler. Seremonien var nedtonet og enkel, men samtidig stemningsfull og høytidelig.

Både Solberg og kongen var opptatt av å hylle alle som gjorde en innsats for at Norge skulle få tilbake sin frihet etter fem års okkupasjon.

– Gjennom fem lange år kjempet Norge – alene og sammen med våre allierte, sa kong Harald, som la ned krans ved Nasjonalmonumentet for krigens ofre.

Både han og Solberg kom inn på den tragiske skjebnen til hundrevis av norske jøder, som ble deportert og drept.

– Av 772 norske jøder og jødiske flyktninger som ble arrestert og deportert gjennom krigsårene, overlevde kun 34, sa kongen.

– Deportasjonen av jøder og romer er et mørkt kapittel i norsk historie, slo Solberg fast.

(Saken fortsetter under bildet.)

Erna Solberg (H) takket Storbritannia, USA og Sovjetunionen spesielt for at Norge fikk sin frihet tilbake.


– Undervurdert innsats

Mens bølgene fra havet duvet rolig i bakgrunnen, understreket utenriksminister Børge Brende (H) under en markering ved Krigsseilermonumentet på Bygdøy i Oslo at krigsseilernes bidrag under andre verdenskrig er blitt undervurdert.

– I dag vet vi hva vi skylder krigsseilernes innsats – på samme måte som vi vet hva vi skylder dem som trykket illegale tidsskrifter og gjennomførte sabotasjeaksjoner, sa han i sin tale.

Kronprins Haakon ledet an under markeringen i Bergen, hvor han la ned krans ved Shetlands-Larsens brygge. Næringsminister Monica Mæland (H) var til stede, og også hun benyttet anledningen til å hylle krigsseilerne.

Veterandag

I Trondheim ble dagen markert ved Krigsseilermonumentet, Kristiansten festning og i Nidarosdomen.

En rekke statsråder deltok på tilsvarende markeringer landet rundt, både for å minnes krigens falne og hylle de nesten 100.000 nordmennene som har gjort utenlandstjeneste de siste 70 årene.

– 8. mai er en merkedag for å hedre alle veteraner – fra andre verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner, sa statsminister Solberg.

Kong Harald avsluttet med et budskap til alle veteraner og de som kjempet og kjemper for frihet:

– Slik vi aldri skal glemme 9. april, skal vi alltid minnes 8. mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere