- Løsningen er nytt banedekke

Bekymret: – Jeg skulle likt å se dokumentasjon på at det ikke er miljøskadelig å kverne opp bildekk til bittesmå gummipartikler og tømme det ut i naturressursene, sier Amund Kveim i Østensjøvannets Venner. Arkivfoto

Bekymret: – Jeg skulle likt å se dokumentasjon på at det ikke er miljøskadelig å kverne opp bildekk til bittesmå gummipartikler og tømme det ut i naturressursene, sier Amund Kveim i Østensjøvannets Venner. Arkivfoto

Østensjøvannets Venner mener konflikten kan løses ved å bytte til et mer miljøvennlig banedekke.

RUSTAD: Østensjøvennets Venner påpeker at det aldri har vært meningen at det skal spilles vinterfotball på kunstgressbanen til Rustad IL.

– Da kunstgressbanen ble bygget i miljøparken var det en forutsetning at den ikke skulle vinterbrøytes, og det ble valgt dekke deretter. Nå er det blitt brøytet likevel, med de uheldige konsekvenser at miljøskadelige granulater spres utover, sier Amund Kveim i Østensjøvannets Venner.

– De store haugene kan tas med spader og er relativt enkle å fjerne, men når man ser nærmere etter ligger det masse partikler spredt utover store arealer.Granulatene klistrer seg fast i sko og klær, og man drar de med seg når man går. Du finner dem overalt, sier Kveim.

Spredningen var mindre i fjor enn før, men det var likevel spredning. For hvert år spres det mer granulater, sier Kveim.

– Det ene er at fuglene kan få granulatene i seg, det andre er at disse kunststoffene føres ut i miljøparken og brytes sakte ned. Omfang og ettervirkning er det vanskelig å ha noen eksakt formening om, men det er enkelt å forstå at dette ikke er bra for naturen, sier Kveim.

Han mener løsningen er nytt dekke.

– Man er kommet lenger i utviklingen av kunstgressbaner nå, samtidig som dagens bane har begrenset levetid. Vi venter bare på at den skal saneres, sier Kveim.

Hele året

– Det er veldig leit at Rustad IL er kommet opp i en sånn situasjon, men man har altså gjort dette mot bedre vitende, sier Kveim.

Selv om brøytingen gjør saken ekstra ille, og det er delvis riktig at det ikke er fugler der om vinteren, er granulatene et problem hele året, sier Kveim.

– Vi har selvfølgelig ikke noe imot fotball, og vi burde ha en felles interesse av å få et anlegg som er tilpasset området bedre for å unngå slike utilsiktede virkninger, sier Kveim.

– Jeg vil gå så langt som å si at hvis Idrettsetaten ikke finner gode nok løsninger på utfordringene, må vi revurdere vårt syn på kunstgressbaner generelt i østensjøområdet. De må ta disse erfaringene innover seg så feilene ikke kopieres. Man ser de samme problemene mange steder, men noen steder slår det verre ut på grunn av naturen rundt, sier Kveim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag