*Nettavisen* Nyheter.

- Lite konstruktiv kritikk

Før jul gikk BU-lederne i Bydel Frogner og Bydel Vestre Aker ut med kritikk av Diakonhjemmet Sykehus og Helse Øst. Bydelsdirektør Thor-Even Strømme i Bydel Ullern vil nå ta initiativ til et møte for å drøfte situasjonen.

Ullern: Bydelsutvalgslederne (BU) i Vestre Aker og Frogner mente sykehuset skriver ut pasienter for tidlig, og at bydelene ikke har ressurser til å ta imot pasientene på en tilfredsstillende måte.
- For min egen del mener jeg at vi har et utmerket samarbeid med Diakonhjemmet Sykehus. Jeg har drøftet oppslaget om såkalt "rå utskrivingspraksis" med BU-leder Myhre og de øvrige BU-politikerne her i Ullern, og vi kjenner oss ikke igjen i den kritikken som kommer fra Bydel Frogner og Bydel Vestre Aker, sier Ullerns bydelsdirektør, Thor-Even Strømme.

Vurderingspost

Han synes det beste nå vil være om de tre bydelene setter seg sammen med Diakonhjemmet Sykehus, og drøfter situasjonen og hva de kan gjøre for å styrke samarbeidet og bedre forholdene.
- Vi kan ikke legge skjul på at også Bydel Ullern har utfordringer knyttet til å ta imot alle dem som skrives ut fra Diakonhjemmet Sykehus. Men vi mener å ha oppnådd brukbare resultater. Vi har jobbet sammen med de andre bydelene og sykehuset om å få til en såkalt vurderingspost på Silurveien. Her har sykehuset stilt opp med ressurser, mens bydelen har driftsansvaret. Dette er en post som skal sørge for rehabilitering av pasienter som er utskrivingsklare, men som trenger opptrening. Posten fungerer nå for de tre bydelene, Ullern, Frogner og Vestre Aker, men nå fra nyttår vil vi ha det tilbudet også for andre bydeler, forteller Strømme.
Dette er den første posten i sitt slag i Oslo, men det forutsettes at hvert sykehusområde i Oslo skal få sin egen vurderingspost etter samme mønster.
- Vi skal utvikle denne posten videre, vi mener den er et eksempel på løsninger vi må søke for at ikke pasienter blir kasteballer i systemet. Vi har sett eksempler på uverdig behandling, og har sterkt fokus på hvordan vi skal forbedre pasientbehandlingen, sier Strømme.

- Rammene må økes

Bydelsdirektøren er opptatt av å finne systemer som setter pasienten i sentrum, uansett hvor vedkommende befinner seg, enten det er på sykehjem, i egen bolig i bydelen eller på sykehus. Dette krever dialog og tett samarbeid, ikke konfrontasjon, mener han. Strømme påpeker at Bydel Ullern ikke noe fortrinn foran andre bydeler, selv om observasjonsposten befinner seg her fysisk. Bydel Ullern har de samme utfordringene, og har ikke bedre ressurser på bydelsnivå enn Bydel Frogner eller Bydel Vestre Aker.
- Vi skal gjøre hjemmetjenester og hjemmesykepleien bedre. Vi skal jobbe tettere med frivillighetssentral og eldresentre. Vi er ikke bedre enn Frogner og Vestre Aker, men vi har åpenbart ikke hatt like mange utskrivingsklare pasienter, og dermed har vi tydeligvis klart å ta imot pasientene raskere, fortsetter Strømme.
Han har ingen klare svar på hvorfor politikerne i de to andre bydelene oppfatter situasjonen så mye mer alarmerende enn den oppfattes i Bydel Ullern.
- Jeg vet ikke, avisen må nesten spørre de andre. Her i Ullern prøver vi å finne felles løsninger og oppfatter at vi har fått det brukbart til. Jeg mener vi har en felles oppfatning av for trange rammer for helseforetaket og for bydelene. Da må vi ta tak i dette, stå sammen og legge problemene frem overfor våre overordnede instanser. Å øke rammene er et politisk spørsmål som vi ikke løser lokalt. Vi må rette våre ønsker og krav til Helse Øst, til regjeringen og til Oslo kommune sentralt, sier Strømme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.