RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Godt riksantikvaren ikke var her!


Ordfører Fabian Stang (innfelt) avduket skulpturen som nå fyller hullet i veggen, rett over gaten for Rådhuset. Dermed er utsmykningsprogrammet endelig fullført.
Ordfører Fabian Stang (innfelt) avduket skulpturen som nå fyller hullet i veggen, rett over gaten for Rådhuset. Dermed er utsmykningsprogrammet endelig fullført. Foto: Foto: Grace Brynn
Utsmykningsprogrammet for Rådhuset er avsluttet – etter 60 år! Den siste figuren er endelig på plass.

RÅDHUSPLASSEN: Fridtjof Nansens plass 5 og 6 er en del av utsmykningsprogrammet for Oslo Rådhus og Borggården opp til den storslåtte hovedinngangen.

Husene skulle dekoreres med hver sin nisjefigur, men man kom bare halvveis. Byråkratiets utsmykningskvern gikk helt i stå.

Men den første hufsete ettermiddagen i november, 60 år etter, skulle det store endelig skje. Ordfører Fabian Stang sto klar til å avduke siste hånd på rådhusverket. Mange hadde tatt på høstjakke og skjerf og stilte seg opp for å se på!

Frisene på plassen

Bygningene «over gaten» for Rådhuset, Fridtjof Nansens plass 5 og 6, er bueformet, for å danne en inngang til plassen. Øverst på fasaden på hvert bygg, er det en tre meter høy nisje med plass for figur.

– Det høyre bygget fikk sin i 50-årene, den andre nisjen ble stående tom til nå. Som en tanngard som mangler en tann! Men nå er den blitt hel, sier ordfører Fabian Stang.

– Hvorfor fikk ikke det andre bygget noen figur? Vaa tegnet jo et utkast.

– Det er flere teorier. Den ene går på at huset en gang raste sammen. De murte det i kuldegrader, resultatet var at huset braste sammen og ble liggende i småbiter. Og ting tar tid! Men når enden er god… Dette er siste biten.

– Det skyldes ikke at ingen klarte å finne på hva de skulle ha der?

– Nei da. Motivene for figurene i de to nisjene ble bestemt alt i 1930-årene; en beskrivelse av Nansens liv og virke i arktiske strøk. Dyre Vaa fikk oppdraget. I første nisje er en samojedisk fangstmann, den andre har stått tom i over 60 år.

I 2007 ble huset (F. Nansens plass 5) kjøpt av AS Høyres hus, og prioriterte at den tomme nisjen måtte få sin figur! Aftenposten og Vaas barnebarn Andreas Vaa Bermann presset også på. I 2008/9 ble det holdt en lukket konkurranse om et nytt utkast i Dyre Vaas ånd. Olav Orud (som blant annet har fått oppdraget med å lage skulptur av kong Olav V) stakk av med seieren; en inuittkvinne som holder barnet sitt.

– Jeg er også interessert i det inuittiske, sa billedhugger Olav Orud under avdukningen. – Skulpturen har jeg jobbet med siden 2009.

Han takket for samarbeidet med dyktige håndverkere; bronsefiguren er støpt uten lyte, og gled smertefritt på plass der oppe på fasaden.

Det svarte kledet ble trukket vekk, og et av Oslos viktigste byrom var blitt fullkomment.

– Fabian Stang erklærte figuren som avduket.

– Godt at ikke Riksantikvaren er her, smilte han. – Han ville ha fredet det tomme hullet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere