*Nettavisen* Nyheter.

- Hermansens tanker minner om antisemittisme

Over tusen personer møtte opp da muslimer og jøder slo ring rundt synagogen til det Mosaiske Trosamfunn. Ali Chisthi raser nå mot Pegida-leder Max Hermansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix/ Privat

Ali Chisthi går slår tilbake på Pegida-lederens uttalelser. - Han mangler kunnskap om islam, sier han.

23.02.15 22:19

OSLO: Lørdag møtte mer enn 1.000 personer fram til Fredens ring-markeringen i Oslo, som ble avholdt for å vise at mange står sammen i kampen mot jødehat og diskriminering av minoriteter.

Pegida-leder Max Hermansen gikk imidlertid hardt ut etter fredsringen rundt synagogen.

- Dette er bare lureri, uttalte han.

Til Nettavisen sa Hermansen at han ikke tror jødehatet hos norske muslimer er borte.

Det får Ali Chishti, en av initiativtakerne til markeringen, til å reagere.

- Dette viser egentlig at Max Hermansen tillegger muslimer visse onde egenskaper, uavhengig av hva man gjør godt i livet. Det er ikke bare han, jeg ser at veldig mange på nettet stempler positive ting som taqqiya, sier han til Nettavisen.

Begrepet taqqiya er et omstridt begrep innen islam og et begrep som hyppig dukker opp i kritikken mot islam og muslimer.

- Det å si at dette er et spill for galleriet er nettopp en slik gruppetenkning som vi som samfunn må stå opp mot sammen, uttaler Chishti.

Les også: Nå dannes det ring rundt moskeen


Var sint og isolert

Ali Chisthi er også en av dem Hermansen langet ut mot.

- Hvis man ser på flere av de som sto bak initiativet til fredsringen og hva de har lagt ut på internett tidligere, så må det ha skjedd noe radikalt i livene deres. Dette er bare lureri, har Hermansen kommentert til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Max Hermansen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

I 2009, under et dialogmøte, uttalte Chishti «Derfor hater jeg jøder og homofile». Dette er uttalelser han i ettertid har tatt sterk avstand fra.

- Ser du statusene mine på Facebook de siste årene, så ser du nettopp hvordan jeg snakker om karakter, moral, verdier, ærlighet, som er det jeg holder viktig, sier han.

Chisthi forteller at han på den tiden var sint og følte seg isolert fra samfunnet. Siden den gang har tankene hans blitt utfordret.

- Ting er mer nyanserte enn Facebook-oppdateringer.

Les også: Fredsringen går verden rundt

Minner om anitsemittisme

Chishti mener Hermansen har en farlig gruppetenkning som minner om antisemittisme.

- Det er aktører som dette som prøver å skape et svarthvitt bilde. Jeg frykter at Europa går en farlig tid i møte, sier han til Nettavisen dittOslo.

Les også: - Blasfemi skal ikke straffes

På sin Facebook-side skrev Hermansen «En solid dose taqqiya». Begrepet betyr å legitimere det å skjule eller å lyve om sin egen tro, ifølge Wikipedia.

Chishti reagerer på at Hermansen går så hardt ut mot initiativet.

- Taqiyya er egentlig et konsept innen sjia-islam, som går ut på at man kan skjule sin islamske tro hvis det står om livet.
Men i muslimfiendtlige miljøer brukes dette flittig for å diskreditere alt muslimer sier som ikke er i tråd med de bildene de har av muslimer som folk, kommenterer han, og fortsetter:

- Det er trist at folk skal ty til slike typer argumenter og det viser at han mangler helt grunnleggende kunnskap om islam.

Chishti forteller at det er toleranse og samhold som bør settes i fokus.

- Våre barn fortjener en verden der folk viser samhold, styrke og tar vare på hverandre.

Menneskeverd og toleranse

- Man tillegger muslimer visse onde egenskaper, som om muslimer har en egen "natur". Uansett om muslimer sier eller gjør noe positivt, blir det bare stemplet som taqiyya - løgn, kommenterer Chisthi.

For Chisthi er det viktig å vise at islam handler om noe helt annet.

- Når det gjelder beskyldningene om at dette kun er en enkelhendelse, som nærmest bare er et spill for galleriet, så har jeg engasjert meg mye på sosiale medier meg for å vise at islam også handler om menneskeverd, likestilling, toleranse, samt fremheving av fredelige islamske verdier.

Nettavisen dittOslo var i kontakt med Pegida-leder Max Hermansen mandag kveld.

Hermansen vil ikke gi noen kommentar til saken eller til Chisthi sine uttalelser.

Les også: Tagget ned Hermansens butikk


Lik oss og få flere nyheter fra hovedstaden!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.