*Nettavisen* Nyheter.

- På Nesodden bryr de seg mer om hjemstedet

Truls Wickholm savner den kollektive samtalen og engasjementet rundt Oslo.

Truls Wickholm savner den kollektive samtalen og engasjementet rundt Oslo. Foto: Arkiv

Stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap) mener folk i Oslo ikke bryr seg nok om byen.

10.10.14 17:26

SAGENE/NESODDEN: Truls Wickholm har tatt med seg familien fra Sagene til Nesodden. Han ville bort fra et sted hvor ingen bryr seg om nærmiljøet, skriver Akershus Amtstidende i et intervju med Wickholm, som representerer Oslo på Stortinget.

-Det er stor forskjell på et lite og et stort sted. På Nesodden er det dialog og snakk om nærområdet. På bussen snakkes det om hva som skjer og hvilke veier som bør bygges ut, forklarer Wickholm til dittOslo.no, og legger til at hans samtale med Akershus Amtstidende handlet om at han gledet seg til å bo på Nesodden.

Klikk på bildet for å forstørre.

I Truls Wickholms intervju med Amtstidende forteller han at han gleder seg til å bo på Nesodden. Foto: Faksimile, Akershus Amtstidende


Likevel har uttalelsen skapt sterke reaksjoner i hans gamle nabolag på Sagene.

Les også: - Røkla rotter seg sammen mot Oslo

- Oslo må snakkes opp

BU-leder og partikollega Helge Stoltenberg er skuffet over uttalelsene fra stortingspolitiker Wickholm.

- Vi trenger politikere på Stortinget som snakker Oslo opp, sier Stoltenberg, som selv bor på Sagene.

Han kjenner seg ikke igjen i Wickholms beskrivelse.

- Jeg synes det er dårlig gjort av ham å komme med slike uttalelser. Om han mener nærmiljøet er så dårlig, hvorfor har han ikke tatt initiativ selv?

Stoltenberg mener at slike uttalelser er skadelig for byen og at Stortinget kunne hatt godt av en Oslo-pateriot.

- Den er omtrent ingen, med unntak av Jan Bøhler, som snakker opp Oslo, sier Soltenberg, og legger til:

- Man skal ikke langt ut av byen før det er greit å snakke dårlig om Oslo.

Les også: - Alle kan ikke brukte Stortingstiden på veistubber

Ildsjeler på Sagene

- Sagene er trygt, beboere kjenner hverandre, de er engasjerte og glade i nærmiljøet. De er glade i de små butikkene og de er glade i Akerselva.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helge Stoltenberg mener at Wickholms utspill er skadelig for byen. Foto: Arkiv


Slik beskriver Stoltenberg det nærmiljøet han kjenner. Og han legger trykk på engasjementet.

- Da det ble foreslått å legge ned åpen barnehage, samlet foreldrene seg. Da UngMedia ble foreslått nedlagt engasajerte ungdommen seg. Jeg er overrasket og skuffet, sier Stoltenberg, som mener politikere på Oslobenken har et spesielt ansvar.

- Jeg møter hele tiden mennesker som er glade i Oslo. Stortingspolitikere som faktisk er valgt fra byen, bør heller snakke opp byen, sier han.

Les også: Oslobloggen: - Hvorfor elsker dere å hate Oslo?

En annen partikollega av Wickholm, Jørgen Foss, er kanskje den største Sagene-paterioten som finnes. Likevel vil ikke Jørgen Foss kommentere utspillet.

- Men jeg kan forstå at de som bor her blir såret eller skuffet over det han sier, kommenterer han.

Han påpeker at det er så mange som legger ned tid og energi på å skape gode nærmiljøer i Oslo - også på Sagene.

Les også: OBOS-sjefen ber politikerne gi Oslo mer penger

- Hvor er det kollektive engasjementet?

- Jeg kan fint snakke Oslo opp, jeg er fra Oslo og jeg er glad i Oslo. Likevel mener jeg at den store kollektive samtalen mangler, sier Truls Wickholm til dittOslo.no.

Wickholm utdyper at osloborgerne gjerne engasjerer seg i de overordnede sakene, som Oslo i vekst, boligutbygging og t-banenettverket.

- Om man spør noen som bor i Oslo hva de mener er viktig, er det sjelden man hører at noen svarer de helt nære tingene, sier Wickholm.

Han etterlyser det store kollektive engasjementet for byen, og viser også til forskjellene på fylkesbenkene.

- Politikerne fra distriktene samarbeider tett på tvers av partier for sine fylker. Det er man ikke flinke til i Oslo. Det bør gjøres noe med. Da må også vi som er glad i Oslo tørre å si noe om det, sier Wickholm.

Han mener det er mangel på medier hvor de lokale diskusjonene kan foregå.

DittOslo.no påpeker ovenfor Wickholm at Mediehuset dittOslo de siste årene har hatt rundt 160.000 lesere på sine printaviser i uka, og 100.000 digitale lesere. I tillegg har byen andre lokale medier som Aftenpostens Osloby, Akers Avis Groruddalen og Nrk Østlandssendingen.

- Det er åpenbart at dittOslo er stort. Men man merker ikke nødvendigvis at det gir seg utslag i den lokale samtalen. I mange saker sikkert, men det er etterlatt inntrykk, sier Wickholm.

Lite synlig i mediene

Tidligere i høst fortalte dittOslo.no om politikerne på Oslobenkens manglende engasjement for byen.

I en undersøkelse gjort av Retriever for dittOslo.no, viste det seg at Wickholm kom dårligst ut på antall medieutspill i siste stortingsperiode.

Den gangen gikk Erling Fossen kraftig til angrep på manglende engasjement fra politikerne.

- Jeg snakket med en stortingspolitiker her om dagen og fikk beskjed om at denne snakker Oslos sak hver dag. Jeg tror de lyver, sa han.

Ikke skadelig for byen

Wickholm er enig i at det er en utfordring å sette Oslo på dagsorden, og mener mange som bor i byen opplever det som vanskelig å engasjere seg.

- Jeg tror det er veldig mange store prosjekter og overordnede saker som gjør at beboerne ikke helt vet hvor de skal engasjere seg. Jeg har fått tilbakemeldinger fra flere som har flyttet fra små steder, til Oslo, som sier at de kjenner seg igjen i beskrivelsen, sier han.

Wickholm er selv fra Holmlia og har bodd ulike plasser i byen. Han kjenner flere nærområder og vet om mange som bryr seg om stedet de bor. Men samtalene er ulike.

På Nesodden diskuterer de boligutbyggingen over en kaffekopp. Området er mindre, utviklingen og endringene blir nært på personene som bor der, mener han.

Wickholm mener at hans utspill ikke er skadelig for byens rykte. Han tror tvert imot at det er viktig å si det som det er;

- Jeg vil alltid være en støttespiller for byen, men noen må tørre å snakke om utfordringene også. Og mangelen på det store kollektive engasjementet en av utfordringene.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.