RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Juks og desinformasjon


Oddvar Solnørdal forlanger at norske myndigheter tar ansvar for sivilbefolkningens sikkerhet. Mellom trærne kommer porten til den amerikanske ambassaden, med Njårdhallen i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken
Oddvar Solnørdal forlanger at norske myndigheter tar ansvar for sivilbefolkningens sikkerhet. Mellom trærne kommer porten til den amerikanske ambassaden, med Njårdhallen i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken
Sikkerhetseksperten Oddvar Solnørdal reagerer sterkt på at regjeringen presser gjennom ambassadevedtaket uten å ta ansvar for sivilbefolkningens sikkerhet.

HUSEBY: Kommandør Oddvar Solnørdal har gjennom mange år hatt ansvaret for norske ambassaders sikkerhet i utlandet. Som æresmedlem i CIA kan ingen beskylde han for antiamerikanske følelser.


LES HER: Solnørdal har gjort en vurdering av sikkerhetsaspektet vedrørende plassering av den amerikanske ambassaden i Husebyskogen.

- Saken er at lokaliseringen av ambassaden til Huseby er basert på juks og desinformasjon. Det hele endte med at regjeringen i siste omgang presset Oslo Arbeiderparti til å akseptere ambassadelokaliseringen på Huseby. Det er svært grovt. Hvem skal nå ta ansvaret for sivilbefolkningens sikkerhet? Det finnes i dag rett og slett ingen balansert vurdering av sikkerheten, sier Solnørdal.

Som en håndgranat

Det hele startet med Veritasrapporten som byrådet brukte for å begrunne sikkerhetsaspektet.

- Veritasrapporten bærer preg av bestillingsverk fra utbygger. Forfatterne av rapporten sto i retten og sa rett ut at denne form for sikkerhetsvurdering hadde de ikke greie på. Det kommer da også klart frem, da de har beskrevet effekten av en ett tonns bombe foran Njårdhallen som en håndgranat. Denne delen av rapporten ble senere unntatt offentlighet. Det er rent misbruk av offentlighetsloven og bare et forsøk på å fjerne punktet om bombescenario. Med dette har man fjernet sider av rapporten som kunne avslørt jukset for offentligheten, sier Solnørdal.

En ren katastrofe

- Det er ganske skremmende at bystyrerepresentantene har brukt denne rapporten som grunnlag for sin beslutning i ambassadesaken. Se på hva som skjedde i Pakistan for noen uker siden, da en bombe på 600 kilo gikk av foran hotellet i Peshawar. Det ble enorme ødeleggelser og mange døde. Det er mange som i debatten har hevdet at jo sikrere ambassaden er, jo mindre sannsynlig er det for at den blir angrepet. Historien viser noe helt annet. Det er flere eksempler på at fortifiserte ambassader er blitt angrepet, hvor angrepet på den amerikanske ambassaden i Nairobi er det verste eksemplet, med 213 døde og flere tusen skadde. Nesten alle var sivile som befant seg utenfor ambassaden. Her gikk terroristene inn for å ramme sivile ved angrepet. Ambassaden var først og fremst et symbolmål. Faktum er at jo bedre beskyttet et slikt symbolmål er, jo sterkere blir virkemidlet, sier Solnørdal.

Han avviser totalt det som ble hevdet i lagmannsretten, at en bombeoperasjon krever mye logistikk.

- Jeg er ikke enig. Se hva som skjedde i Peshawar. Det kreves en større ladning, en detonator, en bil og en som er villig til å kjøre bilen, sier Solnørdal.

Utrolig at de slipper unna

Han er forundret over at bystyrerepresentantene hadde lite fokus på sikkerhet.

- De lente seg på den håpløse konklusjonen i Veritasrapporten uten å lese selve rapporten. De lyttet til byrådets fremstilling og gjorde ingen selvstendige vurderinger. Ethvert voksent menneske vil kunne se at Veritasrapportens konklusjon er tatt ut av løse luften. Det manglet da heller ikke på advarsler fra kompetente fagfolk. Ettertiden vil vise at vedtaket i ambassadesaken er basert på grovt juks, hvor bystyret har løpt fra ansvaret. Under rettssaken nektet Regjeringsadvokaten å behandle kritikken av Veritasrapporten. Samtidig gir han sin egen versjon som kan tolkes som en statsgaranti for at en ett tonns bombe er ufarlig for mennesker. Det er helt utrolig at de slipper unna med dette, sier Solnørdal.

Fylkesmannens ansvar

- Jukset fortsetter med Fylkesmannen som nektet å etterprøve rapporten med begrunnelsen at de ikke hadde kompetanse nok. Fylkesmannen som har ansvaret for sivilbefolkningens sikkerhet gjør her en grov embedsfeil. En analyse med stor betydning for sikkerhet må kunne etterprøves og det var i dette tilfellet Fylkesmannens ansvar da han fikk saken på bordet. Det finnes i det hele tatt ingen etterprøving av en rapport med så vidtfavnende betydning. Jeg kaller det en horribel svindel, sier Solnørdal.

Ap aksepterer offer

Han vil på nytt ha fokus på sikkerhet og er svært forundret over at dette ikke var tema under den siste runden i Høyesterett.

- Sikkerhet som tema ville hatt en helt annen betydning om det hadde blitt en konsekvensutredning. Slik situasjonen er nå må vi samle oss på nytt rundt dette temaet og forlange at norske myndigheter sørger for at sivilbefolkningens sikkerhet får en redelig vurdering. Det er ingen tvil om at det gjennom flere instanser er prøvd å legge lokk på konsekvensene av et terrorangrep. Det er svært grovt. Oslo Ap så faren og vedtok i fjor et bygge- og deleforbud på grunn av at sikkerheten ikke var forsvarlig utredet. Så går de mot eget vedtak og aksepterer at sivilbefolkningen kan ofres. Det hjelper ikke å skylde på regjeringen, når man med åpne øyne overser konsekvensene.

Helt urimelig

- Vi er vitne til et kynisk spill, hvor sikkerheten blir ofret i prosessen. Beslutningen er tatt uten at sivilbefolkningen er informert om den faktiske situasjonen de er brakt opp i. Høyesterett har sett på det formelle grunnlaget for vedtaket i bystyret og erklært vedtaket for gyldig. Dommen sier ingenting om sikkerheten og det hører heller ikke under rettens domene å ta stilling til hvor mye lidelse sivilbefolkningen skal tåle. Det må norske myndigheter gjøre. Uretten må rettes opp. Befolkningen må stå samlet om dette. I et demokrati har vi full rett til å motsette oss å bli salderingspost. Det er helt urimelig å si at lokaliseringen av ambassaden i sentrum innebærer en stor fare for sivilbefolkningen, mens den blir fullstendig ufarliggjort ved en plassering på Huseby. Alle kan se at dette ikke er riktig, sier Solnørdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere