RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg gleder meg til å kjøre dit jeg vil!


Siri Anette Løkken og Jon Erik Sønning syns det er viktig å komme tidlig i gang med kjøreopplæringen. Det er kjørelærer Cecilie Dahl (i bilen) enig i. Foto: Anniken Carina Montoya
Siri Anette Løkken og Jon Erik Sønning syns det er viktig å komme tidlig i gang med kjøreopplæringen. Det er kjørelærer Cecilie Dahl (i bilen) enig i. Foto: Anniken Carina Montoya
Siri Anette Løkken (18) og Jon Erik Sønning (17) holder på å ta bilsertifikatet og gleder seg til dagen de kan kjøre dit de vil. - Jo tidligere man kommer i gang med kjøreopplæringen, jo bedre, hevder Jon Erik.

GREFSEN: Jon Erik Sønning (17) forteller at han var ganske nervøs da han først begynte på føreropplæringen.

- Kjørelæreren min er jo veldig hyggelig så det tok ikke lang tid før kjøringen gikk fra å være skummel til å bli kjempegøy.

Nå har Jon Erik hatt ti kjøretimer, og før han skal ta glattkjøring og langkjøring leser han seg opp på teorien. Han har fortsatt et godt stykke igjen før han kan kjøre med bilsertifikatet i lommen.

Siri Anette Løkken (18) tok det trafikale grunnkurset da hun var 15 år, har øvelseskjørt siden hun var 16 år og begynte med føreropplæringen ett år senere.

- Jeg har vært igjennom teorien, lært hvordan jeg håndterer bilen og hatt kjøretimer. Nå holder jeg på å lære mer om trafikken og kjøring i variert terreng før jeg begynner på avsluttende del av opplæringen.

Jo tidligere, jo bedre

De to ungdommene er ivrige etter å få frihet til å kjøre dit de vil, uten å være avhengig av at noen kjører dem rundt omkring. - Jeg har alltid vært litt over gjennomsnittet interessert i bil, så jeg har gledet meg lenge til dagen jeg kan kjøre dit jeg vil. Jeg tror at de fleste foreldre syns at det er greit at barna deres får lappen. Da slipper foreldrene å kjøre dem rundt omkring, ler Siri Anette.

Jon Erik forteller at foreldrene hans presser han litt til å ta sertifikatet. - De pusher litt på. De er litt sånn, jo tidligere, jo bedre. Det er jeg enig i.

Siri Anette har også erfart at det kan være nyttig å ha bilsertifikatet i spesielle situasjoner.

- Mormor tok lappen, men fikk aldri mulighet til å kjøre bil. Da morfaren min ble akutt syk, var mormor hjelpesløs fordi hun ikke lenger kunne kjøre. Jeg vil slippe å oppleve en liknende situasjon.

Foreldrene betaler

Det er ingen hemmelighet at det koster å ta bilsertifikatet. Siri Anette har fått deler av sertifikatet i gave av foreldrene samtidig som hun har brukt oppsparte penger fra bursdager og konfirmasjon. Både Siri Anette og Jon Erik forteller at de fleste ungdommene de kjenner til, får finansiert mesteparten av bilsertifikatet av foreldrene sine.

- Foreldrene mine betaler alt. Betingelsen var at jeg ikke tok motorsykkellappen og at jeg skulle holde meg unna tobakk før jeg ble 18 år. Jeg syns egentlig det har blitt ganske dyrt å ta lappen, sier Jon Erik før Siri Anette skyter inn: - Det er døds dyrt å ta lappen! Det burde vært billigere fordi bilsertifikatet er noe alle trenger. Det er trist hvis man ikke får lappen fordi man ikke har råd.

Har bil, men ikke lappen

- Jeg har ikke bil selv, så jeg satser på å få låne foreldrene mine sin. Jeg kjenner foreløpig bare til én på klassetrinnet mitt som har bil, men det blir nok flere til neste år, presiserer Jon Erik. Siri Anette har derimot flere venner som har fått bil.

- Mange jeg kjenner har allerede fått bil av foreldrene, og noen av dem har faktisk ikke tatt lappen en gang, ler hun. Jeg håper jo på å få bil når jeg får sertifikatet, men det handler jo selvfølgelig om penger. En ting er å få eller kjøpe bil selv, men du må jo også ha penger til å bruke den!

Jon Erik forklarer at det ikke er så viktig for ham å ha egen bil. - Jeg synes ikke det er noe vits i å kjøre bil til skolen fordi det går så mye offentlig transport om morgenene allikevel. Dessuten er det ikke alltid like lett å få parkeringsplass i byen. Men om jeg får låne bilen av og til i helgene, hadde det gjort det lettere å komme seg til kamerater som bor spredt rundt i byen, fastslår han.

- Trodde jeg skulle klare alt

Både Siri Anette og Jon Erik synes at deler av kjøreopplæringen har vært litt utfordrende. - Da jeg først begynte trodde jeg at jeg skulle klare alt med en gang, men slik ble det ikke. Jeg har nettopp lært å rygge inn på en parkeringsplass og parkere. Jeg slet en stund før jeg klarte å parkere midt i ruten, ler Siri Anette. - Det tok litt tid å lære seg hvordan gassen og clutchen virket på bilen. Den var helt annerledes enn den jeg har øvelseskjørt med, forteller Jon Erik.

- Det er kjempe positivt å ha lappen! Jeg vil anbefale alle å komme i gang med kjøreopplæring så snart man er gammel nok, konkluderer Siri Anette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere