*Nettavisen* Nyheter.

- Ledsager-bevis bør gjelde overalt

Ledsagerbevis betyr at den funksjonshemmedes hjelper blant annet slipper å betale på trikk og buss. Beviset burde gjelde overalt, sier leder av Rådet for Funksjonshemmede i bydel Nordre Aker.

Nordre Aker: John Ulriksen, leder av Rådet for Funksjonshemmede i Nordre Aker bydel, er glad for ledsagerbevisene. Men han synes likevel de kunne gjelde over alt.
Et ledsagerbevis betyr at den funksjonshemmede kan ta med seg en person gratis på transport og forskjellige arrangementer. Flere kommuner har allerede innført bevisene. Jeg har hatt mitt i tre - fire år, og brukt det der stat og kommune er eiere, for eksempel på trikk, tog, buss og kino, sier John Ulriksen.
Han synes ledsagerbevisene er et skritt i riktig retning - de åpner for mer aktive funksjonshemmede.
Når det er sagt synes jeg det er på tide at alle - private eller offentlige institusjoner - åpner for at funksjonshemmede kan ha med seg en ledsager gratis. Vi vil ikke bli stengt ute noe sted på grunn av verken økonomi eller manglende tilgjengelighet, og det oppleves som diskriminerende at ikke ledsagerbeviset gjelder overalt, sier Ulriksen.

Lenger gyldighet

Ledsagerbevisene har som regel gyldighet på fem år av gangen. Det synes Ulriksen er lite.
Jeg forstår at utseendet kan forandre seg over tid, og at man derfor trenger nytt bilde på et bevis. Men gyldighetstiden burde uansett forlenges med flere år. Vi som er permanent funksjonshemmede trenger ledsagerbevis livet ut, sier han.

Venner

Ulriksen tror mange funksjonshemmede ikke er klar over ledsagerbevisene, og har bedt bydelen nevne denne muligheten på bydelssidene i Nordre Aker Budstikke, med jevne mellomrom.
Selv bruker jeg stort sett venner som ledsagere. Dette handler jo om kjemi, som det også gjør for funksjonsfriske når de skal ha med seg noen på tur eller andre arrangementer, sier Ulriksen.
Han legger til at det også finnes en god ledsagerordning for alle synshemmede i Oslo, administrert av Norges Blindeforbund.
På spørsmål om det er mulig å få tatt et bilde av Ulriksen og ledsager "ute på tur" i løpet av de nærmeste dagene, går ikke det.
Nei, nå er det OL og faktisk sofaen som gjelder, sier den engasjerte lederen for bydelsens Råd For Funksjonshemmede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.