RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Frøken var vår andre mor!


I strålende sol møttes 20 gamle gutter i 7A på Lambertseter Gård 7. mai for å feire at det var 50 år siden vi sluttet på Lambertseter skole. Gutta møtte sin gamle "frøken" og "andre mor" Agnes Husbyn, sin vikarlærer Ole-Jakob Ørmen og tidligere rektor Hans Nøstvik Eriksen, av og til vikar i klassen og en som ofte stoppet slåsskamper i skolegården.
I strålende sol møttes 20 gamle gutter i 7A på Lambertseter Gård 7. mai for å feire at det var 50 år siden vi sluttet på Lambertseter skole. Gutta møtte sin gamle "frøken" og "andre mor" Agnes Husbyn, sin vikarlærer Ole-Jakob Ørmen og tidligere rektor Hans Nøstvik Eriksen, av og til vikar i klassen og en som ofte stoppet slåsskamper i skolegården.
Samstemmig utropte gutta i 7A Agnes Husbyn som sin andre mor da de møttes 50 år etter skolegangen på Lambertseter folkeskole. Og ingen smilte bredere enn henne.

LAMBERTSETER: I 1960 sto hun og strigråt mens hun tok farvel med hver enkelt av dem, etter å ha hatt dem i sju år.

Denne fredagskvelden på Lambertseter Gård var det ingen som gråt. Tvert i mot. Fra det øyeblikk Storstua ble fylt opp av gamle klassekamerater, "frøken", vår vikarlærer Ole-Jakob Ørmen og gammel-rektor Hans Nøstvik Eriksen, trillet latterperlene gjennom rommet, skutt ut av replikker og gjensynsglede. Av klassens 30 elever, møtte 20 opp.

Det første kullet med alle sju år på Lambertseter

Det var ikke hvilken som helst klasse som feiret jubileum. Det var det første kullet som hadde gått alle sju årene på den splitter nye drabantbyskolen, Norges første. Den fikk pressens nådeløse søkelys på seg, men også besøk av tallrike delegasjoner fra inn og utland, toppet med statsminister Pandith Nehru i 1957.

Nåja, det var ikke slike hendelser vi brukte tid på denne kvelden i mai. Gutta gjenkjente hverandre på tidels sekunder, registrerte at håret var blitt noe tynnere siden 40-årsjubileet og livvidden kanskje noe større, ikke mye, og andelen pensjonister noe høyere. Evnen til å servere vittigheter og fremkalle minner hadde ikke fortapt seg, sikkert heller ikke evnen til å smøre på litt ekstra.

1960 gjenskapt i lyd og bilder

Mens hits fra 1960 smøg seg dempet gjennom øregangene og en liten collage på veggen fortalte om de viktigste hendelsene for 50 år siden - Kongen åpnet Fjernsynet, bilsalget ble fritt, Kuppern tok gull i Squaw Valley, ukjente The Beatles spilte i Hamburg og Elvis var tilbake fra det militære, dro de seg gjennom skoleårene, godt hjulpet av "frøkens" hukommelse. Hvis hun hadde vært urettferdig mot noen, sa hun, så ville hun beklage det. Gutta bare så på hverandre. Urettferdig? Hun?

Historieprofessor Lars Thue, som gikk i parallellklassen 7 H og derfor også var jubilant, var invitert for å underholde med historier og Shadowslåta "Apache" fra 1960. Han hadde tatt med sin Fender Stratocaster og den gamle sangboka og testet ut hva gutta husket fra sangtimene. Det var ikke lite, men så var da også Agnes Husbyn både stifter av og dirigent for skolens kor. Senere ble hun generalsekretær i Ensliges Landsforbund.

Fikk latteren til å smell i veggene

Gammelrektor Hans Nøstvik Eriksen, av og til vikar i klassen, fikk som vanlig latteren til å smelle i veggene da han dro anekdoter fra 50-tallet og fortalte om den gang han som lærer var på nippet til å kaste ut en utsending fra selveste skoleinspektør Jørgensen og som kom uanmeldt på inspeksjon.

Festkomitésjef Thor Nilsson kunne bare konstatere at dette måtte gutta gjenta hvert femte år.

Og av full hals sang de sin egen sang på grensen til flerstemt, der refrenget lød: (melodi: Tom Brown's baby)

Endelig - vi jubilerer! Vi var skolens pionerer!

Skolen var et slaveri, men rett skal være rett,

Man må slite litt og svette for å få det fint og fett!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere