*Nettavisen* Nyheter.

- Null stress, joggedress!

Det ingen tvil om hvor hjertet til denne karen ligger.

Med kalde pils og unik bakgård skal selv en og annen Lyn-supporter lokkes til Vålerenga Vertshus. Men obs obs! Ny eier heter Klanen.

Klikk på bildet for å forstørre.

LUN MOBBING ER LOV: Her veit man hva man får, det er lunt og fint samtidig som litt mobbing må være lov, sier Epen Knutsen, daglig leder for Vålerenga Vertshus og talsmann for Klanen. BEGGE FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

VÅLERENGA: - Sorry, altså. har du dårlig tid? lurer Espen Knutsen, talsmann for Klanen og nå daglig leder på Vålerenga Vertshus idet Østkantavisas utsendte trer inn i lokalet.

Han ser olmt på kassaapparatet som nekter å oppføre seg slik et kassaapparat skal. Med mobilen tett til øret følger han instruksene han får per telefon, men til ingen nytte. Klokka har passert ett og dagens første kunde kommer inn.

- Hallå! En kald øl eller? Sitte i bakgården? Vi får ta betalinga når jeg har fått ordna opp i dette, sier Espen og peker oppgitt mot apparatet bak disken.

- Jeg tror jeg må ha et glass vann også. Er så utrolig varm! sier dagens første gjest og tørker svetteperler som har piplet fram i panna.

Deretter bærer det rett ut i bakgården, mot en skyggefull plass i ly av et tre. Like etter kommer Espen. Han har midlertidig satt bort jobben bak baren til en av de ansatte som stakk innom ved åpning.

- Vi jobba i over ett år for å få det til og 1. mai overtok Klanen nesten halvparten av sjappa her. Vålerengahuset AS eier den andre halvparten, forklarer han og slår ut med hendene mot det røde vertshuset med den koselige bakgården.

Ingen ny bohem

Som et av Vålerenga-supporternes faste tilholdssted er han fullstendig kjent med Vertshusets lange tradisjoner og mange trofaste gjester.

- Wenche og Knut Kvisli har drevet Vålerenga Vershus med stø hånd i 19 1/2 år. Det et svært veletablert sted, med en drøss av flotte stamgjester som har hjulpet oss fra dag én da det ble kjent at vi skulle overta. Dermed får de det som de vil også, sier Espen som også er klar på at han har sine egne ideer for hvordan Vertshuset skal drives:

- Klanen har allerede Bohemen som er sportspuben vår, og det har vi ingen planer om å endre. Vi skal være søstera til Bohemen og beholde konseptet som en brun/beige bydelskro, samtidig som vi skal shine det opp litt. Men det blir IKKE børsta stål og blanke fliser, lover Espen.

Byens beste dass

I løpet av september skal derimot baren flyttes, gulvet skiftes ut, trappa utenfor repareres og doene rives og flyttes.

- Det skal være en brun pub med de beste dassene i by'n, skryter Espen.

Han slenger en kommentar til en av gutta som kommer inn døra:

- Hei, blir du her lenge i dag?

- Nei, skal på jobb etterpå, er svaret fra den blide fyren som har tatovert "Bohemene Vålerenga Evig tro" over halve ryggen.

Men dette er så langt fra et versthus forbeholdt dem som synger om "Vålerenga Kjerke" rett som det er.

Idiotsikring

- Vi kommer til å ha Vålerenga-profil på kampdagene. Da blir det vorspiel her før Vertshusbussen kjører til Ullevaal eller bortekamper i 30 mils radius. Vålerenga-identiteten vil alltid være her, men resten av uka skal du kose deg like mye på Vålernega Vertshus enten du holder med et annet lag, eller du ikke er interessert i fotball i det hele tatt. Det skal være litt sånn null stress, joggedress.

- Så man kan komme inn her med hvilken som helst supporter-drakt uten å føle seg utsatt?

- Da Odd spilte mot Lyn forrige uke kom det tre, fire stykker inn med Odd-drakt her. Selvfølgelig kan du komme hit også da, men du må regne med å få noen meldinger.

- I Lyn-drakt også?

Hvis jeg hadde forventet meg rare ansiktsrykninger og antydning til svartere blikk, tok jeg grundig feil. Espen ser fortsatt like fornøyd og avslappa ut, selv om jeg har tatt L-ordet i min munn.

- Selv om vi hater Brann, Lillestrøm og Lyn er det jo tross alt bra med supportere på andre sida av banen også. Det ville vært kjedelig å synge bare for seg selv. Alle er velkomne her! Så lenge du ikke oppfører deg som en dust, da, understreker han, men kan ikke love at det blir helt mobbefritt inne på Vertshuset i Enga-land.

- Vi har en kul tone med stamgjestene og praten går alltid på Vålerengelsk. Lun mobbing må være lov, men med nye gjester er vi nok litt mer forsiktige. Vi vil jo at de skal begynne å henge her, så kan vi heller mobbe dem etter hvert, sier Espen og ler hjertelig.

Det skal være en brun pub med de beste dassene i by'n

Espen Knutsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.