RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Frys husleien!


Jeg mener tiden er overmoden for å få på plass en spesialordning til hjelp for oss resterende leitakere i regulerte boliger, sier Anne Helset på Skillebekk. Hun er en av flere tusen som bor i husleieregulerte leiligheter.
Jeg mener tiden er overmoden for å få på plass en spesialordning til hjelp for oss resterende leitakere i regulerte boliger, sier Anne Helset på Skillebekk. Hun er en av flere tusen som bor i husleieregulerte leiligheter.
Anne helset frykter husleieøkningene skal knekke henne, og krever frys i husleien for alle i husleieregulerte bolig.

SKILLEBEKK: Anne Helset er en av dem som fortsatt bor i en husleieregulert leilighet på Frogner. Nå frykter hun husleieøkningene.

Besteforeldrene mine flyttet inn her da gården var ny i 1937. Foreldrene mine bodde her sammen med mine besteforeldre fra de var nygifte i 1947. Jeg ble født i denne leiligheten på 98 kvadratmeter, forteller Anne Helset (59.)

Hun har sykdommen MS, men jobber 50 prosent på NOVA som forsker. Hun har lenge vært opptatt av hvordan avviklingen av husleiereguleringene slår ut.

For to år siden skrev hun en rapport med tittelen "En annen historie om det å bo i Oslo", der hun beskrev hvordan eldre mennesker i Oslo opplever varig utrygghet og frykt som følge av stadige økninger i husleien.

Hun tror hennes lille rapport bidro til at saken nå fokuseres gjennom forskning.

Skyld og skam

Hjemmet ditt er rammen om tilværelsen. Å sitte som leietaker og vite at leien øker år for år, uten muligheter for å komme seg ut av dette, det sliter, sier Anne Helset.

Hun mener at det før var det vanligere å leie enn å eie bolig i Oslo.

- Det heter jo leilighet, det betyr en bolig man leier. Men på 1980-tallet kom seksjoneringen av leiegårder, og leietakerne fikk mulighet til å kjøpe. I dag er det mye forakt overfor leietakere. Mange med meg føler skyld og skam over at vi ikke har kjøpt, som andre folk, fortsetter hun.

- Mange mener jeg snylter og at skattebetalerne subsidierer leien min. Det viser at det er lite kunnskap om dette. Faktum er at boligpolitikken er slik, at det er de som eier som blir subsidiert. Årlig overføres flere titalls millioner til boligeiere, blant annet ved at de betaler mindre skatt enn leietakere. Fortsatt er det noen tusen av oss igjen som bor i boliger som har hatt regulerte leier. Men leien blir stadig vanskeligere å takle for mange, mener Anne Helset.

Grunnen til at hun selv ikke har kjøpt leilighet, er enkel. Hun har vært nøysom og redd for gjeld. Heller leie enn å ta på seg gjeld du ikke er sikker på å kunne betale tilbake, har vært hennes motto.

Skilsmisse og sykdom i familien har gjort det nødvendig å ikke ta sjanser på høye lån.

Hadde sjansen

På begynnelsen av 90-tallet fikk jeg tilbud om å kjøpe leiligheten av Kreditkassen, som sto som eier, til en såkalt god pris. Men jeg turte ikke å låne 1.3 millioner kroner, som var prisen, forteller hun.

Kreditkassen solgte til en investor. Han kjøpte ikke mindre enn 29 leiligheter i disse tre gårdene i Drammensveien. Han fikk leilighetene for til sammen 4,5 millioner kroner. Salget og kjøpet var i strid med lov om eierseksjoner, som sier at du bare kan selge eller kjøpe to seksjoner. Hadde vi fått tilbud om en pris som var dobbelt så høy som det investoren betalte, kunne selv minstepensjonistene her i gården ha kjøpt hjemmet sitt, sier Anne Helset.

Leier ut

Etter leieøkningen i år betaler hun nå 10.572 i måneden for sin leilighet. Hun håper hun skal klare å bo her videre, men vet at husleien skal videre opp.

Jeg leier allerede ut ett rom, nå må jeg vurdere om jeg skal leie ut mer. Min forbannelse er stedstilknytningen. Jeg er urinnvåner i dette strøket, og når du ikke er så ung og frisk lenger, er det viktig å bo der du er kjent og kjenner deg hjemme. Hjemmet ditt blir viktigere for deg jo eldre du blir, sier hun.

Jeg kjenner eldre i samme situasjon som har problemer med å sove om natten. Eneste håp er at et under skal skje, slik at vi kan få et liv uten frykt for å bli kastet på gaten.

Noe må skje

Jeg mener tiden er overmoden for å få på plass en spesialordning til hjelp for oss resterende leitakere i regulerte boliger. Løsningen er ikke å sende oss til sosialkontoret. Det vil oppleves som et så stort nederlag for mange eldre, at de heller vil sulte eller fryse. Jeg tror en løsning kunne være at eierne av regulerte boliger skal få en bostøtte. Hvis huseierne kunne søke om bostøtte, kunne eldre leietakere få en fast husleie frem til vi flytter eller dør. Så ville vi slippe å bli sosialklienter på våre gamle dager, sier hun.

For dem dette gjelder i Oslo ville en slik løsning betydd svært mye for livskvaltiteten, avslutter Anne Helset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere