*Nettavisen* Nyheter.

- Hele åsen blir barbert

Venstre og SV ble tatt på sengen da Høyre og Arbeiderpartiet i fellesskap presset gjennom bebyggelsesplanen for Voksenkollveien. - En uhørt prosess, sier Akhtar Chaudhry.

Voksenkollen: Byutviklingskomiteen vedtok bebyggelsesplanen for Voksenkollveien 3 med Høyre, AP og Frps stemmer. Saken har tidligere blitt utsatt med blant annet Aps stemmer, mens komitémedlemmene ventet på en utredning fra byrådet. Dermed fjernes et nytt stort skogsområde på Voksenkollen. Planområdet er på nærmere 20 mål med 43 boliger med panoramautsikt, fordelt på eneboliger, tomannsboliger, rekkehus og leiligheter.

Ingen grunn

- Høyre og Arbeiderpartiet bryter all kotume når de kjører denne saken gjennom i byutviklingskomiteen. Dette er en uhørt prosess, sier SVs Akthar Chaudhry.
Byutviklingskomiteen leder, Ola Elvestuen (V), har sendt over en forespørsel til byrådet, hvor han ber om en vurdering av praktiseringen av reguleringsplanen for Holmenkollen, som ble vedtatt i 1991. En rekke byggeprosjekter er gjennomført i området etter dette. I reguleringsbestemmelsene legges det vekt på tilpassing av bebyggelse til landskap og vegetasjon og ivaretakelse av den grønne profilen med hensyn til fjernvirkning.

Hva er de redd for

- Vi fikk vite at et svar på min henvendelse ville komme ved utgangen av mai. Derfor var det ingen grunn til at dette måtte behandles nå. Denne bebyggelsesplanen kunne vi vurdert i en større sammenheng. Da ville vi fått mer informasjon om dagens reguleringsplan ivaretar det grønne preget og om planen kanskje trenger en revisjon eller innskjerpet praktisering. Vi vil se hvordan planen virker før vi går videre med en så stor bebyggelsesplan, sier Elvestuen.
- Man kan jo spørre seg om det er noen i byutviklingskomiteen som vet hva byrådet vil svare og er det noe i dette svaret de ikke liker? Hva er det de er redd for, når det haster så mye å få kjørt gjennom denne saken? Det er tross alt bare 14 dager til neste møte i komiteen. Dette er underlig når byrådet har varslet at svaret er rett rundt hjørnet. Det er en rekke spørsmål som ikke er besvart. Med dette råkjøret fikk vi heller ikke forberedt merknader til saken, sier Chaudhry.
- Intensjonen i reguleringsplanen er å ivareta åsen som en grønn ramme rundt byen. Med dette vedtaket fortsetter utbyggingen i området som før. Ønsker vi dette? spør Elvestuen.

Tung lobbyist

- I det siste har både Høyre og Arbeiderpartiet i Oslo markert seg sterkere i forhold til miljø og ivaretakelse av grønne lunger. Oppfatter dere dette som et brudd på "løftene".
- Jeg forholder meg til hva de gjør og ikke hva de sier. Høyre og Arbeiderpartiet verken er eller blir miljøpartier, sier Elvestuen.
- De har da heller ikke sagt noe særlig. Erna Solberg har tvert imot sagt at klimautvikling og miljø globalt ikke har noe med kommunale planer å gjøre. Jeg ser det slik at en rekke små biter blir satt i en større sammenheng. Hver gang det blir tatt en avgjørelse i for eksempel byggesaker, om det er en enebolig eller et større byggeprosjekt, har det en konsekvens. Sammenlagt utgjør alle disse boligene en hel by. Alle biter må behandles med denne bevissthet, sier Chaudhry.
- Det er viktig med fortetting, men de grønne åsene må ivaretas som Oslos "skyline". Med gjeldende reguleringsplan er det fare for at hele åsen nærmest blir barbert for trær. Vi må få en analyse på plass som sier noe om hva en videre utvikling vil ha og si for nærområdet og byen. Om nødvendig, må det settes i gang en omregulering, sier Elvestuen.
- Jeg opplever det slik at her er det en tung lobbyist som har vunnet gjennom, sier Chaudhry. Høyre har gitt etter for en tung lobbyist. Dette har gått ut over kvaliteten, sier Chaudhry.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.