RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gateselgerne i Oslo er asylsøkere

Det organiserte nettverket i det kriminelle vestafrikanske miljøet er i stor grad tatt ut, mener leder for etterforskning på organisert kriminalitet i Oslo, Harald Bøhler.
Det organiserte nettverket i det kriminelle vestafrikanske miljøet er i stor grad tatt ut, mener leder for etterforskning på organisert kriminalitet i Oslo, Harald Bøhler. Foto: Insider/arkiv
Sist oppdatert:
Politiet tviler på tilknytning til det norske MC-miljøet.

OSLO: - Det er ingenting i våre saker som tyder på at det er høy grad av samhandling mellom norske og vestafrikanske kriminelle miljøer, sier leder for etterforskning på organisert kriminalitet i Oslo, Harald Bøhler.

- Gateselgerne i Oslo er i stor grad asylsøkerne, der vi ser at narkotikasalget går fra hånd til munn, uten de store organiserte kriminelle nettverkene, sier Bøhler.

I forrige uke skrev dittOslo.no om dokumentaren Insider, som tok for seg organisert salg av kokain på gateplan i Oslo. I dokumentaren kommer det fram at vestafrikanere kan tjene opp mot 85.000 kroner i måneden på å selge kokain i hovedstaden.

Bakmennene er, i følge dokumentaren, norske tunge kriminelle, blant annet MC-gjenger. En av nordmennene som er intervjuet i dokumentaren forteller om et knallhardt kriminelt miljø, der du risikerer livet om du tyster eller trekker deg ut.

Les også: «Frankie» fra Gambia tjener 85.000 i måneden på kokainsalg i Oslo

Fakta: Dette er saken:

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Dokumentaren Insider viste økt kokainsalg i Oslo, der norske bakmenn knytter til seg vestafrikanske selgere.
  • Politiet i Oslo avsluttet i 2013 et prosjekt knyttet til det vestafrikanske kriminelle miljøet.
  • De har få holdepunkter for å si at miljøet jobber sammen med nordmenn.

- Forsiktig skeptisk
Imidlertid har politiet liten tiltro til den norske forgreiningen. De ser heller ikke en økning i verken organisert kriminell aktivitet knyttet til denne typen narkosalg, eller økning i beslag av kokain på vei inn til Norge. 

- Jeg har ikke lyst til å hive ut den brannfakkelen at disse miljøene ikke kan samarbeide med MC-miljøer, men ut fra det trykket vi ser, så er jeg forsiktig skeptisk, sier Bøhler, og legger til:  

- Det betyr ikke at det synlige gatesalget daler, for salgsgruppen er en annen enn bakmennene, sier Bøhler, og forklarer at det synlige salget i stor grad kan opprettholdes, men uten tunge kriminelle nettverk bak.

Les også: - Vi utviser, utviser og utviser. Men de kommer alltid tilbake

Se klipp fra Insider her:

Video: MAX

Ingen tilknytning til Norge
I 2012 og 2013 hadde Oslo-politiet et eget prosjekt rettet mot det vestafrikanske miljøet. Bakgrunnen var blant annet internasjonale tendenser med sterke og potente vestafrikanske kriminelle miljøer.

Imidlertid hadde disse ingen tilknytning til andre kriminelle nettverk, ifølge Bøhler.

- Det vi så var at virksomheten var drevet av vestafrikanske miljøer, som ikke har noen fast tilknytning til Norge utover at det er et land hvor det går an å tjene penger på narkotikakriminalitet, sier Bøhler.

Prosjektet, som tok for seg både gatesalg, innførsel og organisering, sørget i følge Bøhler for at bakmennene i stor grad ble «tatt ut».

- Vi så det på nedgang i beslag, og vi fikk det også bekreftet gjennom straffesaker, der vi lyttet på samtaler. Flere ga uttrykk for at det var blitt vanskeligere å operere i Oslo, og de anbefalte ikke samarbeidspartnerne sine å dra hit, sier Bøhler.

Les også: Slik utnyttes afrikanere i narkonettverket

Trenger hvite kurerer
Gjennom prosjektet, som var et samarbeid med en rekke politidistrikt, Tollvesenet og Kripos, gjennomførte politiet totalt 11 skjule etterforskninger, for å infiltrere miljøet.

Den eneste tilknytningen de fant til andre miljøer, var i forhold til kurervirksomhet, ser det vestafrikanske miljøet som en fordel å få hvite mennesker til å transportere for seg, fordi de lettere kom seg gjennom grensekontrollene.

Se klipp fra Insider her:

Video: MAX

Les også: Her kjøper han sigaretter for femti kroner på gata i Oslo

Kan ha fått nye samarbeidpartnere
Da prosjektet ble avsluttet ved årsskiftet i fjor, skal miljøet ha vært betydelig svekket.

- Vi fikk et ganske klart inntrykk av at de ikke var like potente, sier Bøhler.

Han legger likevel til at både nasjonalt og internasjonalt har dette miljøet vært tilpasningsdyktige, og har endret både reiseruter og modus for pengeoverføringer, etter som politiet har kommet på sporet.

Det gjør at Bøhler ikke utelukker at miljøet kan ha funnet andre samarbeidspartnere - også i Norge.

- Hvis vi ser opp mot den infotilgangen vi hadde i 2012, så ser ikke vi noe «voksende monster» nå, men vi skal ikke utelukke at det vestafrikanske miljøene har funnet andre måter å arbeide i Norge på. Men de endringene vi så underveis i prosjektperioden vår, de tydet ikke på noe økt samarbeid med andre grupperinger, sier han, og forklarer dette med at de verken har informasjon om innførselsårer eller økte beslag. 

- Der har det vært relativt stille, og det kommer ikke av at det ikke er kontroller, det er heller en nedgang i den organiserte delen, sier Bøhler. 

Les også: 19-åring ble bundet og mishandlet i et døgn

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere