*Nettavisen* Nyheter.

- I Wergelands fotspor

Den gamle, ærverdige Trosterudvillaen har stått tom i nesten ett år på grunn av høy leiepris. Bekymrede lokalbeboere ønsker liv i villaen og arrangerte et folkemøte.

Hellerud: På Hellerud seniorsenter torsdag kveld samlet beboere i Groruddalen og politikere seg for å diskutere Trosterudvillaens fremtid. Villaen som er 104 år gammel, var opprinnelig Dr. Dedichens privatasyl, stiftet av dr Henrik A. Th. Dedichen. Asylet ble lagt til Søndre Trosterud gård og mottok sin første pasient den 20. september 1901. I 1963 ble driften av privatasylet overtatt av Staten og i 1966 ble psykiatrivirksomheten avviklet og pasientene ble overflyttet til andre asyler. Siden den tid har området vært brukt til andre meningsfylte aktiviteter samt utleie til private arrangementer så som kunstutstillinger og selskapsarrangementer.

Et kulturbygg

Steinar Saghaug (A), leder av Østmarkas Venner, ønsket å rette søkelyset mot villaens historiske verdi.
- Trosterudvillaen rommer mye kulturhistorie. Wergeland pleide å gå turer til Lutvann som ligger like ved villaområdet. Her kom han for å få inspirasjon i romantikkens ånd. Trosterudvillaen bør markedsføres som en pakke opplevelser for eksempel ved å tilby å gå i Wergelands fotspor til Lutvann. Jeg er overbevist om at det er et stort marked for denne villaen.
Saghaug oppfordret lokalpolitikere og byråd Grethe Horntvedt til å ta ansvar. Han pongterte at villaen er et kulturbygg og at verdien av lokal kultur er uvurdelig.
- Dette handler om å gjøre en dugnad for en bygning som roper om folk og liv. Det er en falitterklæring at denne villaen står tom.
Deretter henvendte Saghaug seg til byråden:
- Sett ned leia Grethe!

Eiendomsreformen

I 1996 kom en eiendomsreform som effektivt hevet husleien på Trosterudvillaen med 130% og som førte til at villaen nå har stått tom og mørklagt i snart ett år. Byråd for byutvikling og Groruddalbeboer Grethe Horntvedt var tilstede på folkemøtet på Hellerud seniorsenter og forklarte bakgrunnen for denne reformen:
- Vi har latt bygninger forfalle ved å ha en kunstig lav husleie. Man har ikke hatt nok penger til å vedlikeholde. Dette er bakgrunnen for at man i eiendomsreformen la opp til et høyere husleienivå.
Bjørn Lundberg fra bystyret var også tilstede. Han hadde allerede diskutert muligheten for bydelsovertakelse av Trosterudvillaen med byråd Grethe Horntvedt. Horntvedt var positiv til forslaget:
- Den villaen skal ikke stå tom, det kan jeg love.
Det ble imidlertid foreslått flere løsninger til hva som skal gjøres for at villaen kommer i drift igjen. Jens Dedichen, slektning av stifteren Henrik A. Th Dedichen og styreformann i selskapet A/S Trosterud, var tilstede på møtet og kom med et oppmuntrende innlegg:
- Vi har hatt samtaler med kommunen om en redningsaksjon for området og vi i Trosterud A/S ønsker å være med på dette. Vi vil gjerne kjøpe tilbake boligen og de tilhørende områdene fra kommunen. Dette gjør vi ikke for å tjene penger, men vi føler ansvar for villaen. Vi ønsker å samarbeide med bydelen for at dette området skal kunne være tilgjengelig for beboerne her.
Det ble opprettet en arbeidsgruppe etter møtet som skal jobbe videre for å komme til en best mulig løsning for videre drift av Trosterudvillaen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag