RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Frem i lyset

I etterkrigstiden holdt Anny Scantroch Strand barnekunstskole i sitt hjem. 14. september inntar et knippe av hennes tidligere elever Rådhusgalleriet.

Røa/Sentrum: - Vi synes det er på tide at folk får vite litt om denne flotte damen og den innsatsen hun gjorde. Vi er alle resultat av hennes lære og bærer med oss mye som stammer fra den gang, smiler Margaretha Isaksen fra Røa mens hun skummer igjennom en rekke falmede dokumenter.

Dyktig dame

Anny Scantroch Strand, eller fru Strand som elevene kalte henne, startet opp kunstskole for barn rett etter krigen og holdt det gående i nesten 20 år. For de barna som gikk på hennes skole, ble det et skjelsettende møte med noe annet enn den norske etterkrigsvirkeligheten. Og pedagogisk, det var hun til fingerspissene.
- Vi har så mye å takke henne for. For meg var veien allerede klar. Jeg ønsket å gjøre noe kreativt. Likevel, ble årene hos fru Strand avgjørende for hva jeg søkte videre, sier Isaksen.
På den tiden var det ingen fancy rekameplakater eller informasjon over nettet, men jungeltelegrafen fungerte godt. Det var nettopp gjennom denne at Isaksen fikk nyss om kunstskolen.
- Jeg ble faktisk tipset av datteren til en venninne av mor. Hun gikk der selv og fortalte mye positivt om læremetodene der nede. Vi skulle blant annet få lov til å prøve oss innenfor mange ulike sjangre, og på den måten fant man jo raskt frem til hva man likte og hva man ikke synes så godt om, understreker hun.

I barndomshjemmet

Strand kom opprinnelig fra Østerrike og hadde utdanning og erfaring fra Pedagogisk Institutt i Wien. Der lærte hun de aller nyeste teknikkene innenfor skriving, tegning og håndarbeid.
- Jeg husker godt hvor profesjonell og dyktig hun var til enhver tid, og hvordan vi barna hadde en genuin respekt for henne. Vi fikk i tillegg lov til å prøve oss på mange forskjellige ting, noe som åpnet nye veier, sier Isaksen.
Hun bor fortsatt i barndomshjemmet i Melumveien på Røa med arbeidsstue oppe og de ferdige collagene og grafikkcollagene hengende på rad og rekke nede. For Isaksen var det nemlig bestemt at kunst skulle bli veien.
- Jeg er veldig opptatt av fokus på kunst og kultur som en vesentlig del av skolehverdagen til barn og unge. Egenutvikling og mestringsglede er sentrale verdier i en basis kunstopplæring, mens jeg irritert ser at den ene formingslinjen etter den andre legges ned, påpeker hun.
For hadde det ikke vært for fru Strand spørs det hvor mange av de 11 utstillerne som ville presentert sine arbeider i Rådhusgalleriet likevel.
- Jeg har troen på å utvikle det kreative allerede i ung alder og ha det med seg hele tiden. Det vet jeg at mange av de andre utstillerne også mener, sier Isaksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere