- Hvem er det? Hun ser litt politikeraktig ut ...

HVEM ER DET?: Nina Hakimi og John Brevik var to av flere som ikke kjente igjen Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl på gata i Oslo.

HVEM ER DET?: Nina Hakimi og John Brevik var to av flere som ikke kjente igjen Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl på gata i Oslo. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Svært få på Karl Johans gate i Oslo kjente igjen Aps ordførerkandidat.

21.08.15 15:07

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellevik Dahl, kjemper om å overta jobben til ordfører Fabian Stang (H), men er et ukjent ansikt for veldig mange.

Det bekreftet også Nettavisens uhøytidelige undersøkelse på Karl Johans gate i Oslo sentrum onsdag ettermiddag.

Nærmest ingen av dem vi viste bildet av henne til, kjente Tellevik igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

KJENTE IKKE IGJEN: Svigerinnene Tove (T.v)  og Eva Hall kjente ikke igjen Aps ordførerkandidat. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Hvem er det? Ligner det på hun som var kulturminister? Nei, jeg vet ikke jeg, sier Eva Hall, og kikker nøye på bildet.

- Hun heter Tone Tellevik Dahl, og er ...

- Ja, den nye ordførerkandidaten til Ap. Jeg har bare hørt om henne, og så tenkte jeg, hvem er hun? Det er ingen som har hørt om henne. Derfor tenker jeg, hun kan aldri bli ordfører i Oslo, sier svigerinnen Tove Hall, og legger til:

- Jeg synes det er så rart at de velger en dame som er så ukjent.

Les også: Dødt løp mellom Ap og Høyre i Oslo

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL BLI ORDFØRER: Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl håper på å ta jobben fra Oslo-ordfører Fabian Stang. Foto: Bernt Sønvisen (Arbeiderpartiet)

- Hun ser politikeraktig ut
John Brevik og Nina Hakimi, begge 19 år gamle, kjente heller ikke igjen Tellevik.

- Jeg har sett henne, men jeg husker ikke, sier John til Nettavisen.

- Jeg vet ikke, sier Nina og studerer bildet.

Når vi forteller hvem det er, svarer John raskt:

- Jeg visste det var en politiker. Hun ser sånn politikeraktig ut, sier han.

19-åringene forteller at de begge skal stemme, men at de ikke helt har bestemt seg ennå.

- Nesten ingen har kjent henne igjen, hva tenker dere om det?

- Nei, uff, sier John før de går videre.

Les også: - Derfor trenger Arbeiderpartiet Gro
Les også: Ap vil åpne videregående for de på dagpenger

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

KJENTE NAVNET: Bjørn Yngve Tollefsen kjente navnet, men ikke ansiktet til Tellevik når han fikk se bildet av henne i Karl Johans gate. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


- Fabian har en fordel
Bjørn Yngve Tollefsen, også fra Oslo, rister på hodet når vi viser ham bildet av Aps ordførerkandidat.

- Jeg kjenner til navnet, men jeg tok det ikke på bildet, sier Tollefsen.

Han tror sittende ordfører Fabian Stang (H), har en større fordel enn Ap-kandidaten.

- Jeg tror Fabian Stang har en fordel fordi han har markert seg veldig, særlig etter 22. juli. Han har bygget opp en merkevare som en hyggelig fyr. Han har vist at han har karisma, og da er det kanskje vanskelig for andre, sier han.

Tollefsen, som selv er medlem i Miljøpartiet De Grønne, sier samtidig at det ikke er så viktig for ham om det er Høyre eller Ap som styrer Oslo.

- Det er ikke det som redder verden, sier han med et smil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TIPPET POLITIKER: - Jeg er svensk, men jeg antar at det er en politiker, sier Jasna Porca, som bor i Oslo. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


Kjenner Ap henne igjen?

Nettavisen viste også bildet til to politibetjenter på Karl Johans gate, men heller ikke de kjente Tellevik igjen.

- Jeg kjenner henne ikke igjen. Er det en politiker? Det er i hvert fall ikke Ap, sier en av dem, før vi gir dem svaret.

Med to unntak, der en av dem var en Ap-politiker, svarte alle vi møtte at de ikke kjente igjen kvinnen på bildet.

Ikke overraskende får vi det første rette svaret når vi spør en av de som står på stand for Arbeiderpartiet i Spikersuppa.

- Det er Tone Tellevik Dahl, ordførerkandidat til Oslo Arbeiderparti, sier Mats Kvaløy-Bjørbekk til Nettavisen.

- Hva er det som er bra med henne?

- Hun er energisk, hun har vilje til å få til noe i byen. Hun er solid politisk, og har verdiene der de skal være, sier Kvaløy-Bjørbekk.

- Vi har nå spurt mange på gata, men ingen har så langt kjent henne igjen. Hva tenker du om det?

- Jeg skal ikke uttale meg om det, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

KJENTE HENNE IGJEN: Valgarbeider Mats Kvaløy-Bjørbekk (Ap) kjente ikke overraskende igjen sin egen ordførerkandidat. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Burde slutte å rakke ned
På gata treffer vi også på Høyres gruppeleder i Oslo, Øystein Sundelin, som var den andre som kjente igjen Aps ordførerkandidat.

- Ordføreren i Oslo betyr veldig mye for folk i denne byen. Ordføreren møter hver eneste dag hundrevis av innbyggere, og det er ikke tøys engang, Fabian er rundt omkring overalt, sier Sundelin.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE RAKKE NED: Øystein Sundeling, Høyres gruppeleder i Oslo, mener Tellevik må slutte å rakke ned på Fabian Stang. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Hva synes du om Aps kandidat, som er ukjent for så mange?

- Tone er ukjent, og enhver meningsmåling vil jo vise at hun er ukjent. Da synes jeg hun burde bruke posisjonen sin til å snakke om sine saker, snakke opp Oslo fremfor å bruke så mye tid på å rakke ned på ordførervervet og rakke ned på Fabian. Det synes jeg er en rar taktikk, sier Sundelin.

- Fabian var heller ikke så kjent
Tone Tellevik Dahl selv sier hun har prøvd å gjøre seg synlig for Oslos befolkning.

- Jeg tenker det viktigste er at velgerne kjenner til sakene og politikken vår. Selvfølgelig vil velgerne vite hvem vi er som personer, og jeg har jo som politiker prøvd å gjøre meg så synlig som jeg kan gjennom fysisk tilstedeværelse. Jeg poster også på sosiale medier flere ganger om dagen, sier Tellevik Dahl, og legger til:

- Så vil folk bli bedre kjent med meg, og se hva jeg står for, er det bare å legge meg til på Instagram, Snapchat og Facebook - jeg er alle steder.

- Hva tenker du om at du kjemper mot Fabian Stang som er så profilert?

Klikk på bildet for å forstørre.

SOSIALE MEDIER: Oslo Arbeiderpartis ordførerkandidat, Tone Tellevik Dahl, sier at hun har forsøkt å gjøre seg så synlig hun kan, gjennom fysisk tilstedeværelsen og sosiale medier. Foto: Annika Bohnenblust

- Det skulle bare mangle at han ikke er kjent etter å ha vært ordfører i mange år, men det er bare en morsom utfordring. Han var heller ikke så kjent i 2007, men det er klart det er tøft å få like mye oppmerksomhet som ham, sier Tellevik Dahl.

- Oslo-offentlighet i krise
Aps ordførerkandidat påpeker dessuten:

- Mediene er en viktig kanal for å nå fram til velgerne, men vi i Oslo er nødt til å konkurrere om oppmerksomheten i riksmediene. Det gir oss en helt annen utfordring enn for eksempel i Bergen der det er to lokalaviser, sier hun.

- Vi har egentlig en Oslo-offentlighet i krise. Bystyret forvalter 50 milliarder kroner, og det er en veldig liten offentlig debatt om det. Det synes jeg er veldig skremmende for demokratiet, sier Tellevik Dahl.

Nå vil hun føre politikken i en annen retning, og bli en ordfører for alle.

- Jeg har bodd 25 år i denne byen, og har vært i bystyret i åtte av dem. Jeg er kjempeglad i Oslo, det er min by, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.