*Nettavisen* Nyheter.

- Koranen slår utvetydig fast at blasfemi ikke skal straffes

Baitun Nasr-moskeen er Nordens største moské. Muslimene her, som er så kalte ahmadiyyaer, har selv vært forfulgt av andre muslimer. Foto: Camilla Svendsen

Nordens største moské fordømmer terrorangrepet i København.

15.02.15 23:14

FURUSET: - Ahmadiyya Muslim Jamaat (muslimsk menighet, journ. anm.) fordømmer på det sterkeste gårsdagens terrorangrep mot kulturhuset Krudttønden i København, og det påfølgende angrepet på en synagoge, sier Haroon Chaudhry, pressetalsmann ved Nordens største moské, Baitun Nasr på Furuset.

Baitun Nasr-moskeen er Nordens største moské, og er en menighet bestående av ahmadiyyaer, en retning innen islam som selv har vært forfulgt.

Ifølge Chaudhry har det gjort dem ekstra opptatt av å snakke høyt om islams egentlige verdier, og det er viktig for menigheten å gå offentlig ut å ta avstand fra terror og ekstremisme.

- Selv om det fremdeles er uklart hvem som sto bak, tar vi som muslimsk organisasjon sterk avstand fra slike barbariske handlinger. Det er stikk i strid med islams lære. Det står veldig klart i Koranen, sier han.

Les også: Muhammed-tegner: - Hendelsen har styrket min skepsis til religion

Følg direkterapporteringer fra terrordramaet i København nederst i saken.

Mener terroristene er ansvarlig for blasfemi
Både terroren mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i januar, og angrepet i København er rettet mot tegnere som har publisert så kalte Muhammed-kariktaturer.

En rett de må ha i et demokrati, mener Chaudhry.

Klikk på bildet for å forstørre.

Angrepet mot Krudttønden i København var etter all sannsynlighet rettet mot tegneren Lars Vilks. Foto: Drago Prvulovic / Tt (NTB scanpix)

- De som er ansvarlig for blasfemi er de som plasserer seg i Guds sted, og som mener at de har rett til å straffe andre mennesker, sier han, og legger til:

- Slike handlinger fordømmes på det sterkeste av Koranen og er stikk i strid med Profeten Muhammads lære. Koranen slår utvetydig fast at blasfemi ikke skal straffes, noe Profeten også praktiserte i eget liv, sier han, og understreker at også synagoger, kriker og temper er hellige ifølge Koranen.

Like etter terrorangrepet i Paris i januar arrangerte moskeen et åpent møte om ekstremisme og ytringsfrihet. Allerede til tirsdag skal de ha åpen moské - et månedlig arrangement menigheten har.

- Det er viktig å lage slike arrangementer hvor vi legger fram den riktige og sanne læren om islam. Terroristene har sine egne motiver, og vrenger den originale læren til sin egen fordel, sier Chaudhry til Nettavisen.

Les også: Vebjørn Selbekk: - Jeg er dypt preget

- Muslimer kan gi grobunn for fordommer
Han har selv ikke opplevd fordommer mot muslimer i Norge, men mener muslimer selv har et stort ansvar for å forebygge.

- Noen muslimer er late når det kommer til å snakke om hva islam egentlig er. Det kan gjøre at fordommer får grobunn, sier Chaudhry.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Synagogen i sentrum av København ble natt til søndag strengt overvåket. Foto: Ola Torkelsson / Tt (NTB scanpix)

Menigheten har flere ganger arrangert åpne møter i moskeen, og mange etniske nordmenn finner veien til møtene. Chaudhry advarer likevel mot at ekstremistiske tanker skal få definere islam i Norge.

- Slike terrorhandlinger fører kun til lidelser og er kun med på å forpeste et allerede begynnende polarisert samfunnsklima i vesten. Det er derfor meget viktig at vi alle, både religiøse og ikke-religiøse, uavhengig av nasjonalitet og etnisitet, står sammen om å fordømme slike handlinger, sier han, og legger til:

- Terrorhandlinger som gårsdagens har ingen religion. Ingen religion oppfordrer til vold. Det verden mer enn noe annet trenger i dag er religiøse og sekulære ledere som står skulder ved skulder i en felles front mot hat og intoleranse, sier Chaudhry.

Følg direkterapporteringer fra terrordramaet i København her:

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js';ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag