RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Torstein Schroeder i Virke ber om politisk handling for å få bukt med ulovlig tobakkssalg i Norge.
Torstein Schroeder i Virke ber om politisk handling for å få bukt med ulovlig tobakkssalg i Norge. Foto: Virke

- Lave straffer og høye avgifter gjør Norge til et smuglerparadis

Sist oppdatert:
Mener Norge bommer i sin anti-røyke-politikk.

OSLO: - Vi er skuffet. Når vi ser den enorme politiske viljen til å få bukt med tobakksforbruket i Norge, og villigheten til å bruke avgifter for å redusere forbruket, så er vi skuffet over at man ikke ser sammenhengen mellom avgiftsnivået og illegal omsetning, sier direktør for kiosk, bensin og servicehandel i Virke, Torstein Schroeder. 

I juni i fjor sendte Schroeder et brev til Justisdepartementet og ba om at det ble satt i verk tiltak mot det utbredte illegale tobakkssalget i Norge.

Han viser til en undersøkelse, gjort av fire tobakksselskaper, som dokumenterer at så mye som halvparten av alle sigaretter er ikke er kjøpt i Norge.

- Stort samfunnsproblem
Analyser viser at omtrent en tredjedel stammer fra illegal tobakkshandel. Som dittOslo.no skrev tidligere denne uka er gatesalg av illegale sigaretter svært utbredt enkelte steder i Oslo.

For bare en femtilapp kan man få tak i en pakke sigaretter.

Også i en rekke kiosker i hovedstaden selges det smuglesigaretter.

- Det jeg selger, kjøper jeg av rumenere som smugler dem inn via Sverige, fortalte en kioskeier til Nettavisen tirsdag.

Et alvorlig problem, mener Virke.

- Bakgrunnen for at vi sendte brevet, er at vi slo fast at dette begynner å bli et større og mer synlig samfunnsproblem, når så mye som en av to sigaretter ikke er kjøpt i Norge. Det mener vi at regjeringen må se på med det største alvor, og vi etterlyser et politisk initiativ for å få bukt med problemet, sier Schroeder.

Svaret fra Justisdepartementet var imidlertid at det er satt i gang et operativt samarbeid mellom tobakksindustrien i Norge og politiet.

- Det er ok at man har et operativt samarbeid for å analysere hvor tobakken kommer fra og hvilke beslag man gjør, men det vi etterlyser er hva myndighetene vil gjøre med det faktisk problemet, sier Schroeder.

Les også: - Dette er en del av et flerhodet uhyre

Se video av ulovlig tobakkssalg i Brugata i Oslo her:

Les også: Her kjøper han sigaretter for femti kroner på gata i Oslo

- Norge er et attraktivt marked
Schroeder mener norske myndigheter bommer i sin anti-røyke-politikk, når man ikke sørger for en helhetlig politikk på området.

Han viser til at avgiftspolitikken har vært Norges svar i lang tid, mens man har unngått å se på den økende smuglingen, som har blitt resultatet.

- Problemet med saken er at myndighetene ikke tar dette nok på alvor. Det sier seg selv at det er attraktivt å smugle tobakksprodukter til Norge, så lenge det er så lave strafferammer i kombinasjon med de høye avgiftene, sier han.

Virke foreslår konkrete tiltak som å øke overvåkning ved grensekontrollene og strengere strafferammer for smugling og omsetning.

- Noe er galt når de samme trailerne kan komme seg over grensen igjen og igjen, sier Scrhoeder.

Her blir kioskeieren tatt på fersken:


Les også: - Vi utviser, utviser og utviser. Men de kommer alltid tilbake

Har ikke fått svar
I november sendte Virke et nytt brev til Justisdepartementet. Der ber de om ytterligere politiske tiltak - i tillegg til de operative, som departementet lener seg på. 

Dette brevet har departementet ennå ikke svart på.

- Vi har ikke fått svar på det siste brevet, så vi avventer en tilbakemelding. Men vi mener ansvarlige myndigheter må komme på banen. Vi etterlyser en helhetlig politikk på dette området, sier Schroeder.

Les også: «Frankie» fra Gambia tjener 85.000 i måneden på kokainsalg i Oslo

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere