Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen terrorist

Arfan Bhatti (30) er frikjent for terrorhandlinger, men dømt for drapsforsøk og synagogeskudd.

OSLO TINGRETT: Afan Bhatti er ikke skyldig i terrorplaner. Dommer Kim Hegner uttaler i dommen at tankene til Bhatti er grove, men at det ikke foreligger bevis for at tankene skulle bli til handling.

I tillegg til Bhatti var også 28-åringen Andreas Bog Kristiansen og 29 år gamle Ibrahim Øzbabacan tiltalt i sakene. Disse ble også frikjent for terrorforbund. Bhatti og Kristiansen er heller ikke skyldig i å ha inngått ransforbund mot en Bunnpris-butikk.

Skyldig i skyting

Bhatti blir likevel funnet skyldig i medvirkning til drapsforsøk mot en finansakrobat i Bærum i 2006 og skyting mot synagogen i Oslo. Han ble frikjent for et annet drapsforsøk. Aktor Kristian Nicolaisen hadde lagt ned påstand om forvaring i ti år. Dommeren satte forvaringen til åtte år. Minstetiden er satt til fire år.

Selv om retten fant Bhatti skyldig i å skyte mot synagogen, så kan ikke denne handlingen anses som terror, mente Oslo Tingrett.

Forholdene han dømmes for kan betegnes som rå. Han er en person som ikke nøler med å bruke våpen, sier Heger.

Flere tiltaler

Tiltalen omfattet mange anklager. I tidsrommet februar 2006 til mandag 19. september 2006 mente Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Bhatti avtalte anslag mot USAs ambassade, israels ambassade og synagogen i Oslo med våpen eller eksplosiver, ifølge tiltalen.

Søndag 17. september 2006 ca. kl. 02.25 skal han med et automatgevær ha avfyrt minst 13 skudd mot synagogen i Oslo. Norsk-pakistaneren var også tiltalt for to tilfeller av drapsforsøk. Bhatti har tilstått et tilfelle av drapsforsøk etter å ha skutt mot et bolighus.

Pågrepet i 2006

Bhatti har allerede sittet varetektsfengslet siden 23. september 2006, mye av tiden fullstendig isolert, skriver VG nett.

Dette er første gang i Norges historie at PST reiser en terrorsak for retten.

Arfan Bhatti ble også dømt til å betale erstatning til flere personer og forsikringsselskaper. Blant annet kroner 63.971,- til Gjensidige forsikring, kroner 28.000,- til en kvinne og kroner 118.000,- til IF skadeforsikring.

Både aktor og Arfan Bhatti valgte å ta betankningstid når det gjaldt anken. Kristiansen og Øzbabacan ble begge frikjent for tiltalepunktene.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene