*Nettavisen* Nyheter.

- Livet dreier seg om valg

På nittitallet jobbet Elyas Mohammad på Lambertseter- klubben. Før det var han gjengmedlem. Tirsdag gjestet han gamle trakter. Et besøk som gjorde inntrykk selv på de tøffeste gutta.

Lambertseter: Inne i auditoriet på Lambertseterklubben er lydnivået høyt tirsdag kveld. Tilsynelatende tøffe gutter i ungdomsskolealder slenger litt vennskapelig "dritt" seg imellom. Beina er plassert over stolryggen foran. En haug av nasjonaliteter er representert. Klubbleder Harald Larsen setter seg på bakerste rad. Ingen av gutta vet helt hva som skal skje, bare at de får besøk av en av skuespillerne fra gangsterfilmen Izzat. En film om rivaliseringen mellom gjengene i Oslo på åtti- og nittitallet.
Døren går opp, og inn kommer en kraftig kar med pakistansk utseende. Han har gullringer på hendene, fipp og kreativt kinnskjegg. Gutta langs benkeradene kniser og ler. Roper noen kommentarer. Den nyankomne blir bare stående og stirre alvorlig. Han beveger seg litt rundt i auditoriet. Går bort til noen av gutta. Møter blikket deres, og holder det. Knisingen i salen opphører noen sekunder. Flere blir usikre. Hva er det han vil? Noen ler litt usikkert igjen. "Pakistaneren" setter seg på en stol, men fortsetter å se gutta rett i øynene, en etter en. Plutselig bryter han stillheten. Elyas Mohammad heter han. Tidligere medlem av den fryktete og voldelige gjengen Young Guns. Senere ansatt ved Lambertseterklubben på nittitallet. I dag skuespiller, dørvakt og særdeles aktiv i voldsforebyggende arbeid.
- Hva er deres inntrykk av meg? spør han ut i luften.
- Du er han skuespilleren, sier en av gutta.
- Du er en fyr liksom, sier en annen.
-Du er farlig, kanskje? undrer en tredjemann.
- De 80 første sekundene er avgjørende for hvordan man vurderer et menneske. Oppførselen og kroppsspråket sier alt, forteller Elyas.
- Et godt eksempel på dette er jobben til en dørvakt. Han skal vurdere en person på lang avstand. Helst en stund før det er sikkert at personen er på vei mot hans dør i det hele tatt. Er dette en aggressiv kar? Hvem er han sammen med? Er han ruset? Den samme vurderingen måtte jeg ta når jeg jobbet her for en del år siden. Alt handler om kroppsspråk. Hvordan du selv velger å oppføre deg de første sekundene i et tilfeldig møte er avgjørende for førsteinntrykket til personen du møter, fortsetter han.

Tøff hverdag

Elyas forteller om en barndom og ungdomstid preget av opposisjon mot faren. Behovet for å markere seg var stort. - Jeg startet i åttendeklasse på Vålerenga skole. Alle de andre hadde gått i klasse med hverandre siden barneskolen, og kjente hverandre svært godt. Jeg måtte markere meg, og ble snart en av de tøffeste gutta. Jeg låste frøken inne et helt friminutt. Jeg fikk med meg kompisene og kastet frøkens lille bil, en 2CV med blomsterpotte, inn i noen busker. Snart begynte jeg også å henge med andre ungdommer fra andre skoler. Vi var de tøffe gutta som vanket i sentrum, forteller Elyas. Historiene er mange. Masseslagsmål, knivstikk, arrestasjoner og trusler, men først og fremst sterke vennskapsbånd innad i gjengen. Guttene som i begynnelsen av møtet gjespet, sendte meldinger med mobiltelefoner, himlet med øynene og gikk ut og inn av auditoriet som de ville, sitter nå stille som mus. Det Elyas forteller gjør tydelig inntrykk på barskingene langs benkeradene. Han skildrer en virkelighet fra Oslos gater som de færreste av oss kjenner. Han forteller om det å ikke bli sett. Være en ingen tar kontakt med. Noe som igjen utvikler seg til aggresjon.
- Det er utrolig viktig å bli sett. Alternativet er gjerne at man blir aggressiv, og søker andre miljøer. Young Guns ga meg den oppmerksomheten, og mange av dem er fortsatt mine venner.

Hendelsen som endret alt

Natt til 29. juli 1989 ble Nawas Mohammad og Ali Shah Gulzanfar stukket ned og drept på åpen gate i Oslo sentrum.
Drapet har senere blitt omtalt som det første rasistisk motiverte drapet her til lands. Nawas var Elyas storebror.
Vold er ikke vår stil, var de siste ordene broren min sa til meg, før han ba meg komme meg vekk mens han selv tok imot flere dype knivstikk uten å forsvare seg. Sekunder tidligere hadde broren min hindret meg i å holde drapsmannen nede på et bilpanser. Broren min var totalt motstander av vold, forteller Elyas alvorlig.
- Broren min lærte meg at det viktigste ikke er hva vennene dine kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for vennene dine. Det betyr ikke at du kaster deg inn i en slåsskamp for å redde vennen din. Det betyr at du ringer politiet, eller prøver å påvirke han i en annen retning før han begynner å slåss. Du kan ikke gjøre noe for vennen din om du ligger under en haug av mennesker som slåss- men du kan gjøre mye ved å si fra før slåsskampen begynner. Vold er aldri en gød løsning gutter, sier Elyas. Blikkene han får tilbake tyder på at de skjønner hva han mener. Mange sitter dypt konsentrert, og har helt tydelig fått noe å tenke på.
Lørdagen før møtet dro alle de tilstedeværende og så filmen "Izzat" i regi av Lambertseterklubben. I filmen har Elyas rollen som en kynisk gjengleder som ikke skyr noen midler i kampen for å få makt og misforstått respekt.
- Den respekten jeg får i filmen er jo egentlig bare frykt fra folk som ikke er like farlige som meg. Izzat handler mye om vennskap, og det å tore å ta egne valg, sier Elyas til gutta, som nå sitter som levende lys, og stiller gjennomtenkte, gode spørsmål.
- Livet dreier seg om valg gutter. Tidlige valg. Det kan være for sent allerede neste uke. Husk på det, avslutter Elyas, og mottar varm applaus fra Lambertseters tøffeste gutter.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag