*Nettavisen* Nyheter.

- Henger ikke på greip!

Eyvind Hellstrøm skal hjelpe Vertshuset Østkantfolk til å unngå konkurs. Kokken Lukas Krawetkolski og servitør Phung Kim Le får kjørt seg i TV-programmet. FOTO: LARS ROAR RUD

Vertshuset Østkantfolk på Tøyen står i fare for å gå konkurs. Derfor har de meldt seg på TV3-suksessen «Hellstrøm rydder opp».

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingen spøk å få Eivind Hellstrøm på besøk. Kokken Lukas Krawetkolski og servitør Phung Kim Le. FOTO:LARS ROAR RUD

TØYEN: Til høsten kan du se mesterkokken Eyvind Hellstrøm gå restaurantbransjen nærmere etter i sømmene. Og folk på østkanten bør kanskje følge ekstra godt med når Vertshuset Østkantfolk i Heimdalsgata skal under lupen. Østkantavisa fikk et lite innblikk i hva seerne kan vente seg når programserien er sendeklar.

– Jeg er her for å hjelpe dem. De har kjørt seg fast og vet ikke hva de skal gjøre, sier Hellstrøm til Østkantavisa.

Store problemer

Siden oppstarten i mai 2009 har nær en halv million rent ut i vasken. Servitør Phung Kim Le innrømmer at de sliter.

– Vi sliter økonomisk, derfor har vi Hellstrøm her. Vi ønsker at han veileder oss inn på riktig vei, og er glad for at andre kan se våre problemer fra en ny vinkel, sier han.

Hovedproblemet er at maten som serveres ikke er i tråd med det som er konseptet bak Østkantfolk. Det er dette mesterkokken skal rydde opp i.

– Inntrykket mitt av stedet er positivt. De har et ønske om å drive med særpreg. Intensjonen bak er å drive med norsk tradisjonsmat, og lage en tydelig profil på mat basert i norsk fauna og flora. Dette har de ønsket, men ikke fått til, sier Hellstrøm.

– Hva er galt?

– Lam med ratatouille, trillet tunfisk og entrecote med bernaise-saus har ingenting med norsk tradisjonsmat å gjøre, smeller det fra mesterkokken.

Seerne kan se frem til at Hellstrøm kaster rundt på menykartet.

– Vi skal få inn råvarer som ikke er glemt. Innlandsfisk, landgris og lam. Ingenting er som norsk lam. Den skal ikke lages på sydfransk måte. Gjedde og abbor. Alt det gode norske. Regional mat med fantastisk god kvalitet, sier Hellstrøm med sedvanlig patos.

– Da får vi det særpreget som de selv ønsket seg. Restauranten blir det den skal være, sier han videre.

Polsk kokk

Et av spørsmålene som må besvares i programmet, er hvorvidt den polske kokken Lukas Krawetkolski består testen. Han begynte for kort tid siden etter at kjøkkensjefen pakket knivene sammen og forlot restauranten.

– Jeg har ingen erfaring med norsk tradisjonsmat. Derfor er dette en fantastisk utfordring for meg. Jeg tror dette blir bra for restauranten, sier han optimistisk.

Servitøren håper også at kundene kommer tilbake nå som Hellstrøm har vært og rydda opp.

– Utfordringen vår er å tiltrekke oss folk fra andre steder av byen, ikke bare nærområdet, sier Le.

LES OGSÅ: Hellstrøm ryddet opp i Nydalen

Faktum er at Østkantfolk har høsta strålende kritikker i de store medier, noe Hellstrøm stiller seg uforstående til.

– Det eneste som er i samsvar med konseptet er akevittfjøla. Anmelderne må ha drukket mye akevitt før de skrev anmeldelsen. De kan ikke ha vært edru, sier han.

Et av mange ankepunkter er prisnivået på maten, som Hellstrøm altså mener er milevis unna «norsk tradisjon».

– Det må gjøres noe med prisene ellers går det rett til helvete. Enten er de gale eller fantastisk flinke, smeller det nok en gang fra mesterkokken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.