RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Meningsløs klagesak

I Lilleakerveien 43 brukte Plan- og bygningsetaten (PBE) tre dager på å behandle en klagesak til utbyggers fordel. Naboene måtte vente i ett og et halvt år på etatens behandling av klagesaken, men fylkesmannen ga naboene rett til slutt.

Lilleaker: For to år siden klaget naboene inn byggesaken i Lilleakerveien 43 for fylkesmannen. Klagen skulle først innom Plan- og bygningsetaten for behandling. Her ble den liggende i ett og et halvt år før det ble videresendt til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. På ett av punktene ga fylkesmannen naboene rett, gesimshøyden på blokkene var for høy etter gjeldende regelverk. På tre andre punkter var fylkesmannen i tvil og i mer tvil, som det uttrykkes.
- Det blir jo litt meningsløst å få rett på et viktig punkt i vår klagesak når det er gått mer enn to år siden vi sendte inn klagen. Blokkene står jo der og det kan det ikke gjøres noe med. Nå er vi mer opptatt av å ha et godt forhold til våre nye naboer, sier Thomas Revetal Kolbekk.

Feil tomtestørrelse

Han er en av flere naboer som kjempet for en reduksjon av de dominerende blokkene. Naboene var ikke motstandere av utbygging av tomten, men en 26 meter lang vegg i tre etasjer til erstatning for sveitservillaen som lå der var for mye å svelge.
- Det hører jo med til historien at vi tidlig i byggeprosessen påpekte overfor PBE at utbygger hadde oppgitt størrelsen på tomten feil, slik at utnyttelsesgraden ble for høy. PBE kunne ikke se dette, men Fylkesmannen så det med en gang og ga oss rett. Byggearbeidet fikk oppsettende virkning og stoppet opp. Utbygger fikk raskt omarbeidet deler av prosjektet som innebar en viss reduksjon av den ene blokken. Dette ble sendt PBE, som brukte kun tre arbeidsdager på å godkjenne de omarbeidede planene. Dette står i sterk kontrast til vår klagesak som ble liggende i etaten i halvannet år, sier Kolbekk.
Kolbekk mener at Fylkesmannen også gir naboene delvis rett i klagen på punktene som går på at dette i ikke er to selvstendige bygg, i og med at de to blokkene er sammenføyet med et trappe- og heishus. Samtidig er avstanden mellom blokkene for liten i henhold til tillatt minsteavstand på 6 meter.
- Fylkesmannen har under tvil sluttet seg til vurderingen at det er to selvstendige volumer. Når vi i dag ser resultatet, er det neppe tvil om at blokkene fremstår som en bygningskropp. Når utbygger fikk tillatelse av PBE til å bygge midthuset, slapp han å bygge separate trappeløp og heishus. Han sparte penger, samtidig som han fikk større utnyttelsesgrad til leilighetene. Vi hadde jo håpet at man skulle følge opprinnelig bebyggelsesplan med separate trappehus, slik at vi kunne få en avtrapning av blokkene og en gløtt av luft mellom byggene. Dermed ville det ikke bli så massivt. I tillegg godkjenner Fylkesmannen under tvil at utbygger har fått tillatelse til å bygge de to bygningsvolumene nærmere hverander enn de foreskrevne 6 meter. Det er også synd at utbygger fikk dispensasjon fra parkeringsbestemmelsene med all parkering under bakken. Dispensasjonen er etter vår mening helt grunnløs. Dette førte også til at utbygger fikk maks utnyttelse av tomten på bakkenivå, sier Kolbekk.

Honnør

Han føler ikke noen form for triumf i denne saken, selv om Fylkesmannen har gitt dem rett på ett punkt.
- Vi kjempet hardt for å få redusert størrelsen på blokkene. Det er jo litt synd at innskjerpingen av småhusplanen kom akkurat litt for sent til det kunne anvendes på dette prosjektet. Samtidig vil jeg gi honnør til Utvalget for harmonisk fortetting som har bidratt til en ny og strengere småhusplan, sier Kolbekk.
Fylkesmannens avgjørelse ligger nå hos PBE for videre behandling. Hvilke konsekvenser avgjørelsen vil få for utbygger er usikkert.
- Nå ønsker vi å legge denne saken bak oss og forholde oss til et godt naboskap til de nye naboene. De er tross alt uskyldig i denne konflikten. Vi vil likevel følge saken nøye. Det ender vel typisk med en eller annen form for dispensasjon, uten noen konsekvenser for en utbygger som har strukket alle grenser til det ytterste, sier Kolbekk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere