*Nettavisen* Nyheter.

- Han slo meg i hodet, siktet på meg og trakk av. Da sa det klikk

PÅ VEI TIL NASCHSPIEL: Det var utenfor en port i denne gaten på Oslo vest at en mann i slutten av 20-årene skal ha blitt siktet på med en skarpladd revolver i september i fjor. Foto: Google Earth

På vei hjem fra byen opplevde oslomannen sitt livs mareritt.

11.02.15 14:28

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Kvelden i festlig lag endte på dramatisk vis for en Oslo-mann i slutten 20-årene i fjor høst.

Sju sting i bakhodet og et kutt fra en revolver over øyet, var de eneste fysiske skadene han pådro seg etter at han skal ha blitt utsatt for vold og drapsforsøk fra en vilt fremmed mann.

- Jeg opplevde ikke at han ville ha noe. Det virket bare som at han ville skade meg, fortalte offeret, da rettssaken startet i Oslo tingrett torsdag.

Den tiltalte 27-åringen - som opprinnelig er fra Somaila, men som har bodd i Norge i nær 20 år - står tiltalt for drapsforsøk og vold.

- Det er ubehagelig å se ham igjen, men det går greit. Det skal bli godt å bli ferdig med saken, sier offeret til Nettavisen.

- Virket stresset
Det var etter en kveld på byen i fjor høst, at offeret var på vei til et naschspiel i en leilighet på Oslo vest.

Framme ved porten inn til bygården, ble han stoppet av en vilt fremmed som spurte om å få låne telefonen hans.

- Han virket stresset, og jeg opplevde det som at han hadde et helt reelt behov for å låne telefonen. I telefonen snakket han høyt og aggressivt, samtidig som han etter hvert beveget seg lenger og lenger bort fra meg, fortalte offeret da han vitnet i retten.

Til slutt skal vedkommende ha rundet gatehjørnet, slik at offeret ikke lenger kunne se ham.

- Jeg ropte «hei» høyt og gikk mot ham. Da kom han rundt hjørnet og virket aggressiv. Han sa noe sånt som «hvorfor roper du på meg». Jeg tok da tak i telefonen, uten at han gjorde motstand. Men så løftet han genseren sin, slik at jeg så at han hadde en revolver i bukselinningen.

- Han begynte så å ta fram revolveren, og jeg valgte da å løpe inn i portrommet.

- Pekte på meg med revolveren
For å komme seg fra bakgården og inn i bygget hvor nacspielet var, måtte han ringe på en dør.

- Ved døra snudde jeg meg, og da sto han noen meter fra meg og pekte på meg med revolveren. Jeg husker at jeg tenkte var at jeg var usikker på om våpenet var ekte. Han håndterte den med lite selvtillit, og jeg klarte bare ikke tro at den var ekte.

Det neste han husker er at 27-åringen gikk løs på ham med revolveren.

- Han slo meg i hodet, og så trakk han seg unna, siktet på meg og trakk av.

Men det kom ikke noe skudd. Kun et klikk. Det har senere vist seg at revolveren var ladet med feil ammunisjon.

- Han hoppet på meg igjen, og slo meg med revolveren.

Episoden skal ha blitt blitt brutt opp da en beboer i en leilighet med soveromsvindu like ved, gikk bort til vinduet og spurte «hva skjer her?».

Gjerningsmannen skal da ha gått rolig ut av bakgården.

- En slags sjokktilstand
Timene etterpå beskriver offeret som om han ikke helt skjønte hva som hadde skjedd.

- Jeg var i en slags sjokktilstand. Jeg satte meg ved et sykkelskur i bakgården og gråt, som en slags reaksjon på det som hadde skjedd.

Politiet ble tilkalt, og vennene tok vare på ham. For å ikke stå som et utstillingsvindu i bakgården, flytter han seg til portgangen. Kort tid etter kommer gjerningsmannen tilbake sammen med en annen person.

- De prøvde å få opp porten. Da ba politiet, som vi fortsatt hadde på telefonen, oss om å komme oss unna. Ikke lenge etter kom politiet.

Gjerningsmannen ble avslørt av overvåkningsbilder fra området. Revolveren ble aldri funnet. Men hylsene som ble funnet i bakgården dagen etter hendelsen skal ha vist at revolveren var ladet med feil ammunisjon, og at den derfor ikke virket.

Da offer og gjerningsmann møttes igjen i retten torsdag, var det over et år siden episoden. Offeret forteller til Nettavisen at han har det bra i dag.

- Jeg lever greit med det, men det var en veldig dramatisk situasjon som jeg selvfølgelig ville vært foruten. I tillegg kunne det ha endt med at gjerningsmannen aldri ble tatt. Derfor synes jeg det er imponerende av politiet at de klarte å spore ham opp, sier offeret til Nettavisen.

Erkjenner ikke straffskyld for drapsforsøk
Den tiltalte sa i retten at han nekter straffskyld for drapsforsøk, men at han erkjenner å ha slått mannen, men at han gjorde det med sin egen mobiltelefon, ikke en revolver. Han erkjenner likevel å ha hatt på seg revolveren denne kvelden.

- Jeg hadde den med for å passe på meg selv. Det var folk som var ute etter meg. Jeg hadde den med for å skremme bort folk, men jeg vet at den ikke fungerer, sa han i retten.

Han forklarte at han ble irritert for at offeret røsket tak i mobiltelefonen for å ta den tilbake, og at det var det som fikk ham til å reagere som han gjorde.

- Det tok jeg som frekt, sa han.

Forvareren hans, Karen Randi Forbrigd, spurte i retten om han hadde gjort noe for å gjøre noe med temperamentsproblemene sine.

- Ja, da jeg satt inne tidligere gikk jeg på sinnemestringskurs, men ble kastet ut fordi jeg var sint, hevdet han.

27-åringen har sonet flere fengselsstraffer tidligere, blant annet for voldsbruk.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.