RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krigen er ikke tapt!


Margrethe Geelmuyden har tatt opp kampen med brunsneglen. En kamp hun akter å vinne. foto: ELISABETH C. WANG
Margrethe Geelmuyden har tatt opp kampen med brunsneglen. En kamp hun akter å vinne. foto: ELISABETH C. WANG
Margrethe Geelmuyden er aktuell med boken "Den store sneglekrigen". Forløperen til prosjektet var en hard kamp på vestlandet.

RØA: - Boken handler om å bekjempe Iberiaskogsneglen eller brunsneglen som de fleste kjenner den som. Jeg har hørt mange rare ting folk har gjort i ren panikk, sier Geelmyuden og viser til skrekkeksempler som involverer både stekepanner, tennvæske og ild.

- Det er klart at når man finner hundrevis av snegler i egen hage, er det lett å bli grepet av panikk. Mange vet jo rett og slett ikke hva de skal gjøre, sier hun og legger til;

- Å forsøke å brenne sneglene blir som å flambere en agurk. Det er ikke mulig. Sneglene består i hovedsak av nettopp vann. Noen strør salt på dem, men det er heller ikke så lurt. De dør, men blir liggende igjen i hagen som pickles, ettersom ingen andre dyr vil spise saltede snegler.

Så hva gjør man da egentlig når man finner hageflekken fullstendig innvadert av ubudne gjester?

- Heldigvis finnes det fornuftige, effektive og praktiske måter å møte problematikken på.

- Ispedd litt humor

I arbeidet med denne boken snakket jeg med både bønder, gartnere og forskere som hadde gode råd for bekjempelse. Det er med andre ord helt seriøse saker, ispedd litt humor. Det er viktig å beholde humøret, og ikke gå helt i frø, sier Geelmuyden.

Selv er ikke hageentusiasten plaget av brune og slimete inntrengere i sin egen hage. Men hjemme hos foreldrene på vestlandet kjempes det stadig en tøff kamp.

- De bor på en fjellknaus like utenfor Bergen, et vakkert sted, men gleden over et naturskjønt uteområde overskygges av nedspiste påskeliljer og plukkingen av brunsnegler i bøtter og spann. Jeg tenkte at det måtte jo finnes noe man kan gjøre? Det lå mye informasjon på nettet, men det var ikke så lett å vite hva som var riktig og galt.

Fra glede til sorg

Geelmuyden fant ut at det ikke var skrevet noen bøker om temaet. Det ønsket hun å gjøre noe med.

- Jeg elsker selv å holde på med hagen. Man roer ned og koser seg med blomster og fuglesang. Da er det ekstra trist å oppdage at hagen er full av slimete kryp som spiser plantene dine. Har man foreksempel plantet jordbær, og de endelig er modne, vil man selv gjerne være den første som tar en bit, sier hun.

- Ta ansvar!

Geelmuyden understerker viktigheten av å selv ta ansvar for å redusere risikoen for å få ubudne gjester i hagen.

- Det finnes ting man kan gjøre slik at hagen blir utrivelig for brunsneglen, og da vil de heller ikke formere seg så voldsomt. Ingen er garantert mot å få brunsnegler i hagen, men man kan redusere risikoen. Har man fått snegler må man ta ansvar slik at de ikke sprer seg til naboene, det er svært viktig, og i boken finnes gode råd avhengig av hvilke behov man har, sier hun og legger til;

- Selv er jeg stor tilhenger av samarbeid innenfor nabolag og velforeninger. Går man sammen, blir det enklere å overtak på elendigheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere