RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Her har de gått over streken


Eystein Huseby synes det tas ut for mye masse på hver side av veien. Dette er en del av den fem kilometer lange løypen som rustes opp til ski-VM.
Eystein Huseby synes det tas ut for mye masse på hver side av veien. Dette er en del av den fem kilometer lange løypen som rustes opp til ski-VM.
Anleggingen av hypermoderne løyper til ski-VM er godt i gang. Eystein Husebye i Naturvernforbundet i Oslo vest mener utbyggeren Oslo kommune har gått alt for langt, blant annet i Styggedalen.

HOLMENKOLLEN: Høringsbrevet om endringer i reguleringsplanen kom alt for sent, mener Husebye. Han mener kravet om moderne skiløyper går på naturen løs.

Se de ferskeste bildene fra Kollen her

Husebye er oppgitt og mener utbygger, Oslo kommune og Idrettsetaten, har gått langt over streken. Og dette er det han og forbundet reagerer på:

En fem kilometer lang løypetrasé rustes opp mellom Holmenkollen og Frønsvolltråkka. I forbindelse med denne opprustingen ble en ny reguleringsplan for arbeidet laget. For å unngå en skarp høyresving og en bratt stigning etter en lang motbakke, ble det planlagt en skibro over Styggedalen. Broen skulle krysse Styggedalen i et parti der bekken fra Øvresetertjern renner i en dyp kløft.

For dyrt og vanskelig

Vegetasjonen består blant annet av rike mosesamfunn og asketrær med glykalv. Disse trærne betraktes som verneverdige. Men Idrettsetaten ba senere om å få endret reguleringsplanen. Årsak: Løsningen med bro ble for dyr.

Detaljprosjekteringen viste også at det ville bli svært vanskelig å bygge brokarene uten stillaser fra bunnen av bekkekløften.

Startet i fjor

Det ble pekt på at det kunne gi skader på den verneverdige vegetasjonen. Det ble søkt om å omregulere løypetraseen. 16. september i fjor ble rammetillatelse gitt, og arbeidet startet 17. oktober. Naturvernforbundet, som berørt part, ble et brev varslet om omreguleringen 3. april i fjor. Da var arbeidet allerede godt i gang. Uten at forbundet fikk komme på banen.

Husebye tar oss med til det aktuelle området i Styggedalen. Vel fremme rister han på hodet. Han mener offentligheten må få vite hva som skjer bak gjerdene i anleggsområdet.

- Helt vilt

- At vi fikk dette i brevs form, spiller jo ingen rolle. Alt arbeidet som skulle gjøres, og som vi burde fått uttalt oss om, var jo godt i gang. En uttalelse fra oss nå, har ingen ting å si lenger. Vi er blant de mest aktive høringsinstansene, men vi har ikke blitt tatt med på råd i det hele tatt, sier en Husebye.

Han mener utbyggeren har gått alt for langt.

- Dette er et kraftig inngrep i naturen. Her hvor de har valgt å lage en sving, ser det ikke bra ut i det hele tatt. Vi frykter store masser kan skli ut og ødelegge enda mer i et unikt og verneverdig område. Det er helt vilt. Krav om ny TV-teknologi, tid og penger har gått på bekostning av naturen. Dette må komme frem, sier han.

Tar for mye av skogen

Husebye er også kritisk til det han ser i andre deler av løypetraseen som nå anlegges. Han mener det er tatt for mye av skogen på hver side av traseen. Han mener det er uforsvarlig bredt.

- At det bygges ut til ski-VM har vi akseptert. Vi bøyde oss også for den opprinnelige reguleringsplanen, men det som skjer nå er alt for mye. Vi krever at politikerne får opp øynene og at de tar ansvar. Vi tror ikke mange egentlig har sett hva som det er blitt tillatelse til. Det må frem i lyset. Denne løypetraseen kunne vært anlagt langt mer skånsomt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere