RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Store begrensninger, lav boligutbygging og sterk befolkningsvekst gir sterkt press på markedet i Oslo. Partner i Prognosesentert, Bjørn Erik Øye, mener Oslo-politikerne må ta seg selv i nakken for å snu trenden.
Store begrensninger, lav boligutbygging og sterk befolkningsvekst gir sterkt press på markedet i Oslo. Partner i Prognosesentert, Bjørn Erik Øye, mener Oslo-politikerne må ta seg selv i nakken for å snu trenden. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/ pressebilde

- Oslo-politikerne har mistet styringen

Sist oppdatert:
Både boligprisene og etterspørselen øker, mens boligbyggingen går i motsatt retning.

OSLO: Onsdag legger Eiendom Norge fram boligprisstatistikken for mars. Det er forventet vekst også for årets tredje måned.

- Jeg blir veldig overrasket om det ikke går opp, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye.

Han understreker at det ikke er noe unormalt i situasjonen, men at det for Oslos del likevel er en spesiell situasjon.

- Hvis vi ser på situasjonen i Oslo så er den spesiell, ved at befolkningsveksten øker etterspørselen, samtidig som produksjonen av boliger går i motsatt retning, sier han.

Hva skjer i Oslo kommune?
Tidligere onsdag fortalte dittOslo.no om en bolig på Grefsen, som nylig ble solgt 3,2 millioner over prisantydning. Presset i boligmarkedet har i lang tid bidratt til å øke prisene. 

Øye mener Oslo-politikerne må takke seg selv for situasjonen Oslo er i.

- Jeg har lenge spurt meg hva det er som ikke skjer i Oslo kommune. Hvorfor har man ikke boligpolitikken høyere på dagsorden?, sier Øye, og legger til:

- Det virker som om det er en lit sånn tro, håp og kjærlighet-tankegang der dette skal løse seg på best mulig sett av seg selv. Men det fungerer ikke på den måten, sier han.

Les også: - Bygg så mange etasjer som mulig

Begrensninger for utbygging
Øye peker også på at man i Oslo har laget en rekke begrensninger for boligutbygging, blant annet med markagrensa, regler for sammensetning av type leiligheter og byggehøyder.

- Det slår ikke positivt ut for boligbyggingen, sier han, og peker på at Oslo-politikerne er i ferd med å myste styringen. 

- Politisk sett så har man mistet litt styringen på hvilken type befolkningsvekst man vil ha, det blir heller litt «by accident», sier han.

Les også: Flytende øyer kan løse Oslos befolkningsvekst

- Forelskelse har ingenting med konjunkturer å gjøre
Øye poengterer at boligpolitikken i Norge diskuteres som finansielle investeringer, der Finanstilsynet er spydspissen i diskusjonen. Feil innfallsvinkel, mener han.

- Boligpolitikk må følge en helhetlig tanke, der man blant annet tar hensyn til befolkningsmønstre. Naturen går sin gang, uavhengig av boligprisene. Det fødes barn og vi må alle ha et sted å bo. Hvis man bor i en ettromms og har et tredje barn på vei, så er man villig til å strekke seg ganske langt for å få en større bolig. Disse premissene ligger der hele tiden, sier Øye.

- Dette er naturlig prosesser, og jeg har aldri hørt om noen som har ringt Finanstilsynet før de setter i gang å lage barn. Boligbehovet er renteuavhengig, og for å si det sånn, så har forelskelse ingenting med konjunkturer å gjøre, sier han. 

Les også: Et lite stykke New York i Oslo

Utestenges fra boligmarkedet
Øye mener ikke at boligprisene i Oslo er for høye, han understreker at om markedet er villig til å betale, så vil prisene drives oppover. Samtidig understreker han at flere grupper utestenges fra boligmarkedet når prisene drives oppover.

- Men prisene kan nå et nivå som gjør noe med befolkningssammensetningen. Man utestenger en del fra markedet, og spesielt unge mennesker forsvinner ut. En del familier vil også få lavere bokvalitet enn det de fortjener over tid, sier han.

Les også: - Dette er symbolet på det moderne Norge

- Må ta seg selv i nakken
Han mener Oslo-politikerne nå må ta grep for å sørge for økt boligbygging i hovedstaden.

- Oslo-politikerne må ta seg selv i nakken og legge til rette for at boligbyggingen øker, sier han.

- Jeg har veldig stor respekt for politikerne, men jeg har aldri fattet hvorfor man har et så passivt forhold til boligpolitikken. Man diskuterer bruer, veier og fiberutbygging – alt unntatt boliger. Boligen er det viktigste for en bys samfunn og infrastruktur, og da burde det også være den viktigste politiske saken, sier Øye.

Les også: Slik kan Oslos største utbyggingsprosjekt noen sinne bli

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere