RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg klikket på navnet mitt og friket fullstendig ut


Burton instruerer tittelrolleinnehaver Wasikowska under opptak.
Burton instruerer tittelrolleinnehaver Wasikowska under opptak. Foto: FOTO: Filmweb
Tim Burton (51) bryr seg hverken om å surfe på nett eller lese anmeldelser. Ikke ser han noe særlig på sine egne verk heller.

Han er rølpete på håret og dyster i klesveien. Og det er selvsagt iført fargede brilleglass Timothy William Burton lusker inn på et hotellrom i hjembyen London.

– Jeg husker ikke hvor jeg kjøpte dem – det er så lenge siden, sier han blidt.

– Men de får verden til å se litt bedre ut. De gjør faktisk ting lysere.

Fantasifullendt

Sikkert er det at Burton har et annet blikk enn de fleste. I 25 år har han krydret Hollywood med sine forseggjorte, fantasifullendte filmer.

Etter å ha slått gjennom med «Beetle Juice» (1988), ble han BAFTA-nominert for «Big Fish» (2003) og Oscar-nominert for «Corpse Bride» (2007). Nå er han DVD-aktuell med «Alice i eventyrland» (lansering 30. juni).

– Det er jo blitt laget et 20-tall versjoner av «Alice», ikke sant? Det som trigget meg, var at jeg egentlig ikke likte noen av dem, røper han snart.

– En annen motivasjonsfaktor var muligheten til å gjøre dette i 3D. Det virket som en bra miks av materiale og medium, fortsetter Burton, som hentet inn stjerneskuddet Mia Wasikowska i tittelrollen.

Hard medfart

– Kritikere har kalt din «Alice» konvensjonell?

– Jeg er aldri blitt beskyldt for det tidligere. Endelig passer jeg inn – he-he. Nei, jeg leser ikke sånt søppel.

– Du leser ikke anmeldelser?

– Nei, jeg gjør egentlig ikke det.

– Hvorfor ikke?

– Vel, jeg antar det skyldes at jeg fikk så ufin medfart tidlig i karrieren. Jeg surfer ikke mye på nettet heller. Det er som å forsvinne ned i et sort hull. Jeg klikket på navnet mitt en gang og friket fullstendig ut.

Sjokoladefabrikk

– Hva er det pussigste du har lest om deg selv?

– Jo, jeg husker en tysk journalist som skrev at min partner Helena Bonham Carter og jeg bor i to separate hus som bare kan nås via en tunnel. Det hørtes dramatisk ut, så det syntes jeg var morsomt.

– Hvordan har du det hjemme ellers?

– Det er mye rot. Jeg tar vare på masse rare greier. Jeg har umpa-lumpaer og utstoppede ekorn (fra «Charlie og sjokoladefabrikken», red.anm.) på sofaen. Barna tror det er deres rom – he-he.

– Hjelper barna deg med det kreative?

– Ja, jeg tror alle som har kunstneriske aspirasjoner, kan lære masse fra barn. De ser ting på en ny måte hver dag. Det er det du prøver på selv – å se ting friskt og forskjellig.

Digger Depp

I vår hadde Burton æren av å lede festivaljuryen i Cannes. Sine egne arbeider synes han det er verre å vurdere.

– Det er sjelden jeg titter på sakene igjen. Når det er sagt, er det noen som føles ekstra personlige – «Edward Saksehånd» og «Nightmare before Christmas», for eksempel. Clouet er å være lidenskapelig i alt du gjør. Du må la det bli ditt eget, liksom.

– Hvorfor vender du stadig tilbake til Johnny Depp?

– Fordi han ikke liker å studere sine egne bragder, han heller. Jeg tror ikke han har sett en eneste film vi har laget sammen. Han har aldri vært bekymret for karrieren sin eller utseendet sitt, noe som er veldig befriende for meg.

Girer ned

– Hva blir neste prosjekt nå?

– Vet du, nå vil jeg ha pause.

Burton drar lankene gjennom et gråsprengt kratt krøller.

– Jeg har vært så lenge borte fra familien at jeg trenger å ta det rolig en stund. Så får vi se – i løpet av et par uker får nok pipa en annen låt: «Herregud, få meg ut av huset!»


 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere