RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror på Aker: Jan Bøhler mener Aker sykehus likevel vil overleve i form av «samhandlingssykehus». (Arkivfoto).
Tror på Aker: Jan Bøhler mener Aker sykehus likevel vil overleve i form av «samhandlingssykehus». (Arkivfoto).

- Nå må vi prøve å oppnå mest mulig

Jan Bøhler (Ap) tror ikke på full nedleggelse av Aker sykehus. Løsningen kan bli å gjøre Aker til et «samhandlingssykehus».

AKER SYKEHUS: – Vi fortsetter å jobbe for å beholde Alna under Aker sykehus, og at det ikke legges ned. Det er vårt primærstandpunkt, sier Jan Bøhler, stortingspolitiker og leder av Oslo Ap.

Han viser til at saken ennå ikke er behandlet i Helse Sør-Øst, og at det fremdeles kan være aktuelt å behandle den politisk på helseministerens bord.

Kan beholde tjenester

Dersom man ikke vinner fram, kan Aker likevel beholde noen sykehustjenester.

– Jeg tror ikke på full nedleggelse. Aker kan bli et samhandlingssykehus for minoritetshelse, livsstilsykdommer, rehabilitering, kronikere, rusakutt og storbylegevakt. Dette er Aker best på. Det vil i så fall bli en nyskaping i norsk helsevesen, sier Bøhler.

Dersom det etableres storbylegevakt på Aker, mener Bøhler at dette vil være en inngang for innbyggerne i Groruddalen.

– Da vil noen hundretusener pasienter komme inn til Aker, også pasienter fra Stovner, Grorud, og Alna. Det gir en god mulighet til å beholde viktige deler av tilbudene på sykehuset, sier Bøhler.

– Løftebrudd

Leder av bystyrets helse- og sosialkomité Mazyar Keshvari (Frp) reagerer imidlertid sterkt på det han mener er løftebrudd fra Jan Bøhler.

– Nå legges Aker ned, til tross for alle løftene. Bøhler var krystallklar og garanterte for videre drift på Aker. Han opptrer som en opposisjonspolitiker mot regjeringen, og kommer med falske løfter og dobbeltkommunikasjon. Så blir han sabla av sine egne, sier Keshvari.

Han karakteriserer løftebruddet som et grovt overtramp.

– Lederen av Oslo Ap går ut gang på gang og lover gull og grønne skoger. Så får det ingen konsekvenser. Nå må han stilles til ansvar for alle løftebruddene, sier Keshvari.

Han viser til at bystyret var klare på hva de mente om saken.

– Dette kan ikke sees på som noe annet enn et svik mot Groruddalen. Groruddalen er ført bak lyset. Det er alvorlig, sier han.

– Må stå sammen nå

Jan Bøhler tilbakeviser kritikken, og mener han aldri har kommet med garantier.

– Dette er en løgnaktig framstilling. Jeg sa at Soria Moria-erklæringen også må gjelde for Oslo, men jeg kunne ikke utstede noen garanti. Jeg er hverken sjef for helseforetakene eller helseminister, sier Bøhler.

Bøhler minner om at Frp i bystyret stemte mot at groruddalsbydelene skulle tilhøre Aker i 2008.

– De snudde først seinhøstes i fjor, sier Bøhler.

Han minner om at Oslo bystyre snart skal behandle om storbylegevakten skal ligge på Aker.

– Det er usikkerhet om hva Frp vil mene. Det er altså de som igjen kan spolere Akers muligheter, akkurat som de gjorde i 2008, sier Bøhler.

Han mener det er smålig av Keshvari å komme med slike «angrep».

– Nå må vi ikke angripe hverandre, men stå sammen. Saken er lite tjent med slike ufine angrep, sier Bøhler.

KrF øyner håp

Stortingspolitiker Hans Olav Syversen (KrF) er imidlertid fornøyd med de siste uttalelsene fra helseministeren.

I Stortingets spørretime forrige uke spurte han statsråden om hun vil engasjere seg, eller kun ta styrets vedtak til etterretning.

Helseministeren svarte at hun følger saken nøye, og at det skal gjøres nødvendige vurderinger av befolkningsutvikling, kapasitet og forsvarlighet før Alna overføres til Ahus i 2011:

«Det må ikke være tvil om at befolkningen i hovedstadsområdet - og i Groruddalen - skal være sikret et likeverdig og forsvarlig lokalsykehustilbud», skriver hun.

Syversen mener svaret gir håp.

– Det er et glimt av håp for Aker når statsråden vil gå gjennom forutsetningene for flyttevedtaket, herunder nye befolkningsprognoser og øvrige forutsetninger som hun vil forsikre seg om at er på plass, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere