RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norske myndigheter aksepterer tortur

Tidligere talsmann i Profetens Ummah, Omar Cheblal, har saksøkt Justisdepartementet og UDI.
Tidligere talsmann i Profetens Ummah, Omar Cheblal, har saksøkt Justisdepartementet og UDI. Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Advokaten til Omar Cheblal refser norske myndigheter. Trond Olsen Næss mener myndighetene godtar torturen Cheblal mener han har vært igjennom.

OSLO TINGRETT: Talsmannen i Profeten Ummah, Omar Cheblal, ble nektet asyl av norske myndigheter i 2012, fordi han ble ansett som en fare for rikets sikkerhet.

Han ble ikke sendt ut av landet fordi det er fare for at han blir torturert.

Cheblal saksøkte Justisdepartementet og Utlendingsdirektoratet da han ikke fikk innvilget asyl, fordi han tidligere har blitt torturert i Marokko.

Les også: Talsmann for Profetens Ummah krever å få komme til Norge

I 1994 ble Cheblal, som opprinnelig er fra Algerie, dømt til 15 års fengsel av marokkanske myndigheter for våpensmugling – en dom han selv mener er feil.
Han har hele tiden tilbakevist våpensmuglingen og forklart at marokkanske myndigheter har arrestert flere personer på feil grunnlag og beskyldt dem for våpensmugling.

Bakgrunnen skal være redsel for konflikten i Algerie ville påvirke situasjonen i Marokko.

Les også: Bhatti besøkte Cheblal i Hellas

Forsvarer: - Aksept av tortur

Cheblal har fortalt at han har blitt torturert av marokkansk politi i avhør og i fengselet, og mener derfor at han burde få asyl i Norge. Dette er noe hans forsvarer mener ikke er grunn til å betvile.

Cheblal har hele tiden hevdet seg feilaktig dømt, og hans forsvarer, Trond Olsen Næss, reagerer sterkt på det han mener er aksept av tortur når hans klient ikke får bli i Norge.

- Staten legger til grunn at Cheblal er grovt torturert under politiavhør og i fengselet. De mener dommen likevel skal legges til grunn. Både Amnesty og Human Rights Watch har kritisert bruk av tortur i Marokko, både generelt og i denne saken spesielt, sier forsvarer Trond Olsen Næss. 

Les også: Hussein trekker seg som leder i Profetens Ummah

Næss mener at UDI og Justisdepartementet ikke har nok kjennskap til verken dommen eller til marokkanske myndigheters bruk av tortur.

- Jeg mener det er oppsiktsvekkende at norske myndigheter og tidligere politisk ledelse aksepterer bruk av tortur. Ved å akseptere dommen godkjenner de bruken av tortur. Det er helt nytt. Det er nå opp til Oslo tingrett å avgjøre om dommen fra Marokko kan legges til grunn, sier han.

Cheblal oppholder seg for tiden i Hellas. Han ble pågrepet i Hellas i fjor for ulovlig grensepassering,  men slapp ut av fengsel i mars i år.

- Han har et tålt opphold

Pål Lønseth var statssekretær i Justisdepartementet da UDI besluttet å nektet Cheblal asyl.  Han har avgitt vitneforklaring i retten, men sier til dittOslo at han stiller seg uforstående til kritikken fra forsvareren.

- Jeg skjønner ikke logikken, kommenterer Lønseth. 

Les også: - Ungdomsranerne kan bli radikalisert

Da Cheblals sak ble behandlet anså de ham som en fare for rikets sikkerhet, samtidig som de mente at han var ureturnerbar. Det innebærer at Cheblal ikke fikk innvilget asyl, men fikk bli i Norge fordi det var fare for at han ville bli torturert om han ble returnert.

- Han har et såkalt tålt opphold, som er nesten det samme som Krekar har. Vi mente han kunne ekskluderes på grunn av rikets sikkerhet, samtidig som han var ureturnerbar. Derfor ble han ikke uttransportert, sier Lønseth.

- Visste dere at han skal ha blitt torturert da dere besluttet å nekte ham asyl?

- Nei, vi var ikke kjent med at han skal ha blitt torturert, sier Lønseth.

Han avviser også at dommen om våpensmugling var grunnleggende for å ikke gi asyl.

- Jeg ønsker ikke å gå i detaljene, men dommen var en del av et større informasjonsbilde, sier Lønseth.

Les også: IS-sympatisør i vill biljakt og skuddveksling i Oslo

Vil ikke kommentere

dittOslo har forsøkt å få avdelingsdirektør i UDI, Mi Christiansen, til å kommentere saken utover det som har kommet frem i retten.

Her kom det frem at UDI var kjent med  at Cheblal skal ha bli torturert. Det kom også frem at UDI ikke hadde inngående kjennskap til saken om våpensmugling annet enn at Cheblal var dømt. Likevel skal UDI ha lagt dommen til grunn.

dittOslo fikk derfor ikke svar fra Christiansen om UDI hadde kjennskap til torturen da vedtaket ble fattet. 

Les også: Bhatti dømt for familievold

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere