RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En pasient ved Ullerntunet bo- og behandlingssenter blir bundet fast som en del av medisinsk behandling.
En pasient ved Ullerntunet bo- og behandlingssenter blir bundet fast som en del av medisinsk behandling.

- Kan ikke skylde på personalmangel

Seksjonsleder i «Vern for eldre» er klar på at det skal være kvalifisert personale til stede når fastbinding er del av en medisinsk behandling.

ULLERN: «Vern for eldre» er en del av kommunens trygghetsskapende tilbud til eldre over 65 år. Tilbudet er rettet mot eldre som står i fare for å bli utsatt for eller blir utsatt for ulike overgrep.

Trent personell

I noen sammenhenger er det anledning til å ordinere fastbinding av en pasient, blant annet når det er fare for selvskading. Dette blir likevel gjort i ytterst få tilfeller og skal ordineres av tilsynslegen. Samtidig må det være trent personell til stede som kan håndtere dette, sier seksjonsleder i «Vern for eldre», Synøve Minde.

Ikke tilfeldig

Er det anledning til å bruke fastbinding i sammenheng med at det er mangel på personell på jobb?

Det skal aldri gjøres for å gjøre jobben enklere. Det skal kun brukes for å beskytte pasienten, og da er det viktig å ha nok kvalifisert bemanning. Vi vet at det er mye underbemanning innen helsesektoren, og det er et problem når helsepersonell ikke er nok kvalifisert. De som jobber må vite når det er grunn til å bruke fastbinding og det kan ikke være tilfeldig når dette brukes, sier Minde.

Bekrefter

Områdedirektør for kommunale sykehjem i sykehjemsetaten, Sølvi Karlstad, bekrefter Mindes uttalelser.

Jeg kjenner ikke denne spesielle saken, men så langt jeg vet er det ytterst sjelden at fastbinding blir benyttet, og det skal kun brukes til beste for pasienten. Tilsynslegen har ansvaret for behandlingen, og det skal alltid være kvalifisert personale til stede, sier Karlstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere