*Nettavisen* Nyheter.

- Oslo er kontrastenes by!

VITAL: Finansbyråd Kristin Vinje mener Oslo er en vital by nettopp på grunn av sin evne til å vokse i antall barn og unge: - Dette skiller oss fra mange andre storbyer, sier hun. Foto: Julie Messel

Byrådet i Oslo bruker 27 milliarder på investeringer i Oslo i løpet av fire år. Mesteparten går til skole. Dét er finansbyråden stolt av.

- Oslo er en by i vekst. En av de tingene som skiller oss fra andre storbyer er at Oslo vokser i antall barn og unge, sier finansbyråd fra Korsvoll, Kristin Vinje.


Hun tar imot i Rådhusets østre tårn i 7. etasje der hun skuer østover fra det ene vinduet, sydover mot fjorden fra det andre.
Bak oss, mot nord og Groruddalen har ikke finansbyråden noe vindu, men godt kjent med denne delen av byen og de utfordringer vi har her, mener hun hun likevel er.

Ung vekst


- Noe av det som kjennetegner Oslo er at vi opplever en sterk befolkningsvekst av unge mennesker. Det er et tegn på vekst og vitalitet, men det er ikke billig. Barn betaler ikke skatt. Det forutsetter bygging av skoler og barnehager. Det må vi ta oss råd til. Det er unge som er fremtiden, sier byråden.


Hun er født på Grefsen, og bor i dag på Korsvoll, nord i byen, med mann og fire barn.
Neste uke drar hun i gang debatten «Befolkningsveksten: Hvilke konsekvenser får den store økningen i befolkningsveksten for Oslo og Groruddalen», som holdes av Alna Høyre, tirsdag 5. mars, på Tveten Gård.Oslo og Groruddalen er ventet å få en kraftig økning i befolkningsvekst i kommende år. Hvilke konsekvenser får dette for økonomi og arbeidsplasser, for boligbygging og miljø, og for transport, er sentrale spørsmål i dagens Oslo.

Attraktiv


- Oslo er en attraktiv hovedstad. Folk fra øverst og nederst på rangstigen søker mot denne byen. Oslo er en kontrastenens by. På dette er vi på linje med andre storbyer. Men vår styrke ligger blant annet i at vi vokser også i befolkning med barn. Oslo er fremdeles mer attraktiv for folk med barn nå enn før, sier Vinje, og fortsetter:


- Osloskolen er jeg særlig stolt av. Elever med forskjellig bakgrunn skal få de samme mulighetene. Vi legger inn større ressurser på de skolene der det er behov for det, slik at barn og unge på best mulig måta skal kunne ta vare på seg selv etter endt utdanning, sier Vinje.

Delt by


Oslo er, har alltid vært, og vil nok alltid være en delt by, men det er ikke nødvendigvis så skarpe skillelinjer som enkelte vil ha det til:

- Men utdanning er noe av det aller viktigste vi kan tilby våre unge, det bidrar til sosial mobilietet. Det skal vi ikke glemme, sier VInje.

Grruddalen er et av Oslos mest folkerike områder. her bor 110 000 mennesker. Dalen har dessuten store områder som antakeligvis kunne vært utnyttet bedre med tanke på at Oslo tiltrekker seg folk i hopetall.

- Groruddalen er et fint område. Her er nærhet til det meste, og dalen har områder som kan og bør transformeres til nye boligområder, sier Vinje.

Variert boligbygging


Hun viser til kommunedelplanen som det arbeides med i rådhuset i disse dager, men som legges frem like etter sommeren:

- Politikere kan ikke bestemme hvor folk skal bo, vi kan ikke busse elever til andre skoler for å skape den befolkningssammensetningen vi ønsker oss. Men vi kan stimulere til variert boligbygging og på denne måten bidra til gode nærområder i hele byen, sier hun.

Debatten finner sted onsdag 5. mars, kl. 19.00 på Tveten Gård

Les også:

Sjekk hvorfor Furuset er framtida

Groruddals-gutter klar for scenen

- Oslo var Kardemommeby i vinterferien

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.