RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fagkonsulent Svein Fagervold i Syklistenes Landsforening sykler selvsagt til jobben. Tilpasset bekledning gjør morgenturen ekstra behagelig.
Fagkonsulent Svein Fagervold i Syklistenes Landsforening sykler selvsagt til jobben. Tilpasset bekledning gjør morgenturen ekstra behagelig. Foto: Foto: Magnus Knutsen Bjørke

- Ikke la utstyret ødelegge sykkelgleden

Alle syklister har glede av godt ekstrautstyr, uansett ambisjonsnivå. Her er ekspertisens tips.

Sykkelinteressen øker jevnt og trutt, og stadig flere av oss opptrer i tilnærmet profesjonell syklistmundur. Men hva er nyttig utstyr, og hva er unødvendige trendsaker?

Vi har fått Svein Fagervold, fagkonsulent i Syklistenes Landsforening, til å komme med utstyrstips til hverdags- og kosesyklister.

– Sykkelcomputer er ikke nødvendig. Men de fleste vil ha en viss form for glede av det, mener fagkonsulent Fagervold.

Irritasjonsmoment

Med computeren kan du måle litt av hvert – som toppfart eller sykkellengde. Er du utstyrsfrik, kan du investere i computer med GPS.

Eller du kan koste på deg et wattmeter, som viser hvor mye effekt du legger i syklingen. Med pass deg så du ikke ødelegger sykkelgleden.

– Måling kan faktisk bli et irritasjonsmoment, sier Fagervold.

– For eksempel når du oppdager at du ligger under gjennomsnittsfarten din. Derfor har jeg unngått å montere computer på den nye racersykkelen min. Det er befriende. Jeg bare sykler og koser meg.

Lille speil på styret der...

– Et lite speil er virkelig en god investering, mener Fagervold. Selv monterte han speilet for å følge bedre med på barnet han hadde bakpå, og da oppdaget han hvor praktisk det var i trafikken generelt.

– Med speil kan du holde øye med trafikken som kommer bakfra. Det betyr mye mer for sikkerheten enn hjelm, påpeker fagkonsulenten.

Hjelm er ikke påbudt, men myndighetene råder alle til å bruke det.

– Finn en lett, luftig hjelm du liker, som sitter godt. Da øker sjansen for at du bruker den, sier eksperten.

Skjermet mot søle

– Veldig få av syklene i butikken er utstyrt med skjermer, selv om minst 90 prosent av oss bør ha det til vanlig sykkelbruk, mener Fagervold.

Med gode skjermer slipper man møkkaranden oppover ryggen. Skjermene finnes i mange prisklasser, og man må sørge for å få en solid type med kraftige avstivere.

Slange og spaker

Under setet på sykkelen har Svein Fagervold alltid en liten veske med ekstra slange og tre dekkspaker.

– På ferie har jeg med lappesaker også. Men til vanlig nøyer jeg meg med slangen og spakene, fordi det går så mye kjappere å skifte slange enn å lappe.

Bagasjeløsninger

– En liten sekk på ryggen er greit på korte turer. Skal du ha med mer, trenger du bagasjebrett og sykkelvesker, sier Fagervold.

Sykkelvesker som festes rett på setepinnen, er en ustabil løsning, ifølge Fagervold. Heller ikke store, tredelte sykkelvesker har han sans for, fordi de ofte har dårlig kvalitet og er tunge å håndtere.

– Velg et bagasjebrett med gode ankerfester til sykkelen, og solide, gjerne vanntette, sykkelvesker. Selv om du har veske bare på én side, kan du ha med ganske mye vekt uten at sykkelen føles for ubalansert.

Det finnes også bagasjebrett for sykkelvesker på forhjulet – lurt når mye skal med, eller man har barnesete bakpå. En liten styreveske er også smart. Den kan tas av og brukes som «håndveske» når man forlater sykkelen.

Barn fraktes i barnesete eller sykkelhenger, sistnevnte kan også ta bagasje. Det finnes også egne varehengere, som egner seg ypperlig hvis du skal frakte mer enn 15-20 kilo.

Klikkpedaler

– Klikkpedaler, og sykkelsko som festes i pedalene, er nyttig for deg som sykler en del, sier Fagervold.

Pedalene gir et bedre tråkk, siden du ikke bare kan skyve ned, men også trekke opp. Med en liten vribevegelse frigjør du enkelt skoen fra pedalen.

– Fordi jeg har vent meg til sykkelsko og klikkpedaler, synes jeg at jeg bruker unødig mye krefter bare på å stabilisere foten med vanlige pedaler, forteller Fagervold.

Kledd for anledningen

– Å sykle med og uten sykkelbukse med padding, er som dag og natt, mener vår fagkonsulent. Han er også glad i paddingen i sykkelhanskene, som avlaster nervene i hendene.

Et annet godt bekledningstips for sommerhalvåret er løse ermer og bein.

– Da kan du bruke sykkelshorts og sykkeltrøye, og supplere med ermer og bein etter behov. Plaggene varmer godt, selv om de blir våte, og tørker raskt.

Under sykkeltrøya har Fagervold en superundertrøye, gjerne med vindtett front om våren. En lett vind-/regnjakke er med. Til lengre turer bruker han sykkelshorts med seler, som sitter bedre og ikke strammer rundt magen.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere