RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

- Ingen terrorist

Arfan Bhatti (30) er frikjent for terrorhandlinger, men dømt for drapsforsøk og synagogeskudd.

OSLO TINGRETT: Afan Bhatti er ikke skyldig i terrorplaner. Dommer Kim Hegner uttaler i dommen at tankene til Bhatti er grove, men at det ikke foreligger bevis for at tankene skulle bli til handling.

I tillegg til Bhatti var også 28-åringen Andreas Bog Kristiansen og 29 år gamle Ibrahim Øzbabacan tiltalt i sakene. Disse ble også frikjent for terrorforbund. Bhatti og Kristiansen er heller ikke skyldig i å ha inngått ransforbund mot en Bunnpris-butikk.

Skyldig i skyting

Bhatti blir likevel funnet skyldig i medvirkning til drapsforsøk mot en finansakrobat i Bærum i 2006 og skyting mot synagogen i Oslo. Han ble frikjent for et annet drapsforsøk. Aktor Kristian Nicolaisen hadde lagt ned påstand om forvaring i ti år. Dommeren satte forvaringen til åtte år. Minstetiden er satt til fire år.

Selv om retten fant Bhatti skyldig i å skyte mot synagogen, så kan ikke denne handlingen anses som terror, mente Oslo Tingrett.

Forholdene han dømmes for kan betegnes som rå. Han er en person som ikke nøler med å bruke våpen, sier Heger.

Flere tiltaler

Tiltalen omfattet mange anklager. I tidsrommet februar 2006 til mandag 19. september 2006 mente Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Bhatti avtalte anslag mot USAs ambassade, israels ambassade og synagogen i Oslo med våpen eller eksplosiver, ifølge tiltalen.

Søndag 17. september 2006 ca. kl. 02.25 skal han med et automatgevær ha avfyrt minst 13 skudd mot synagogen i Oslo. Norsk-pakistaneren var også tiltalt for to tilfeller av drapsforsøk. Bhatti har tilstått et tilfelle av drapsforsøk etter å ha skutt mot et bolighus.

Pågrepet i 2006

Bhatti har allerede sittet varetektsfengslet siden 23. september 2006, mye av tiden fullstendig isolert, skriver VG nett.

Dette er første gang i Norges historie at PST reiser en terrorsak for retten.

Arfan Bhatti ble også dømt til å betale erstatning til flere personer og forsikringsselskaper. Blant annet kroner 63.971,- til Gjensidige forsikring, kroner 28.000,- til en kvinne og kroner 118.000,- til IF skadeforsikring.

Både aktor og Arfan Bhatti valgte å ta betankningstid når det gjaldt anken. Kristiansen og Øzbabacan ble begge frikjent for tiltalepunktene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere