*Nettavisen* Nyheter.

- Neste spiller som gjør det er død!

KARISMATISK: Tom Nordlie vet å engasjere spillerne.

Det er hett rundt ørene til Fredrikstad FK-spillerne når redningsmannen Tom Nordlie (47) serverer sine verbale kulingkast.

SPEAKER.NO: Det er ingen tvil om hvem som er sjefen på Fredrikstads treningsfelt.

Fra sidelinjen får vi høre at Tom Nordlie, ansatt av klubbledelsen for å berge laget fra et økonomisk tyngende nedrykk til 1. divisjon, har ropt og snakket mer enn det forgjengeren Anders Grönhagen gjorde på to og et halvt år.

Følg Fredrikstad-Vålerenga live her!

Peiling på fotball? Ta vår quiz!

Avgjørende knapper

"Amin! Er det anarki her? Er det du eller jeg som bestemmer?"

23-årige Amin Askar vet ikke hvordan han skal parere eller kontre. Om spillerne hadde større innflytelse under Grönhagen, er maktskiftet innført nå.

- Jeg vil at vi skal være situasjonsbestemt i hodet - ikke konsekvenstenkende, sier Nordlie idet treningsøkten er over og spillerne rusler ut av de gamle portene på gamle, ærverdige Fredrikstad stadion.

Sjekk Fredrikstads utsatte posisjon på tabellen

Det er ikke tilfeldig at han er her. «Nordlie-effekten» blir den kalt. Han skal gøre det samme med Fredrikstad som han gjorde med Viking og Kongsvinger i 2006 og 2008: Å redde klubben fra nedrykk på nærmest mirakuløst vis.

Det betinger at han trykker på noen få, men avgjørende knapper. Det kan han.

- Jeg selger inn et budskap jeg har tro på. Enkelt fortalt betyr det av vi prøver å gjenskape og utvikle det vi er gode og dårlige på. Vi prioriterer tre-fire elementer offensivt og defensivt og forholder oss konkret til det.

Bag i hodet

Det verste han vet er spillerne som sluntrer unna eller ikke følger med. Tom Nordlie gir alt av seg selv. Bestandig. Det minste han forlanger er at spillerne gjør det samme. I motsatt fall reagerer han sporenstreks.

«Neste spiller som tillater motstanderen å spille seg ut av egen 16-meter, er død!» Nordlie nærmest freser når presset uteblir. Når aggressiviteten er fraværende.

Les også: Nordlies tøffe ryddejobb

Ett kan vi i hvert fall slå fast: Enten er Fredrikstad-supporterne uføretrygdede, eller så har de fått innvilget en ekstra lang lunsjpause. Oppmøtet på formiddagstreningen, for anlednigen på det gamle og spøkelsesaktige stadionanlegget, levner ingen tvil:

Med Nordlie i manesjen får tilskuerne både brød og sirkus. Forrige gang han var her, i 2005-sesongen med sølvlaget Start, var han så forbannet i pausen at bagene fløy høyt og lavt i gjestenes garderobe.

En av dem havnet i hodet på daværende Start-investor Erik Solér. Oppildnet av Nordlies raseriutbrudd vant Start kampen 2-1.

- Spillerne må ikke være i tvil om prinsippene. Verken defensivt eller offensivt. Fokuset må være på det vi kan gjøre noe med. De enkle, konkrete oppgavene ute på banen. Det handler om å se mulighetene - ikke problemene, sier han på sedvanlig Nordlie-vis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.